Острови

Хонолулу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Хонолулу

Хонолулу

Хонолулу е столицата на щата Хаваи, САЩ, разположен в югоизточната част на остров Оаху. Той е най-големият град на островната група Хавайски острови. Има население 359 870 души (2017) и общо над 900 000 души на целия остров. Общата площ е 177,2 кв. км, като 156,7 кв. км е земя, а 20,5 кв. км е вода. Градът е главната врата към Хавайските острови и основен портал за Съединените щати. Главен център за международен бизнес, военна отбрана, както и на разнообразната култура, кухня и традиции.

Хонолулу означава „защитено пристанище“ или „спокойно пристанище“. Старото му име е Коу, област, която обхваща района от булевард Нууану до улица Алакея и от хотел Стрийт до Куин Стрийт, който е сърцето на сегашния квартал в центъра. Градът е столица на Хавайските острови от 1845 година и придобива историческо призвание след нападението срещу Пърл Харбър на 7 декември 1941 година.

Хонолулу

От 2015 година, Хонолулу е класиран на първите места в класацията „Най-добрите градове в света“ и също като вторият най-безопасен град в САЩ. Той е и най-населеният океански град извън Австралия, и се нарежда на второ място след Оукланд като най-гъсто населен град в Полинезия.

Хонолулу е най-отдалечения голям град в света. Най-близкото местоположение на континента до Хонолулу е фарът Point Arena в Калифорния, на 3,787 километра. Морските плавателни съдове се нуждаят от допълнително разстояние, за да обиколят Макапуу. Въпреки това, островите край мексиканското крайбрежие и част от Алеутските острови на Аляска са малко по-близо до Хонолулу, отколкото до континента.

Малко история

Доказателства за първото заселване на Хонолулу от полинезийски мигранти към архипелага идват от устни истории и артефакти. Те показват, че през 11 век в Хонолулу е имало селище. Въпреки това, след като Камехамеха I завладява Оаху в битката при Ну‘уану Пали, той премества кралския си двор от остров Хаваи в Уаикики през 1804 година. Съдът се премества през 1809 година в сегашния център на Хонолулу. През 1812 година столицата е преместена обратно в Кайлуа Кона.

През 1794 година капитанът на Великобритания Уилям Браун е първият чужденец, който е плавал в пристанището на Хонолулу. Следват други чуждестранни кораби, което прави пристанището му фокусна точка за кораби, пътуващи между Северна Америка и Азия.

През 1845 година Камехамеха III премества постоянната столица на Хавайското царство от Лахайна на Мауи до Хонолулу. Той и кралете, които го следват, превръщат Хонолулу в модерна столица, изграждаща сгради като катедралата „Свети Андрей“, двореца Йолани и Алиолани Хейл. В същото време Хонолулу се превръща в търговски център на островите, с потомци на американски мисионери, които създават големи предприятия в центъра му.

Хонолулу

Въпреки бурната история в края на 19-ти и началото на 20-ти век – като свалянето на Хавайската монархия през 1893 година, последвалото анексиране на Хавай от Съединените щати през 1898 година, последвалият пожар през 1900 година и нападението на Япония срещу Пърл Харбър през 1941 година, Хонолулу остава столица, най-големият град и основно летище, и пристанище на Хавайските острови.

Днес Хонолулу е модерен град с многобройни високи сгради, а Уаикики е центърът на туристическата индустрия в Хавай, с хиляди хотелски стаи. Британската консултантска фирма Mercer, в оценката си от 2009 година – „проведена, за да помогне на правителството и големите компании да поставят служители на международни задачи“, класира Хонолулу 29-ти в света по качество на живот, а проучването е отразено в политическата стабилност, личната свобода, санитарните условия, престъпността, жилищното настаняване, природната среда, отдиха, банковите услуги, наличието на потребителски стоки, образованието и обществените услуги, включително транспорт.

Ако Оаху е сърцето на Хавай, тогава Хонолулу е неговият състезателен пулс. В тази космополитна столица ще намерите всичко – от исторически забележителности до изискано хранене, и пазаруване от световна класа. Като дом на по-голямата част от населението на Оаху, Хонолулу се простира през югоизточните брегове на острова, от Пърл Харбър до Макапуу Пойнт, който обхваща световноизвестният плаж Уайкики по протежение на пътя. Тук, в Хонолулу, далеч от претъпканите убежища на Уайкики, можете да се ръкувате с истинския Хавай. Голямата Полинезийска столица доставя смесени чувства от преживявания. Погледнете към морето от върха на кулата Алоха, след това излезте покрай викторианските тухлени сгради, включително единствения кралски дворец в САЩ. Разгледайте най-големият в света търговски център на открито Ала Моана, след което се разровете в забележителните музеи на града. Океанският бриз шумоли под палмовите дървета по крайбрежието, докато в прохладната, покрита с мъгла област Коолау, с заселените туристически пътеки предлагат изглед към града на пощенските картички. При залез слънце се разхладете с магията на океана на плажа Ала Моана. След като се стъмни, преминете към изкуството и нощната сцена на Чайнатаун.

Дивата природа

Китове

От ноември до май, гърбатите китове могат да бъдат забелязани по южното крайбрежие на Хавай. Тези нежни гиганти правят трудния преход от хладните води на Аляска, за да се размножават и раждат потомството си в по-топлите брегове на острова. С невъораженото око може да уловите тези величествени същества от плажа, но ако искате да ги видите по-отблизо, най-добре е да резервирате организирана обиколка с лодка.

Естествено чудо

Заливът Ханаума

Заливът Ханаума е с форма на полумесец, образуван преди хиляди години във вулканичен кратер. Сега е зона за опазване на морския живот, където се развиват морските костенурки, корали, а рибите процъфтяват. След като изгледате кратък видеоклип на усилията за опазването и безопасността на рифа, посетителите се насърчават да поплуват из залива с шнорхел. Имайте предвид, че паркът е затворен във вторник, за да се даде почивка на морската екоситема.

