Азия

Абу Даби

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Абу Даби

Абу Даби

Емирство Абу Даби е съставна част от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Столицата е град Абу Даби, от която идва името на емирството. Абу Даби е най-голямото по площ и 2-то по население емирство в страната след Дубай. Заема площ от 67 340 кв. км., което прави около 94% от територията на ОАЕ. Населението му е около 2 780 000 души (2015). По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток – до древния оазис Ал Айн. Дългата му брегова линия – плитководният Южен залив, простиращ се от основата на Катарския полуостров на запад до границата с емирство Дубай на североизток, е място, където преди е било силно развит ловът на бисери. Когато тази индустрия запада, откриването на петрола в Южния залив съживява икономиката на Абу Даби. През 1962 година Абу Даби става първият емират, който изнася нефт от находището на Ум Шаифч.

Важни събития в началото на 1970-те години ускоряват икономическото развитие на емирството. Получаването на независимост и създаването на федерацията ОАЕ през 1971 година дават по-висок статут на емирството. Поредица от нефтени кризи през 1971 – 1974 година водят до няколкократно увеличение на цените и приходите от износ на нефт, като помага на държавните финанси. Разполагайки с огромни средства, емирството се старае да излезе от сянката на традиционният нефтен бизнес и да се развие в други сфери на икономиката.

Абу Даби

Емирставата Абу Даби и Дубай имат специален статут в рамките на ОАЕ, като само те имат право на вето по ключови въпроси. Емир на Абу Даби е Халифа ибн Зайед ал-Нахаян, който същевременно е и президент на ОАЕ от 3 ноември 2004 година.

Абу Даби (на арабски – „баща на газелата“) е столицата на Обединените арабски емирства, както и на най-големият град на емирство Абу Даби. Населението му е около 1 800 000 души (2016). Градът е разположен на 27 метра надморска височина на югоизточния бряг на Персийския залив, на 130 километра югозападно от Дубай. Селището е основано в средата на XVIII век и става седалище на емирите през 1795 година.

Наличието на сладководен извор на острова става причина за неговото населяване и построяването на форт. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на нефтени залежи. Въпреки че е столица, седалището на управляващото семейство Нахиян е Айн, намиращ се в едноименния оазис на около 160 километра източно от Абу Даби. Столицата се намира на остров с формата на Т.

Абу Даби

В Абу Даби се намира правителството на ОАЕ, където живее семейството на президента Ал Нахиян и самият той, разбира се. Бързото развитие и урбанизацията на Абу Даби, съчетани с относително високият среден доход на населението, превръщат града в голям и напреднал метрополис. Днес градът е центърът на политическите и промишлени дейности в страната, и основен културен и търговски център, поради позицията си на столица. Абу Даби представлява около 2/3 от икономиката на Обединените арабски емирства в размер на 400 милиарда долара.

Малко история

Районът около Абу Даби е пълен с археологически доказателства, които сочат към цивилизации, като културата Ум ан-Нар, която е била там от третото хилядолетие пр. Хр. Открити са също населени места далеч от град Абу Даби, включително в източните и западните региони на Емират.

„Даби“ е арабската дума за Газела, така че Абу Даби означава „Баща на Газела“. Смята се, че това име се дължи на изобилието на газели в района и на народна приказка, включваща Шахбут бин Джияб ал Нахаян.

Абу Даби търгува изключително много с перли. Според търсачи на перли, Персийският залив е най-доброто място за улов.

През 30-те години на миналия век, когато търговията с перли намаля, интересът към петролните възможности в региона нараства. На 5 януари 1936 година, Petroleum Development (Trucial Coast) Ltd (PDTC), асоциирано дружество на Иракската петролна компания, сключва концесионно споразумение с владетеля шейх Шахбут бин Султан Ал Нахаян за проучване на нефт. Това бе последвано от 75 годишна концесия, подписана през януари 1939 година.

Абу Даби ретро

През 1962 година компанията открива полето Bu Hasa и след това през 1965 година ADMA  открива офшорното поле Zakum. Днес, в допълнение към споменатите петролни полета, основните за производство на брега са Asab, Sahil и Shah, а крайбрежните райони са Al-Bunduq и Abu al-Bukhoosh.

