Острови

Остров Тасмания

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Остров Тасмания и неговите природни чудеса

Остров Тасмания

Тасмания е австралийски остров на границата между Тихия окена и Индийски океан. Наречен е на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил го през 1643 година. Името, което Тасман дава на острова е Земя Ван Димен или Земя на Ван Димен – губернатора на Нидерландска Индия. Съвременните австралийци го наричат още Ябълковия остров.

Островът е посещаван от експедициите на Джеймс Кук, Д‘Антъркасто и Дюмон Дюрвил. На север от Тасмания се намират островите Кинг и Фърно. Остров Тасмания е най-големия австралийски остров и единствения остров-щат.

Има площ от 67 000 квадратни километра, предимно планински и хълмист релеф с най-висока точка връх Оса (1617 метра). Климатът е умерен и влажен, а на север – със субтропични елементи. На Тасмания живеят редица животински и растителни ендемити. Тасмания е вулканично неактивна през последните десетилетия, но има много назъбени върхове в резултат на неотдавнашно заледяване. Голяма част от биоразнообразието е унищожено след заселването на европейците. Тасмания, за разлика от Австралия е много богата на водни ресурси. Ще открието множество езера, пълни със студена кристално чиста вода, гъстите гори са пресечени от множество потоци, които се спускат бързо към брега на океана.

Остров Тасмания

Местното население е напълно унищожено през 19 век. В края на 1836 година белите заселници организират акции за избиване на местните аборигени. От тях остава само едно живо момиченце, което било наречено Лала Рук и държано като атракция. Тасманийците са били представители на австралоидна раса, тасманийски расов тип. Смята се, че островът е бил окупиран от местни хора в продължение на 30 000 години преди британската колонизация. Аборигените-тасманийци са били отделени от континенталните групи аборигени преди около 10 000 години, когато морето се е повишило, за да формира пролива Бас. Изчислено е, че населението на аборигените е било между 3000 и 7000 по времето на колонизацията, но е било почти изтребено в рамките на 30 години в комбинация от насилствен партизански конфликт със заселниците, известен като „Черната война“, междуплеменният конфликт и от края на 1820-те години, чрез разпространението на инфекциозни болести, към които са нямали имунитет. Конфликтът, който достига своя връх между 1825 и 1831 година, и довел до повече от три години военно положение, струващо живота на почти 1100 аборигени и заселници. Унищожаването на аборигенското население на Тасмания е описано от някои историци като геноцид от англичаните.

Остров Тасмания

Остров Тасмания попада в зоната на смесените гори. По-голямата част от нея е в умерения климатичен пояс, където зимата е мека, лятото прохладно, а валежите са между 500 и 1000 мм. Преобладават кафявите горски почви, върху които растат вечнозелен бук, евкалипт, акации и други. Интересни представители на животинския свят са ехидната и тасманийският дявол. Административният център на щата Тасмания е град Хобърт (с население 215 000 жители). Друг по-голям град на острова е Лонсестън в северната му част. Поради административна грешка, причинена от ранните години на картографирането, Тасмания споделя малка сухопътна граница с щата Виктория. На около 2500 километра южно от остров Тасмания се намира Антарктика. Тя е по-близо до Тасмания, отколкото районите в северната част на Австралия.

Голяма част от населението е ангажирано в селското стопанство. Развива се животновъдството – за месо, мляко, вълна, яйца. Отглеждат се много плодове – ябълки, круши, портокали, лимони, банани, грозде, праскови, маслини и други. Заради изобилието от ябълки Тасмания отдавна е известна като Островът на ябълките. Голяма част от плодовете се изнасят както в прясно, така и в преработено състояние. Край устието на най-голямата река – Деруент, в югоизточната част на острова, е разположена столицата на щата – град Хобърт, един от най-старите австралийски градове и главно пристанище на Тасмания.

Остров Тасмания

Географски и генетично изолирана, Тасмания е известна със своята уникална флора и фауна. Има изключително разнообразна растителност от силно изразени пасища до висока вечнозелена евкалиптова гора, алпийска пустош, и големи площи тропически гори, и мочурища. Много видове от флората са уникални за Тасмания, а някои са свързани с видове от Южна Америка и Нова Зеландия, чрез предци. Островът е бил дом на тилацина – хищен двуутробен бозайник, приличащ на вълк. Известен разговорно като тасманийски вълк, той изчезва от континентална Автсралия много по-рано поради конкуренцията на динго, навлязла още през праисторическите времена. Тасманийският дявол остава най-големият месояден торбест бозайник, след изчезването на тилацинът през 1936 година и сега се намира в дивата природа само на Тасмания.

Намирайки се в изолация, Тасмания избухва с фантастични фестивали, сензационни храни и напитки, като се възползва от икономическия бум, стимулиран от туризма, на който завижда цяла Австралия. За да разберете австралийската колониална история, първо трябва да се запознаете с тасманийската колониална история. Трагичните разкази за миналото на острова се разкриват чрез неговия призрачен готически пейзаж, а величествената природа около Порт Артур, само подсилва мрачната история. На други места архитектурните съкровища включват мостове, построени от затворници в Рос, Ричмънд и Кембъл Таун. В началото всичко е било само ябълки, но сега износът на Ябълковия остров се простира до първокласни морски дарове, сирене, хляб, мед, ядки, трюфели, плодове, занаятчийска бира, уиски, джин и интензивно овкусени вина. От фестивали за вино, бира и храна до изкуство и музикални събития, Тасмания събира много партита в календара си. Фотогеничното пристанище на Хобърт е домакин на множество фестивали от „Вкус на Тасмания през Нова година“ до славното наследство на австралийския фестивал „Дървени лодки“.

