България

Язовир Кърджали

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Язовир Кърджали

Язовир Кърджали

Язовир „Кърджали“ е язовир в България, един от трите големи язовира, заедно със „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, които акумулират водите на река Арда и нейните притоци. Язовирът се намира на северозапад от град Кърджали, а стената му е на около три километра от града. Основното му предназначение е добив на електроенергия. Вода от язовира се използва и за нуждите на промишлеността в град Кърджали, така както и за напояване.

Строителството на стената протича в периода 1957-1963 година. Язовирната стена е бетонна дъгово-гравитачна и се извисява на 103,5 метра над земята, а общият завирен обем на водохранилището по проект е 539,9 милиона куб. метра. Действителният завирен обем е по-малък вследствие на натрупването на наноси идващи от река Арда. Стената е на второ място по височина в България, а по-форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балканския полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над сравнително голямо населено място.

Язовир „Кърджали“ е едно приветливо и чудно място сред Родопите, на което можете да си отдъхнете и да се порадвате на живата природна картина. От самата стена се открива прекрасен панорамен изглед към част от язовира и града. Язовирът е посещаван целогодишно и е място за почивка на хиляди хора, които идват тук, за да се отдадат на отдих, спорт, риболов и туризъм. Изключителната природа, невероятните пейзажи, богатият риболов отдавна са отредили язовир „Кърджали“ като място, което си струва да се види.

Язовир Кърджали
Снимка: PanoMagic.eu

Язовирът е един от най-богатите на риба водоеми в страната, а най-търсеният улов е на едрият сом. Освен сом, тук можете да уловите и множество разнообразни риби – американска пъстърва, балканска пъстърва, бял амур, бял толстолоб, бяла риба, есетра, каракуда, костур, кефал, мряна, скобар, слънчева риба, шаран, червеноперка и други. Можете да се насладите на атракциите тук, включително и гребната база, която предлага много възможности. През лятото любителите на птици могат да наблюдават египетският лешояд, черен щъркел, белоопашат мишелов и други, а през зимата водолюбиви птици като малък и голям гмурец, голяма бяла и сива чапла, ням лебед и речна чайка.

Почивката около язовира може да бъде съчетана с незабравими екскурзии до други забележителни исторически места в околностите му. В близост се намира тракийското мегалитно светилище „Перперикон“, много други тракийски крепости, гробници и манастирски комплекси. Близо до село Татул се намира скалната гробница, предполагаем гроб на тракийския певец Орфей, както и Орфееви скали. Покрай него могат да се видят красиви заливи, заобиколени с интересни скални форми и стръмни хълмове.

Pin It