През 1904 година германският изследовател Херман Бурхардт прави много снимки на исторически обекти в Абу Даби, снимки, които сега се показват в Етнологическия музей в Берлин.

Атмосферните крайни улици рисуват много по-различна картина от първите впечатления за Абу Даби. Често хлъзгавата и модерна столица на ОАЕ представлява очарователна смес от традиция и прогресия. Проследявайки богатата си история до около 3000 години пр.Хр., Абу Даби поддържа по-отчетливо арабската атмосфера, отколкото блестящия Дубай. Такситата са безопасен и надежден начин да се придвижвате до обекти като парка Корниш, Бялата крепост, Наследственото селище, което предлага проблясъци в живота на бедуините и Центъра за женски занаяти. Абу Даби носи своя собствена култура и традиция в ОАЕ, формула за блестяща брегова линия, разкошна архитектура и отклонения в пустинята. Този свят е далеч от яростните светлини на съседен Дубай, столицата на емирствата е допринесла за малко по-благородни темпове, като е вложила огромни инвестиции в екстравагатния си пост в Парижкия музей „Лувър“ и спиращата дъха джамия Шейх Зайед.

Лувъра Абу Даби, чиято световна колекция на художествените постижения на човечеството, най-накрая отвори врати през 2017 година. Това е първият от планираните мега-музейни проекти в града, защото Абу Даби настоява да стане културен лидер в региона.

Великолепната, драматична, голяма джамия Шейх Зайед е триумф на ислямската архитектура за съвременния свят. Сред ослепителната бяла мраморна фасада са представени архитектурните възгледи на всички велики ислямски империи от миналото – от Фатимидския Египет до Южноазиатската Моголска династия, но това е джамия, изцяло вдъхновена от съвременната артистичност.

Нуждаете се от адреналин в живота си? Остров Яс предоставя достатъчно развлечения, за да държи дори и най-отдадените търсачи на тръпката щастливи. Това е прочутата Гран При на Абу Даби, писта осветила земята на феновете на Формула 1. Има възможности целогодишно да се качите на шофьорската седалка и да си направите собствени спомени на Yas Marina Circuit. Встрани от пистата, Ferrari World и неговият любим увеселителен парк Formula Rossa и Warner Bros World осигуряват пълноценно семейно забавление.

Няма нужда да напускате града за почивка на плажа, Абу Даби предлага изобилие от пясък за всички. Остров Саадият има едно от най-хубавите парчета обществен плаж (с минимална такса), докато Ал Батиен, Корниш и новата плажна ивица на остров Худайрят предлагат напълно безплатни пясъчни забавления. Във водата Националният парк Мангрув показва напълно различното лице към града, по-известен с блестящите небостъргачи от стъкло и стомана, отколкото с природа.

Места, които трябва да посетите задължително

Джамията Шейх Зайед

Джамията Шейх Зайед

Издигайки се величествено от поддържаните градини, видими от мостовете, свързващи остров Абу Даби с континента, Голямата джамия Шейх Зайед е едно впечатляващо посрещане в града. С повече от 80 мраморни купола по покрива, поддържана от 1000 стълба и прекъснати от 4 минарета с височина 107 метра, това е шедьовър на съвременната ислямска архитектура и дизайн. Замислена от шейх Зайед, джамията е една от малкото в региона, отворена за не-мюсюлмани. За изграждането са използвани над 90 000 тона чист бял мрамор от Република Македония. Деликатен флорарен дизайн, инкрустиран с полускъпоценни камъни като лазули, червен ахат, аметист, яспис и седеф, украсяващи мрамора и контрастират с по-традиционни геометрични керамични детайли. Полилеите, най-големият от които тежи приблизително 11 тона, блести от кристали Сваровски и с 40 килограма 24-каратово поцинковано злато. Една от най-впечатляващите черти на молитвената зала е най-големият килим в света, изработен от ирански памук и новозеландска вълна, внесен от Масхад, Иран на два самолета. Джамията е най-голямата в ОАЕ и осмата по големина в света.

