Европа

Амстердам

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Амстердам

Амстердам

Амстердам е един от най-прекрасните градове в света. От каналите на Амстердам до световно известните музеи и историческите забележителности на холандската столица, той е един от най-романтичните и красиви градове в Европа. Амстердам също е град на толерантност и разнообразие. Той има всички предимства на един голям град: богата култура, оживен нощен живот, международни ресторанти, добър транспорт, но в същото време е спокойно място от части благодарение на обширните си канали, затова има малко пътно движение. В този град всяка  дестинация никога не е далеч, но за вашето холандско приключение вземете велосипед за по-автентично преживяване.

А ако отсядате по-дълго, помислете за еднодневна екскурзия от Амстердам, за да видите също околните градове и села. Те са пълни с атракции. Ако планирате да се установите в Амстердам за известно време, определено опитайте курс по холандски език, за да се почувствате като част от местните.

Амстердам

За града

Нидерландия е страна, разположена в Западна Европа, граничеща с Белгия на юг и Германия на изток. На север и на запад е Северно море. Въпреки че Нидерландия е официалното име на страната, хората често я наричат Холандия. Провинциите Северна Холандия и Южна Холандия са само част от държавата. Амстердам е разположен в провинция Северна Холандия, намираща се в западната част на страната. Той е най-голямото населено място в Нидерландия. Амстердам, заедно със своите предградия достига около 1,36 милиона души, намира се в северната част на Рандстад, който е шестият по размер метрополен район в Европа с общо население, наброяващо около 6,7 милиона души.

Името на столицата произлиза от Амстелердам, означаващо „бент на Амстел“. Това е реката, която преминава през града. Първоначално днешният Амстердам е бил основан като малко рибарско селце в края на 12 век, но в следствие на бързия прогрес на търговията по време на Нидерландския златен век Амстердам се превръща в едно от най-развитите пристанища в света.

Амстердам

През цялата година Амстердам е един от най-предпочитаните градове в Европа заради своята архитектура, но не само заради пръстените на каналите от 17-ти век. Амстердам е мястото, където модерната архитектура се развива органично между фасадите на исторически сгради. Тъй като това не е много голям град, всички интересни обекти са на приемливо разстояние, затова нидерландската столица е толкова популярна сред любителите на архитектурата.

Забележителности в Амстердам

Със своята красива архитектура и интересна история не е изненада, че основните туристически атракции в Амстердам са музеи. Но, разбира се, има и много други забележителности. Амстердам има много културни акценти, които се търсят. За да избегнете линията на чакане, ви съветваме предварително да си купите билети за местата, които сте решили да посетите.

Вятърните мелници в центъра

Вятърните мелници в центъра

Пътуването до Холандия не би било пълно без посещение на вятърна мелница. Вярвате или не, има 8 зашеметяващи мелници в сърцето на града, които само чакат да им се възхитите. Не забравяйте да вземете фотоапарат, за да запечатате този символ на нидерландската култура.

Каналите

Каналите

Броят на каналите е направил този град известен под прозвището “Северна Венеция“. И така, туристическото пътуване в Амстердам не е пълно без круиз по тези известни атракции в Амстердам. Една обиколка по някой канал може да бъде едновременно очарователна и релаксираща през деня и магнетична и романтична през нощта, когато много от къщите и мостовете са осветени. А ако харесвате лодки, може да се насладите и на голямото събитие с исторически кораби с платна, наречено Amsterdam SAIL.

Държавен музей (Рейксмюзеум)

Държавен музей (Рейксмюзеум)

Рейксмюзеум е най-големият и най-атрактивният музей в Холандия, с повече от един милион посетители всяка година. Отворен през пролетта на 2013 година след десетилетие на обновяване, музеят разполага с прекрасна колекция от шедьоври от холандската златна ера през 17 век. Сред световните художествени шедьоври, които можете да видите там, са известната „Нощна стража” на Рембранд, както и други известни картини като „Млекарката на Вермеер” и „Жена четене на писмо”, „Вятърната мелница при Вайк бий Дуурстеде” от Ван Руисдал, „Бургерът на Делфт и дъщеря му” Ян Стийн и много други, които отразяват историята и характера на холандците Уникалните скулптури, различни антики като традиционни мебели, сребърни предмети, модели на кораби и къщички за кукли придават финалния щрих на експозициите в държавния музей.

Амстердамският музей на Ван Гог

Амстердамският музей на Ван Гог

Този модерен музей притежава около 200 картини и 550 скици, които показват Ван Гог с всички негови лица и настроения. Тази най-голяма в света колекция, съчетана със стотици писма на Ван Гог и избрани творби на неговите приятели и съвременници, формират ядрото на колекцията на музея. Затова ако сте почитател на неговото изкуство задължително трябва да минете през музея.

