Статии

Най-горещите места на планетата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Лятото често е нетърпеливо очаквано след студената зима, което означава, че е време да опаковаме пуловерите и да прегърнем слънцето. Но има някои екстремни места на Земята, където по-топлите месеци не са толкова приятно чакани. И докато всички сме по плажовете и се потим на тропиците, има места, където температурите се издигат над точката на човешкият комфорт. От Калифорния до Южна Африка в тази статия ще ви покажем, някои от най-горещите места на планетата.

Пустинята Лут, Иран

1. Пустинята Лут, Иран

Тук е най-горещото място на Земята. Това необитаемо пустинно плато често се нарича най-горещата повърхност на планетата. Иранската пустиня Лут – област, която е толкова съсипана и опустошена, че никой не смее да наблюдава температурите. Сателитните измервания от НАСА, оборудвани със спектрорадиометър с умерена разделителна способност, успяват да измерят температурите от космоса по време на седемгодишно проучване. Измерванията направени между 2003 до 2009 година са открили максималната температура от 70,7 градуса, най-високото и официално потвърдено за това място. Дори бактериите не могат да оцелеят под такава температура. Затова е излишно да се допълни, че регионът е необитаем.

Куинсленд, Австралия

2. Куинсленд, Австралия

Австралия е най-сухият обитаван континент на Земята и голяма част от нея е огромна пустиня. Тъй като в този район живеят твърде малко хора, температурни показания са неточни или несъществуващи. Независимо от това, тук са известни изгарящи температури, особено в период на засушаване, когато горещите пясъци приютяват безмилостните лъчи на слънцето. През 2003 година, при особено тежка суша, спътник от НАСА измерва повърхностна температура от 68,8 градуса по Целзий. И до днес това е рекордната стойност на континента, а североизточната й провинция е все така обезлюдена.

Турфанската падина, Китай

3. Турфанската падина, Китай

(The Flaming Mountains – Пламтящата планина) Грабеновата долина разположена в планината Тяншан, в Синдзян е поразителна с червения си пясък, наподобяващ пламък. Името й е напълно подходящо, защото тези планини са горещи. Това е третата по дълбочина депресия (след Мъртво море и Асалското езеро) на Земята и определено има с какво да се похвали. Въпреки, че няма метеорологична станция, разположена тук, за да измерва температурите директно, един сателит на НАСА, оборудван със спектрорадиометър с умерена разделителна способност (устройство, способно да измерва температурите на земната повърхност от космоса), регистрира една от най-високите температури през 2008 година – 66,6 градуса по Целзий. Интересното е, че районът е доста населен, като хората се препитават с отглеждането на плодове и зеленчуци.

Ал Азизия, Либия

4. Ал Азизия, Либия

Бившата столица на окръг Ал Джафара, свидетелства за титлата на най-горещото място на Земята през 1922 година, след като метеорологичната станция е записала най-високата температура, която някога е измервала директно на Земята – 58 градуса. Рекордът е бил в продължение на 90 години, докато Световната метеорологична организация, обявява през 2012 година, че температурите са невалидни, поради редица фактори, включително, че лицето, което го е записало е неопитно. Въпреки, че рекордът е понижен, няма съмнение, че температурите в региона се покачват над 48 градуса по Целзий през лятото. Ветровете от Сахара могат да направят разлика от 20 градуса, при това за броени часове. Въпреки това, градът е търговско и транспортно средище.

Долината на смъртта, Калифорния

5. Долината на смъртта, Калифорния

Намира се в пустинята Мохаве, Калифорния, Долината на смъртта е най-ниският, сух и горещ регион в Северна Америка и притежава световен рекорд за най-висока температура. През юли 1913 година, в пустинната долина е записана най-горещата температура на въздуха, достигнала високи нива от 56,7 градуса по Целзий, което очевидно провокира границите на оцеляване на човека. Световната метеорологична организация награди Долината на смъртта с рекорда през 2012 година, когато бе определено, че предишният рекордьор Ал Азизия е с невалидно измерване. И въпреки сухият пейзаж, животът тук може да оцелее. През нощта дивите животни и гризачите се разхождат по високите части, а когато дъждовете паднат дивите цветя разцъфват и покриват цялата долина. Средните температури днес достигат 47 градуса през лятото и това е най-сухото място в Щатите.

Гадамес, Либия

6. Гадамес, Либия

Този оазис в средата на пустинята сега е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, благодарение на емблематичните му колиби, направени от кал, които помагат на 7000 жители да се предпазят от интензивната топлина. Известна като „перлата на пустинята“, достига средна температура от 40 градуса през юли, най-горещият месец в годината тук. Най-високите регистрирани температури са от 55 градуса по Целзий.

Кебили, Тунис

7. Кебили, Тунис

Този пустинен град е известен с горещината си, като летните средни температури стигат до 45 градуса. Известен е също с това, че е сред най-старите населени места в Африка. Поне тук има палмови дървета, които да осигурят сянка и вода за охлаждане. Дори и така, в Кебили живакът е достигал до 55 градуса по Целзий, едни от най-високите температури в Африка. Градът обаче е живописен и си заслужава да бъде посетен, независимо от неговият екстремен климат. Климатът там е много тежък и през зимата.

Тимбукту, Мали

8. Тимбукту, Мали

Историята на Тимбукту е богата. Седейки на кръстопътя на древни търговски маршрути, градът някога е бил процъфтяващ център за разпространение на исляма в Африка. Въпреки, че все още запазва стабилно населението си, както и една от най-големите колекции от древни ръкописи в света, опустяването е основната грижа тук, тъй като големите пясъчни дюни нахлуващи от пустинята Сахара, заравят улиците доста често. Този град на южния край на Сахара е горещ дори през зимата, достигайки средни височини от 30 градуса през януари. Най-горещата температура записана някога е 54,4 градуса по Целзий.

Тират Зви, Израел

9. Тират Зви, Израел

Тират Зви е религиозен кибуц в Израел, който е сгушен в долината Beit She’an на 220 метра под морското равнище. Малкият кибуц се гордее с най-горещата температура в Азия – през юни 1942 година достига 54 градуса по Целзий. Въпреки, че близката река Йордан поддържа района плодороден, долината може да бъде помрачена от слънцето през летните месеци. За да избягат от огъня, жителите често се потапят в изворите и всяка къща има козирка, за да осигури сянка.

Уади Халфа, Судан

10. Уади Халфа, Судан

Този град на брега на езерото Нубия, почти няма валежи през годината. Юни е най-горещият месец, със средни температурни стойности от 41 градуса. Най-горещата температура, регистрирана някога е била 53 градуса по Целзий, през април 1967 година.

Pin It