Латинска Америка

Гейзерното поле Ел Татио

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Гейзерното поле Ел Татио

Гейзерното поле Ел Татио

Ел Татио е гейзерно поле, разположено в Андите в северната част на Чили, на 4320 метра надморска височина. Намира се в пустинята Атакама, в областта Алтиплано, Северно Чили. Предложени са различни етимологии за името „Ел Татио“, което може да означава „пещ“ или „стар човек, който плаче“. Това е третото по големина гейзерно поле в света и най-голямото в Южното полукълбо.

Ел Татио се намира в западната част на серия от стратовулкани, които минават по границата между Чили и Боливия. Тази серия от вулкани е част от Централната вулканична зона, една от няколкото вулканични пояса в Андите, и няма записани исторически изригвания при вулканите Татио. Ел Татио също е част от вулканичния комплекс Алтиплано – Пуна, система от големи калдери и свързани чрез игнимбрити, които са били източници на свръх изригвания. Някои от тези калдери могат да бъдат източник на топлина за геотермалната система Ел Татио.

Ел Татио се намира в провинция Антофагаста в северната част на Чили, близо до границата между Чили и Боливия. Старата пътека на инките от Сан Педро де Атакама до Силоли пресича гейзерното поле. Инките управляват и планинското светилище на Вулкан Татио. Има няколко неасфалтирани пътища и всички части на полето са лесно достъпни.

Гейзерното поле Ел Татио1

Ел Татио е геотермално поле с много гейзери и горещи извори. Тези горещи извори в крайна сметка образуват река Саладо, основен приток на река Лоа и главен източник на замърсяване с арсен. Отдушниците са обект на популация на екстремофилни микроорганизми и са изледвани като аналог за ранната Земя, и възможен минал живот на Марс. Както чилийското правителство, така и частните компании са се запознали отблизо с Ел Татио през последните 50 години, с идеята да използват геотермалната енергия. Досега обаче относителната отдалеченост на Ел Татио и опасенията за околната среда са блокирали всички проекти за геотермална енергия. Поради наличието на екстремофилни микроорганизми на отворите в Ел Татио, обектът също е проучен като възможен аналогичен пример за живота на ранната Земя и потенциалния предишен живот на Марс. Според проучване на Ruff and Framer уникалната среда и условия на Ел Татио „осигурява по-добър екологичен аналог за Марс, отколкото тези на Национален парк Йелоустоун (САЩ) и други добре познати геотермални обекти на Земята.“ Водата е богата на натриев хлорид, магнезий, бром, бор, калий и арсен, които водят до замърсяване на терена и здравословни проблеми сред местното население.

Полето е основна туристическа дестинация в северната част на Чили. През миналия век беше разгледан потенциалът за производство на геотермална енергия, но усилията за развитие са били преустановени след сериозен инцидент през 2009 година, когато пробиването на сондажи избухва, създавайки парна колона.

Най-ранните споменавания за гейзери в региона са от края на 19-ти век, а до 1952 година вече са добре познати. Първото геотермално проучване на полето е извършено през 20-те години на миналия век и е споменато в академичната литература през 1943 година. През 1967 – 1983 година се провеждат по-систематични изследвания. Повечето проучвания в тази геотермална област са направени в контекста на геотермалните проучвания.

Гейзерното поле Ел Татио

В средата на 20 век, по вулканичната група Ел Татио, са отчетени релефни и снежни полета, на височини от 4900 – 5200 метра. Регионът е прекалено сух, за да подпомогне глетчерите днес, но в миналото по-високата влага позволява тяхното образуване в планините на тази част на Андите. Ерозионните планини и морени свидетелстват за тяхното съществуване.

Ел Татио е добре познат като геотермално поле в Чили и е най-голямото гейзерно поле в южното полукълбо с около 8% от всички гейзери в света (заедно с Sol de Mañana). Само Йелоустоун в Съединените щати и Долината на гейзерите в Русия са по-големи и техните гейзери са по-високи от тези в Ел Татио.

Геотермалното поле обхваща площ от 30 кв. километра на височина от 4300 до 4600 метра и се характеризира с фумароли, горещи извори, парни отвори, известни като софиони и парна почва. По-силната геотермална дейност се намира в три отделни зони, покриващи площ от 10 кв. километра, и включва фонтани с кипяща вода, горещи извори, гейзери, кални бани, кални вулкани и агломерационни тераси. Освен това са отбелязани комини на изчезнали гейзери. Една от тези три области се намира в долината, втората – на равна повърхност, а третата – по бреговете на река Саладо. Първият район предлага забележителен контраст между покритите със сняг Анди, цветните хълмове, които заобикалят полето, и белите отлагания, оставени от геотермалната дейност.