Площад Дам

Площад Дам

Площад Дам е центърът на града, а също така и центърът на атракциите в Амстердам. Той е видял много исторически драми, които са добре документирани в историческия музей в Амстердам. За разлика от бурната си история, площадът сега е спокойно място, в което живеят гълъби и и всеки ден преминават хиляди туристи.

Бегинхоф

Бегинхоф

Бегинхоф е един от най-старите дворове в Амстердам. За да си стигнете до него, трябва да преминете през тесен сводест коридор, водещ до една от по-поетичните амстердамски атракции. Къщите в този двор някога са били обитавани от благочестиви монахини и в днешно време все още са дом на самотни жени . В центъра на тревните площи е средновековна църква, а на номер 34 се намира най-старата къща в Амстердам. Входът е обозначен с издълбан знак. Можете да влезете безплатно, но трябва да сте тихи.

Къщата на Ане Франк

Къщата на Ане Франк

Къщата се намира в центъра на Амстердам  и е скривалището, където Ане Франк е написала своя знаменит дневник по време на Втората световна война. Само няколко празни стаи в скритата пристройка към къщата ще направят незабравимо впечатление, щом осъзнаете, че две семейства живеят в тези малки помещения повече от 2 години, криейки се от нацистите. Оригиналът на дневника е изложен като част от постоянната експозиция в къщата на Ане Франк.

Рембрандплайн (Площад Рембранд)

Рембрандплайн (Площад Рембранд)

Площад Рембранд е облицован с пъбове, ресторанти, кафенета и хотели и по тази причина е туристически магнит за туристите. Той е популярен център за нощен живот и включва традиционни холандски кръчми, които се изпълнява автентична холандска музика на живо. През лятото терасите са пълни с хора, които се наслаждават на гледката от града с питие в ръка. В центъра на площада има малък, но приятен парк, където можете да се отпуснете или да почетете статуята на Рембранд. Около района ще намерите луксозни нощни клубове и магазини за сувенири.

Площад Лайде

Площад Лайде

Площадът е един от най-популярните центрове за нощни приключения в града. С много ресторанти, клубове, кафенета, кина и театри в района, площад Лайде е оживен и колоритен. През топлите летни вечери туристите и местните жители се възползват от местата за хранене на открито за дълги и забавни срещи с приятели. Улични музиканти, жонгльори и други изпълнители оживяват площада, често до ранните часове.

Brown Café

Brown Café

След натоварен ден, прекаран в разходка, се насладете на вкусна храна, кафе или бира в едно от многото стари кафенета в Амстердам, наречени кафяви. Първоначално ще ви изглежда прекалено в ретро стил и твърде пренаселени – но атмосферата е уникална, хората са приятелски настроени, цените са ниски. Отпуснете се и се огледайте – повечето хора наоколо ще бъдат местни. Чувствайте се като един от тях – истински амстердамец.

Парковете

Парковете

Има редица красиви, тихи паркове, където можете да се отпуснете по време на натоварения ден. Тези добре поддържани паркове осигуряват място за отдих сред природата в натоварената градска среда както за местните, така и за туристите. Най-големият от тях – Вонделпарк се намира в самия център на града.

Мостът Магере

Мостът Магере

Магере е мост над река Амстел, който свързва бреговете на реката в Керкстраат.

Централната част на мост Магере е подвижен мост, изработен от бяло боядисано дърво. Сегашният мост е построен през 1934 г. Първият мост на това място е построен през 1691 година  и е имал 13 арки. Тъй като този мост е много тесен, местните жители го наричат “magere brug”, което буквално означава „кльощав мост“.

Нидерландски морски музей

Нидерландски морски музей

След неговото обновяване Морският музей е завладяващо място за посещение, особено с деца. С кораб на кея от 17-ти век, пълен с модерни мултимедийни експонати и богата колекция от изящни картини, стари карти и забележителни модели кораби, този колоритен и приятен музей ще ви помогне да разберете историята на Нидерландия – нация, която е била преди векове една от най-големите морски сили в света.

Музей Стеделийк в Амстердам

Музей Стеделийк в Амстердам

Една от най-богатите колекции на съвременното изкуство в света. Неговата нова бяла сграда, свързана с музея от 19-ти век, изненадва с оригиналността на своята архитектура. Колекцията в музея Стеделийк от деветдесет хиляди модерни картини, скулптури, фотографии, графики, дизайнерски обекти и видео артефакти не бива да се пропуска.

Поставил своето начало като малко рибарско селище, няколко века по-късно Амстердам е притегателно място за много чуждестранни туристи. Не пропускайте да посетите този прекрасен, колоритен и артистичен град. Потопете се в едно място на свободния дух, толерантността и забавлението. Един път посетили Амстердам, няма как той да не остави траен отпечатък във вашата приключенска душа.

Pin It