Cradle Mountain-Lake St Clair
Cradle Mountain-Lake St Clair

От пищящия бял пясък на източното крайбрежие до мрачните алпийски плата на Национален парк Cradle Mountain-Lake St Clair, Тасмания има много повече за показване, когато става въпрос за естествена красота. Възможностите за пешеходен туризъм варират от кратки горски пътеки, пресичащи водопади, до многодневни разходки през пустинята, без да има някой наоколо. Може да разгледате скалистите крайбрежия на острова и дивите реки с каяк, сал, яхта или круизна лодка. Елате в Тасмания, за да се отдадете на историята, огромни площи пустиня, най-забележителните планини на Австралия, ослепителните плажове и най-пресните храни и вина, които можете да си представите. Дом на само 500 000 души, остров Тасмания е толкова интимен, колкото и красив. Неговата великолепна столица е дом на една от най-интригуващите художествени галерии в света. Карайте навсякъде из островната държава и може да достигнете от бреговете на плажовете до планинските райони, включени в списъка на световно наследство, само за няколко часа. Не пропускайте да посетите културната столица Хобърт и нейната феноменална художествена галерия Мона. Разходете се по белият пясък на перфектният залив Wineglass Bay. Нахранете тасманийски дявол в дивия парк.

Тасманийският дявол
Тасманийският дявол

Любопитно: Тасманийският дявол дължи името си на острите си зъби и натрапчивият вой. С размерите си на куче, той е най-големият хищен представител на двуутробните. Въпреки страховитата си репутация, бяга от хората. Емблема е на Тасмания. Заради мистериозната болест на този вид от кожен рак по лицето, той е обявен за застрашен от изчезване.

Днес може да разгледате останките от затвора Порт Артър, който е превърнат в парк. Вечер тук се организира представление, наречено „Призрачен тур“. Туристите носят фенери и се разхождат из руините на затвора, докато местните им разказват страшни истории. Също така се оказва, че преди няколко години на острова е отменен закон, който забранява на мъжете през деня да се преобличат в женски дрехи. От 1935 година представителите на силния пол са имали право да носят поли или рокли само от здрач до зори.

Столицата на Тасмания Хобърт
Столицата на Тасмания Хобърт

Разгледайте столицата Хобърт – Гостоприемната столица на Тасмания Хобърт е притисната между планина и река, и осигурява разнообразни дейности, и преживявания в града. Разходете се сред красивата колониална архитектура, карайки към върха на планината Уелингтън, за да видите най-доброто от пейзажите на Хобърт. Хапнете от прочутите пресни продукти на Тасмания във всеки от изключителните ресторанти.

Посетете подземния арт свят на галерията MONA – Удивителната и подземна галерия MONA в Хобърт е вълнуваща комбинация от изкуство и архитектура. Лабиринт с множество нива, врязани в пясъчни скали в северните предградия на града. Тази галерия от световна класа притежава колекция от изкуства, предназначена да провокира.’

Галерия MONA в Хобърт
Галерия MONA в Хобърт

Разходете се из историята на осъдените – Част от световното наследство на ЮНЕСКО, изградените сгради на затвора около Тасмания разказват историята за почти 50-годишния живот на осъдените през 19-ти век. Най-прочутото затворническо селище в Австралия се намира в красивата крайбрежна обстановка на един час път източно от Хобърт. Ако се чувствате смели, останете за нощна разходка и малко призрачни истории.

Разходка из планината – Най-известният от множеството планини на Тасмания е драматичен връх, покрит със скали, който се издига от бреговете на езерото Dove в северозападната част. Вижте го от шест километра по пешеходната пътека или ако се чувствате енергични, се изкачете до Marions Lookout за зашеметяващата гледка към планината и езерото.

Marions Lookout

Разходете се по пясъците на залива Wineglass – На кратко пешеходно разстояние от паркинга се стига до платформа за наблюдение на безупречната бяла извивка на залива Wineglass, на източния полуостров Freycinet. Оттук можете да се разходите до плажа и да усетите пясъка между пръстите си. Вероятно ще срещнете кенгуру или ще видите делфините да играят във водата.

Бъдете съблазнени от морските дарове – Морските продукти не могат да дойдат по-пресни от тези, като да вземете лодка от пристанището на Хобърт за едно тасманийско пътуване с  Pennicott Wilderness Journeys. На тази продължителна обиколка по крайбрежието на южния остров Bruny, ще съберете стриди от специалните ферми и ще се насладите на улов от раци, и охлюви. След това може да ги сложите на грила направо на лодката.

Запознайте се с Тасманийския дявол – Паркът за диви животни в Тасмания предлага възможности да се види емблематичният тасманийски дявол. Направете нощна разходка за 30 минути с кола на север от Хобърт и ще имате възможност да ги нахраните, или да станете свидетел на подпомагането на дивите популации.

Град Стенли – Един поглед към красивия Стенли, на северозападния бряг на Тасмания, обикновенно е достатъчно, за да вдъхне любов от пръв поглед. Този колоритен и приветлив рибарски град е сгушен в основата на правоъгълен хълм, наречен Nut. Той е част от бивш вулкан. Хванете пешеходната пътека или се качете по лифта. Така или иначе, ще бъдете възнаградени с невероятна гледка към плажовете на протока Bass и над града. Вижте пингвините, морските птици и други диви животни в близост до Стенли. Градът е чудесно място за проучване на горите и крайбрежията на запад.

Pin It