Повечето гейзери на Ел Татио се намират тук и са особено забележими при студено време. Подобен ландшафт съществува и в третия (по-нисък) район, с присъствието на река Саладо, добавяща допълнителен елемент към него. Втората зона е разположена между рекичка и хълм, и включва изкуствен басейн за туристи, с размери 15х30 метра. Полето някога е било 80 гейзера и повече от 300 горещи извора. Някои фонтани на гейзери са достигнали височини по-големи от 10 метра. Няколко от тях са получили имена като – Кипящия гейзер, Ел Кобрелоа, Ел Кобресал, Ел Хефе, Терасата, Кулата и Вега Ринконада. Високото съдържание на силициев диоксид придава на водите синкав цвят, а органичните съединения, като каротеноидите, често ги оцветяват с оранжево-кафяво. Зеленикавите оттенъци се дължат на бактериите, окисляващи желязото. Хидротермалната промяна на скалите е настъпила в Ел Татио, тя е дала големи находища на минерали, като например – илит, глинени минерали, терагит и улексит. Също така, части от върха на няколко вулкана от вулканичната група на Ел Татио са избелени и обезцветени от хидротермалната дейност.

Гейзерното поле Ел Татио

Геотермалното поле на Ел Татио е населено с различни растения, микроби и животни. Отдушниците са екстремна среда, като се има предвид наличието на арсен и голямото количество ултравиолетови лъчи, които Ел Татио получава. В горният басейн на гейзерите се наблюдава растеж на растителността, като термално блато. Животинските видове намерени в Ел Татио,  включват охлюв Heleobia и жаба Rhinella spinulosa.

Ел Татио е туристическа дестинация, със значителен брой туристи, както от Чили, така и от други страни. Този туризъм е важен икономически ресурс за региона и мястото се администрира от местното население на Атакамено. През 2009 година е имало повече от 400 ежедневни посещения на гейзерите, около 90% от целия туризъм на Сан Педро де Атакама, откъдето може да се стигне до Ел Татио. Освен разглеждането на гейзерите, къпането в горещата вода и наблюдението на естествената природа, също са възможни. Въздействието върху околната среда, като замърсяването и вандализма на геотермалните форми, са документирани. Ел Татио показва някои типични опасности в геотермалните зони. Излагането на горещите газове и водите може да доведе до изгаряния, а внезапните изригвания на гейзерите, фонтаните и крехката почва, увеличава риска за непредпазливите туристи. Мястото е разположено на по-голяма надморска височина, което често води до височинна болест, а студеният сух климат създава допълнителна опасност. Чилийското правителство препоръчва на посетителите да носят топли дрехи, слънцезащитни продукти и минерална вода. През 2010 година районът Ел Татио е обявен за защитена територия с площ от 200 кв. километра. По това време не е било ясно какъв точно ще е статутът, но регионалният секретар на земеделието е предложил той да се превърне в национален парк.

Станете преди зазоряване, за да се насладите на шоуто, точно когато слънцето изгрява, а кратерите на Ел Татио са основната атракция. Разположени на над 4300 метра надморска височина, неговите фумароли (струи от вулканични газове и пари) създават невероятни бели парни корони, които са най-добрите между 6 и 7 часа сутринта. На сутринта можете да видите как местните ендемични диви животни и други птици напускат своите скривалища, търсейки закуска сред папратите и гигантските кактуси. Уморени, завършете деня си в лечебните горещи извори, които дестинацията предлага. На 90 километра северно от Сан Педро де Атакама в Чили и само на няколко метра от границата с Боливия, е третото по големина гейзерно поле в света, и е дом на 80 активни гейзера. Гейзерите се появяват, когато студените подземни реки удрят горещите камъни, нагряват и изхвърлят водата на повърхността. Макар и да има над 500 геотермални източника, само 80 от тях са активни. Посещението на световноизвестният Ел Татио на разсъмване е като ходене през гигантска парна баня, обградена от вулкани и с над 80 бълбукащи гейзера. Повечето посетители се надяват, че гейзерите ще разпределят топлината си по-ефективно през студеното време.

Pin It