Европа

Домът на Дядо Коледа

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Домът на Дядо Коледа

Домът на Дядо Коледа

Най-голямата атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа, което се намира на 10 километра от центъра на Рованиеми (столицата на Лапландия). В пощенската станция постоянно пристигат писма с детските желания, които се доставят директно в офиса на Добрият старец. Селището е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия. Точно тук минава бялата линия отбелязваща началото на Северния полярен кръг. В селището може да получите сертификат като посетите близката ферма Нанапиирин, където след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще го издадат. Освен това, може да изпратите картичка на близките си, като вие сами определите кога да я получат – в зависимост кой цвят кутия я пуснете (жълта или червена), тя ще бъде доставена веднага или точно на Коледа.

Кабинетът на Дядо Коледа
Кабинетът на Дядо Коледа

В едно ексклузивно интервю единственият Дядо Коледа разкрива защо финландската Лапландия е и винаги ще бъде най-доброто място за неговата централа. Рованиеми е официален роден град на Дядо Коледа, а най-известният жител на града може да бъде посещаван всеки ден от годината в селището Дядо Коледа, което се намира точно на Северния полярен кръг в Лапландия. Оригиналният дом на Добрият старец се крие в тайнствения Корватунтури („Ухото“) във финландска Лапландия. Тъй като точното местоположение е тайна, известна само на няколко избрани, той създава офис в Рованиеми, столицата на Лапландия, през 1985 година. Рованиеми получава статут на официален град на Дядо Коледа през 2010 година.

Домът на Дядо Коледа

Отдалечената пустош на Корватунтури може би не е идеалното място за провеждане на световна доставка на подаръци, но за Дядо Коледа естествената красота е по-важна от логистиката. Естественият свят и неговото разнообразие правят Лапландия уникална. Някои твърдят, че в Лапландия има до осем сезона, а постоянно променящият се пейзаж създава удивителни контрасти.

Животните играят важна роля в живота на Дядо Коледа и други местни жители на Лапландия. Всеки посетител ще срещне северен елен в даден момент, а в много ферми могат да се видят коне и шейни. Една от най-важните задачи на Дядо Коледа е да чете писма, а Пощенската служба на Арктическия кръг получава повече от половин милион от тях всяка година от цял свят. Всяка година Дядо Коледа напуска селището си в Рованиеми, за да допринесе коледното веселие на хората по целия свят. Въпреки че самият старец е запознат с маршрута, картите трябва да се поддържат актуални. За да пожелаят на Дядото късмет в неговото приключение, елфите поставят най-важното събитие на годината, наречено „Дядо Коледа е на път“.

Кабинетът на Дядо Коледа
Кабинетът на Дядо Коледа

Синята светлина на дълбоката зима, непрекъснатото мълчание и покритите със сняг дървета са това, от което се състои истинската Коледа. Лапландия има постоянен поток от посетители. Местните жители, включително Дядо Коледа, ги посрещат с отворени обятия. Той смята, че това е една проста черта в Лапландия, която надминава всичко останало. Най-впечатляващото нещо за повечето е непрекъснатата тишина в природата. Въпреки че хората знаят за него и го очакват, той винаги е изненадващ. Дядо Коледа се радва на най-доброто от финландската природа, включително езера и реки. Езерото Инари е третото по големина езеро във Финландия и водата му е питейна. Природата на Лапландия е уникална и пейзажът постоянно се променя. През есента хората, включително Дядо Коледа събират боровинки и къпини за зимата.

Езерото Инари
Езерото Инари

По време на полярната нощ през декември и януари, неподвижната, сива и синя тъмнина е проява на силата на зимата. Снегът покрива всичко, сякаш защитава природата от студа. Той е магически спокоен. Полярната нощ („Каамос“ на фински език), периодът без слънчева светлина е времето, което мнозина смятат за малко зловещо. Дядо Коледа обаче има различен поглед. Някой веднъж го описва като „синята точка на здрача“. Светлината е мека и синя, може да усетите тишината с всички сетива. Сняг покрива неподвижната природа и целият свят сякаш спира. Когато пролетта измества зимата, количеството слънчева светлина се увеличава бързо. Всичко отново оживява. Пролетното слънце превръща снежните дървета в произведение на изкуството.

Както всички знаем, ежегодната мисия на Дядо Коледа е да доставя щастие по целия свят с помощта на екипа си от приятели – косматите северни елени. Дядо Коледа може да посещава дома ви само веднъж годишно, но той приветства всички да го посетят през останалата част от годината. Не отказвайте поканата. Хижата на Дядо Коледа е толкова топла и привлекателна, колкото и самият голям човек. Неговият кабинет може би е най-вълнуващото място в света за децата. Това е мястото, където стареца внимателно изслушва желанията на малчуганите и дори може да им изпее няколко песни, тъй като е запален певец.

Домът на Дядо Коледа

Коледа е време за добри дела. Финландците често оставят семена или овес за малките птици, за да им помогнат да оцелеят през студената зима. Магият на Коледа е неоспорима. Това е времето прекарано с вашето семейство и приятели. Дядо Коледа също се наслаждава на простите удоволствия от този празник като яденето на вкусни бисквитки с джинджифил и канела, прясно изпечени от госпожа Коледа. Добрият старец и Рудолф са неразделна част от екипа, като поддържат компанията, докато пътуват през склоновете засипани с прясно паднал сняг. От съществено значение за елените е да се снабдяват с енергия преди Бъдни вечер. Посещението в офиса на Дядо Коледа може да завърши с поглаждане на козината на истински северен елен.  Дядо Коледа може само веднъж годишно да посещава децата в домовете им, но също така ще се радва да ги посрещне в собствения си дом и да ги разведе наоколо.

Пощенската служба на Дядо Коледа получава писма от 199 държави всяка година. Адресът му е: Дядо Коледа, Главната поща на Дядо Коледа, 96930 Напапиири, Финландия – (Santa Claus, Santa Claus’s Main Post Office, 96930 Napapiiri, Finland).

Откъде Дядо Коледа намира енергията и времето, за да достави всички тези подаръци на децата по целия свят, и да поздравява хората в офиса си всеки ден през годината? – От среднощното слънце разбира се. Три дълги летни месеца на 24-часовото слънце в Лапландия гарантират, че Дядо Коледа и неговите елфи са заредени за дългите зими.

Pin It