Латинска Америка

Каньо Кристалес

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Каньо Кристалес

Каньо Кристалес е река в Колумбия и е приток на река Лосада. Устието на реката се намира в централната част на Колумбия, на територията на департамент Мета в планинската верига Макарена. На испански името и означава „кристална река“ и е известна с промяната на цветовете си поради различните видове водорасли в нея. Местните жители я наричат Реката на петте цвята или Реката избягала от рая. По голямата част от годината река Каньо Кристалес, не се различава по нищо, с която и да е друга стандартна река по света. Но за няколко седмици в годината, в периода между септември и ноември, тя се превръща във водна дъга. Този ефект се получава от червените водорасли Macarenia clavigera, които в края на лятото стават особено ярки. Това растение покрива цялото речно дъно и не расте никъде другаде по Земята, освен там.

Каньо Кристалес

За да се насладите на реката в цялата и прелест, е най-добре да се види на живо през лятото, когато силното слънце, изсушава единия вид от водораслите, който придава на водата и дъното по-тъмно червен цвят. Каньо Кристалес не е толкова голяма река, широчината й е 20 метра, а дължината й над 100 км. По нея може да се плува само с лодки, а водата и е изключително чиста и кристална, а водата и е почти дестилирана, но все пак е неподходяща за пиене, защото няма соли и минерали.

Каньо Кристалес

На места образува много красиви водопади. Водите й са обагрени в пет различни краски, които преливат една в друга и създават уникална картина. Ако се погледне от птичи поглед се забелязват цветове като жълто, червено, черно, зелено и синьо. Тази водна приказка, която пленява с необичайна хубост и доказва, че е най-уникалната река в света.

Каньо Кристалес

Много често в района действат партизански дейности и поради съображение за сигурност, държавата спира достъпа на туристи до реката. Изходния пункт за Каньо Кристалес е градчето Макарена, а местните не са склонни да покажат природното си чудо без заплащане. В местния туристически център не се предлагат карти на местността и единствената възможност за стигане до реката е пеша или с магаре. Районът се намира в национален и защитен парк и е категорично забранено преспиването или паленето на огън.

Каньо Кристалес

Pin It