Статии

Най-големите, красиви и величествени каньони в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В този подбор ще почертаем 10-те от най-големите и красиви каньони в света. Нищо не илюстрира корозивните сили на водата както речните каньони. Копаейки пътя си през твърди скали, понякога в продължение на милиони години, реките бавно създават тези невероятни, огромни и естествени скулптури. Дългите и дълбоки каньони са особено зрелищни места, като ослепителните примери, които ще покажем в тази класация. Изборът и редът им не са определени, защото това, което представлява „най-голямото“, може да бъде измерено по дължина, дълбочина или обща площ. Освен това някои хималайски каньони са трудно достъпни и поради това не са добре иззучени. Въпреки това, те всички са удивителни по свой собствен и уникален начин.

Каньон Колка, Перу

1.Каньон Колка, Перу

Това географско чудо, спускащо се на дълбочина 4160 метра, в южната част на Перу е впечатляваща гледка. Той е един от най-дълбоките каньони в света, но не е най-дълбокият от всички, въпреки че се популяризира като такъв. Точно казано, каньона Колка е два пъти по-дълбок от Гранд каньона в Аризона и е една от най-посещаваните туристически дестинации в Перу. Лично ние не сме сигурни колко близо до ръба бихме искали да застанем…. Колка каньона не е просто красиви пейзажи. Основната му атракция е застрашеният Андски кондор, който редовно прелита в близост до туристите, особено на прохода в Круз дел Кондор. Има някои други забележителни видове птици и бозайници, както и южноамериканската лама. Нещо повече, в долината могат да се похвалят с много археологически обекти, датиращи от около 6000 години и горещи извори. И към всичко това се добавят и зелените стъпаловидни тераси на жителите, които са се занимавали с този начин на живот от времето преди Инките. Нищо чудно,че районът е посещаван от около 120 000 туристи годишно.

Меден каньон, Мексико

2.Меден каньон, Мексико

Строго погледнато, този каньон в Чихуахуа, Мексико не е само един, а цели шест, които са колективно известни като меден каньон. Баранка дел Кобре, както се нарича на испански, носи името си от зеленикаво-медния си оттенък, който покрива стените му. И шестте реки, отговорни за създаването на тези невероятни долини, се вливат в морето Кортез, като част от най-голямата река Рио Фуерте. Най-дълбокият каньон в системата, впечатлява с 1879 метра дълбочина. Меденият каньон е богат на дива природа, но за съжаление много от видовете днес са застрашени поради обезлесяването. Надяваме се по-скоро да се направи нещо, за да се помогне на тези животни, преди този каньон да загуби една от най-важните си характеристики.

Каньон Каперти, Австралия

3.Каньон Каперти, Австралия

Долината се намира в Нов Южен Уелс, Автралия. Този величествен каньон е известен с уникалната си гледка и извисяващите се пясъчни пейзажи. Поради своята възраст, каньона Каперти не е толкова дълбок, колкото някои други каньони в тази класация, но това, което липсва в дълбочина, компенсира в друго. Долината е по-широка и приблизително един километър по-дълга от Гранд Каньон. В основата на долината, река Каперти прокарва пътя си през пермиански и триаски скали, които датират от милиони години. Аборигенските племена имат много голяма история на тази земя, както се вижда от 2000-годишното скално изкуство в района. Също така са изкопани и други древни съкровища – като диамантите от изоставените мини, вкопани в планината. Един златотърсач открил 77 от скъпоценните камъни за шест дни.

Каньонът на река Фиш, Намибия

4.Каньонът на река Фиш, Намибия

Каньонът на река Фиш е най-големият в Африка. Този гигантски речен канал криволичи на 160 километра през платото. Той е скалист, но е популярно място за посещение, особено сред туристите, благодарение на спиращите дъха гледки. Самото плато е дълбоко 550 метра, а на някои места се простира на 27 километра ширина. Въпреки, че реката в основата на каньона прекарва по-голямата част от годината, разделена на плитки басейни, в края на лятото туристите трябва да внимават за неочаквани наводнения. Всяка година в каньона се провежда маратон, където бегачите преминават през груби пътеки и екстремни условия. Както един от състезателите отбелязва: „Този каньон не е за слабите хора“.