Лувър Абу Даби

Лувър Абу Даби

Проектиран от архитект Жан Нувел, спечелил наградата на Прицкер, дългоочаквания Лувър Абу Даби най-накрая отвори врати в края на 2017 година. През 12-те галерии, колекция от световна класа проследява художествените постижения на човечеството от неолита до наши дни, като същевременно нарушава всички норми от традиционното музейно учение. Тук творбите са групирани по тема и времева рамка, а не по държава или специфична цивилизация. От първите селища през цивилизации и империи, великолепието на съда чак до Глобалната сцена, където „Фонтанът на светлината“ на Ай Вейвей“ заема централно място, експонатите надхвърлят географията и националността.

Национален парк „Mangrove“

Национален парк „Mangrove“

Националният парк покрива 19 кв. километра защитени крайбрежни мангрови гори. Критична връзка в крайбрежната екосистема, мангровите гори защитават от приливни вълни и насърчават биологичното разнообразие, като осигуряват дом за рибите, малки крайбрежни същества и птици. Повече от 60 вида птици могат да бъдат забелязани тук, включително голямо фламинго и западната рифова чапла. И двата вида се размножават в периода от април до юли. За да разгледате мангровите дървета отблизо, можете да се отправите с каяк или лодка, като използвате един от операторите, разположени в яхтеното пристанище на източната алея.

Founder’s Memorial

Founder's Memorial

След шест години на планиране и строителство, този мемориал, посветен на живота и постиженията на Шейх Зайед, основател на ОАЕ, бе открит през април 2018 година. В градината е разположено „Съзвездието“ – гигантско авангардно 3D произведение на изкуството, отразяващо портрета на шейха. През деня се запознайте с градината, пълна с местни и лечебни растения, но за да оцените пълния спектър, върнете се вечерта, когато „Съзвездието“ оживява чрез светлини.

Пистата „Яс Марина“, Формула 1

Пистата „Яс Марина“, Формула 1

Дори и да не сте в града през ноември за Гран При на Формула 1, възможно е да преживеете трасето на „Яс Марина“ в Абу Даби през цялата година. Минете зад кулисите, разгледайте пистата, обиколките, трибуната и станете част от надпреварата. Дори и да не сте фен на такива състезания, определено ще останете много очаровани. Пистата е построена през 2009 година по проект на Херман Тилке, специалист в създаването на състезателни писти за Формула 1. Намира се на изкуствения остров Яс, а острите 21 завоя минават покрай пясъчни дюни и невероятният хотел „Яс Вайсрой“.

Бреговата линия Корниш

Бреговата линия Корниш

С белите си пясъчни плажове и обилна алея, той се простира по цялата дължина на северозападния бряг на града. Предавайки невероятна гледка към емблематичните високи кули, събрани по протежението на крайбрежието, той предлага и една от основните възможности за отдих в града, посветена на велоалея. Вътрешната страна на Корниш е осеяна с паркове, които оживяват през нощта с множество семейства, които търсят морския бриз през знойните летни месеци.

Емирският дворец

Емирският дворец

Emirates Palace е може би най-скъпият хотел в света и още с отварянето си се превръща в място, където отсядат кралски особи и милионери, но също така е и истинска туристическа забележителност. С дръзките си куполни портали и летящи рампи към фоайето и 114-те купола, той може да се похвали с 1,3-километров частен плаж. Построен за 11 милиарда, това е най-големият хотел в Персийския залив, с 1002 кристални полилея и 392 луксозни стаи и апартаменти. Не е необходимо да се регистрирате, за да разгледате двореца, тъй като се превръща в културен център на града. Наред с арабските архитектурни мотиви и флорални мозайки, кадифе, плюш, позлата, дори и личен иконом за всеки луксозен апартамент, тук господстват и най-модерните технологии, което го прави най-високотехнологичният хотел в света.

Абу Даби е много по-спокоен от Дубай, но по нищо не му отстъпва. Със също толкова грандиозна и модерна архитектура, дори по-изящна. Определено трябва да посетите това най-голямо и най-богато емирство – модерно и луксозно, което привлича множество туристи от всички краища на света.

Pin It