Епископски музей

Епископски музей

Епископският музей на Хонолулу е най-големият в Хавай, посветен на изучаването и запазването на историята на островите и Тихия океан. Първоначално замислен като обширна колекция от хавайски артефакти и кралски семейни наследства на принцеса Бернис Поахи Епископ, потомка на крал Камехамеха I. Музеят сега е водеща институция за природна и културна история в Тихия океан. Притежава милион артефакти, документи и снимки за Хавай и други полинезийски култури.

Музей на изкуствата Хонолулу

Музей на изкуствата Хонолулу

Недалеч от центъра на Хонолулу, музеят на изкуствата е отворен от 1927 година. С постоянна колекция от повече от 60 000 части, това е най-големият арт музей на Хавайските изкуства. Разходете се от галерия до галерия покрай дворове на открито и езера. Разгледайте една от най-добрите колекции на азиатското изкуство в света, както и впечатляващи колекции от западното, европейско и полинезийско изкуство.

Музей на ислямското изкуство Шангри Ла

Музей на ислямското изкуство Шангри Ла

Шангри-Ла е център за ислямско изкуство и култура, предлагащ обиколка с екскурзовод до предишния дом на американската наследница и филнатроп Дорис Дюк. Построен през 1937 година Шангри Ла бил вдъхновен от обширните пътувания на Дюк по Северна Африка, Близкия изток и Южна Азия.

Дворецът Йолани

Дворецът Йолани

Националната историческа забележителност и единствената официална държавна резиденция на кралското семейство в САЩ, от 1882 до 1893 година. Дворецът Йолани е официалната резиденция на последните два монарха на Хавайското кралство: крал Калакауа и неговата сестра и наследник, кралица Лилиуокалани. Разгледайте тронната зала на двореца, рецепцията и трапезарията на този американски флорентински стил, и си представете великолепните вечери, които са се провеждали тук. Разгледайте частните жилищни помещения на кралското семейство и чуйте трагичната история за затвора на Лилиуокалани в спалнята на горния етаж след свалянето.

Уайкики

Уайкики

Разположен на южния бряг на Хонолулу, световноизвестният квартал някога е бил площад за хавайските кралски особи. Известен в Хаваи като „изливащи се води“, Уайкики е представен на света, когато първият му хотел – Moana Surfrider, е построен на бреговете му през 1901 година. По главната ивица на булевард Калакауа ще намерите места за пазаруване, хранене, развлечения и курорти от световна класа. Известен е с плажовете си, а всяка хотелска стая е само на две или три пресечки от океана, ако не и директно на плажа. Спокойните води са идеални за урок по сърфинг. Всъщност легендарният хавайски плувец Дюк Каханамоку е израснал, сърфирайки по водите на Уайкики. Но тук има нещо повече от плажа. Забележителности като зоопарк Уайкики и Аквариум Уайкики предлагат забавление за цялото семейство. След залеза в Уайкики, забавлението продължава с невериятен нощен живот и музика на живо.

Леахи, Даймънд Хед

Леахи, Даймънд Хед

Емблематичният силует на държавния монумент „Даймънд хед“ е разположен на хоризонта на Хонолулу, точно зад Уайкики. Този 231 метров туфен кратер е една от най-известните забележителности на Хаваи. Известен като Леахи в Хавай, кратерът е кръстен Даймънд Хед от британски моряци от 19-ти век, които смятали, че са открили диаманти по склоновете на кратера. Тези „диаманти“ всъщност  са лъскави кристали от калцит, които нямат стойност. Създаден преди повече от 100 000 години, кратерът е бил използван като стратегически военен пост от началото на 1900 година и е обявен за Национална природна забележителност през 1968 година. Днес Даймънд Хед е популярна туристическа дестинация с панорамна гледка към Уайкики и южния бряг на Оаху.

Национално мемориално гробище на Тихия океан

Национално мемориално гробище на Тихия океан

Намиращ се на север от центъра на Хонолулу, в отдавна изчезнал вулкан, наречен Punchbowl Crater, Националното мемориално гробище е мястото, където почиват почти 53 000 ветерани (и членове на семейството). Хавайците наричат кратера Puowaina („хълм на човешки жертвоприношения“). Смята се, че в древния хеяу (храм) били убитите тела на капу (табу) и церемониално кремирани на олтара. Днес останките от древните хавайци, принесени в жертва, за да умилостивят боговете, споделят кратера с телата на близо 50 000 войници, много от които са били убити в Тихия океан по време на Втората Световна война. Други известни герои на Хавай също са погребани тук, включително Елисън Онизука, първият астронавт на Хавай, и Стенли Дънам, ветеран от Втората Световна война и дядото на президента Барак Обама.

Кулата Алоха

Кулата Алоха

Разположена е на пристанище Хонолулу, на около 15 минути западно от Уайкики, кулата е емблематичен символ на Хавай. Построена през септември 1926 година, това е най-високата сграда на островите в продължение на четири десетилетия, а часовникът е един от най-големите в САЩ. Кулата е гостоприемник за посетителите, тъй като пътуването до Оаху се е извършвало изцяло по море. Дюк Каханамоку поставя първият си световен рекорд по плуване тук на пристан 7, а кея е известен и с „Дните на лодките“ – оживен празник, празнуващ пристигането на кораби. Днес Кулата Алоха все още е пристанище за круизни кораби на Оаху, включително „Звездата на Хонолулу“.

Открийте безупречните плажове на Хонолулу, угасналите вулкани, оживените индустриални квартали и богатото местно население.

Pin It