Гранд Каньон

5.Гранд Каньон, САЩ

Вероятно най-известният каньон в света и един от Седемте природни чудеса, Гранд каньон има пет милиона посетители всяка година от цял свят, най-вече от южната му страна. Това може да не е най-големият каньон в света, но въпреки това много хора мислят така. С дълбочина от 1828 метра и ширина 445 километра, това величествено място предоставя уникални пейзажи. Геолозите все още обсъждат как Гранд Каньон се е сформирал. Най-актуалната теория е, че преди 17 милиона години, река Колорадо първо започва да пронизва пътя си през множество слоеве скала и след това продължава да разширява, и дълбае канала, като създава днешната конфигурация. Тази скулптура на каньона също е подсилена по време на ледниковата епоха, когато реката е била още по-пълноводна, което е спомогнало за още по-бързото му оформяне.

Каньон дю Вердон, Франция

6.Каньон дю Вердон, Франция

Проломът Вердон в югоизточна Франция е впечатляващ речен каньон, който е считан за най-красивият в Европа. Често е наричан още европейският Гранд Каньон. Не е изследван до началото на 20 век, а през 1896 година Арман Жане опитва да го разучи с кану, но се отказва, заради опасните бързеи. Хладната тюркоазено-зелена вода на река Вердон прерязва каньона, който е с впечатляващите размери – 25 километра дължина, дълбочина до 700 метра, а ширината му варира между 6-10 в дъното и 200-1500 метра в горната част. Каньонът е близо до Френската Ривиера и затова е много посещаван. Туристите могат да го разгледат с автомобили по продължението му или да се спускат с каяци по реката. Предпочитан е от катерачите заради високите му стени, а от планинарите заради 1500-те туристически маршрута в околностите му. Най-интересната част от него е между градовете Кастелан и Мустие-Сен-Мари, където реката се е врязла 700 метра надолу във варовиковите скали.

Ярлунг Цангпо, Тибет

7.Ярлунг Цангпо, Тибет

Високо в Хималаите, започвайки близо до свещеният връх Кайлаш, спускайки се към река Брахмапутра в северната част на Индия, се стига до мощният каньон Ярлунг Цангпо. Със средна дълбочина от 4876 метра около планините Намча Барва и Гиала Пери, а на места достига до 6009 метра, което го прави най-дълбокият каньон на планетата. И не само дълбочината му е впечатляваща, този огромен каньон се простира на 240 километра. Реката, която преминава през него е известна сред каякарите с предизвикателните си и екстремни условия, като си е спечелила прякора „Еверест на реките“.

Каньонът на река Тара, Черна гора

8. Каньонът на река Тара, Черна гора

Започваме спускането си, криволичейки през каньона на река Тара, който стига достатъчно далеч, за да бъде това най-дълбокият речен пролом в цяла Европа. В дълбоката си част каньона достига 1300 метра, с любезното съдействие на река Тара, която минава през него. Разположен е в национален парк Дурмитор, каньонът е защитена местност и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Дори от най-високите му части се чува гръмотевичният звук на повече от 40 каскади, потопени в невероятният каньон с дължина 82 километра.

Блайд Ривър Каньон, Южна Африка

9.Блайд Ривър Каньон, Южна Африка

Каньонът Блайд Ривър може да не е най-големият на планетата, но за разлика от другите е един от най-зелените. Вторият по големина каньон в Африка е една от най-големите природни забележителности на черния континент. Освен, че има средна дълбочина от 762 метра, това 26-километрово ждрело е покрито с изобилен субтропичен растителен живот, което определено допринася за красотата му. Говори се, че най-дълбоката част на каньона е от върха на планината Мариепскоп до извора на реката, която е 1372 метра. Някои от най-невероятните гледки в Южна Африка могат да се видят от ръба на Каньона на река Блайд, а на едно от тези места е възможно да видите границата с Мозамбик. Нещо повече, каньонът е препълнен с дива природа и зашеметяваща фауна като тук може да видите всички пет вида примати обитаващи Южна Африка. „Трите рондавели“, „Прозорецът на Бога“ и „Кулата“ са най-популярните места за наблюдение, от които се открива изглед към целия каньон.

Каньон Кали Гандаки, Непал

10.Каньон Кали Гандаки, Непал

Река Кали Гандаки, която преминава през едноименното дефиле (Кали Гандаки) в Непал, е още по-стара от внушителната планинска верига Хималаи, която го заобикаля. Реката е кръстена на индуистката богиня Кали, а буйните й води са черни на цвят поради наличието на ледена кал. Точната дълбочина на гигантския каньон Кали Гандаки все още се обсъжда. Ако обаче дълбочината му се измерва от най-високите върхове надолу по течението на реката, то той ще бъде най-дълбокият каньон в света – около 6800 метра.

Pin It