България

Орлово око

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Орлово око

Орлово око

„Орлово око“ е платформа за наблюдение и туристическа атракция в Западни Родопи. Построена през 2009 година от туристическо дружество „Родопея“, село Ягодина, в близост до Ягодинската пещера. Платформата е построена на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина. Денивелацията по отвес от платформата до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 метра. От платформата могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината части от Пирин, Рила и планини в Гърция. Буйновско ждрело е част от Стоте туристически обекта.

Общата стойност на проекта за платформата е 21 000 лева, събрани от входната такса на Ягодинската пещера. Платформата е проектирана да издържа товар до три тона.

От село Ягодина по посока връх Свети Илия започва пътя към „Орлово око“. Може да се изкачите пеша или да използвате услугата на местните жители, които предлагат изкачване с джип. Площадката е монтирана на ръба на скалите на връх „Свети Илия“. Местните съветват изкачването да не става в лошо време, защото падат много гръмотевици и светкавици. Затова и върхът носи името на повелителят на всички стихии Свети Илия (летните гръмотевици и светкавици).

Гледката, която се ракрива от върха и панорамната площадка е уникална, и е трудно да бъде описана с думи или снимки, просто трябва да се види. Напоследък Орлово око е една от най-посещаваните забележителности в България. Наречена е така, защото погледът ти може да достигне до безкрайни хоризонти. От Буйновското ждрело до площадката Орлово око, разликата във височината е 670 метра, или два пъти височината на Айфеловата кула.

Pin It