Азия

Каньонът Ярлунг Цангпо

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Каньонът Ярлунг Цангпо

Ярлунг Цангпо най-дълбокият каньон в света, започва да се издига като атракция от световна класа. Това със сигурност е осмото чудо на естественият свят. Извисява се по протежението на река Ярлунг Цангпо в автономния регион Тибет, Китай. Каньонът минава между върховете на планините Намча Барва и Гиала Пери, достигайки средна дълбочина от около 5000 метра, край Намча Барва. На места той достига дълбочина до 6009 метра, което го прави най-дълбокият каньон на Земята. Сравнение с него Гранд Каньон в Америка изглежда като джудже. Високо в Хималаите, започвайки в близост до свещеният Кайлаш, каньонът се спуска надолу към река Брахмапутра (Ярлунг Цангпо в Тибет) в Северна Индия. Реката Ярлунг Цангпо е известна като „покривът на света“, с надморска височина над 5300 метра. Извира от връх Кайлаш, южно от платото Qinghai-Тибет, от запад на изток, през Индия и накрая се влива в Бенгалския залив.

Каньонът Ярлунг Цангпо

На мястото където реката сменя посоката си от изток на юг, пробивайки си път през Хималаите, тя образува каньона Ярлунг Цангпо. И не само дълбочината му е впечатляваща, каньона се простира на 240 километра ширина. Реката, чието дело е това природно чудо е известна със своите предизвикателни условия за гребане, които са й спечелили прякора „Еверест на реките“. Проломът има уникална екосистема с много видове животни и растения, едва изследвани и незасегнати от човешкото влияние. Каньонът съдържа много редки видове флора и фауна, но пътеките през заселениете склонове са малко и доста обрасли. Има уникални растения и животни от дивата природа като кралска кобра, леопарди, червени панди, мускусни елени, маймуни, тигри и девствени гори. Проблемът тук, че теренът е отдалечен и недостъпен. Времето може да бъде влажно, мъгливо и непредсказуемо – каньонът има свои собствени уникални микроклимати. А за чужденците има още едно голямо препядствие – китайското владение. Главната точка за достъп е близо до Linzhi, която се намира в близост до тежка военна зона. Надяваме се, че тази ситуация ще се промени и този забележителен каньон ще бъде по-лесен за достъп за туристите. Местното население и китайските посетители могат по-лесно да достигнат до него. В близост до това място има прекрасна гледка към завоя на реката, където могъщият Ярлунг Цангпо обгръща около основата планината Намча Барва.

Каньонът Ярлунг Цангпо

През 1924 година две британски експедиции са преминали пътеките в Лхаса. Едната е злополучната експедиция на Еверест, а втората е ръководена от ботаника Франк Кингдън-Уорд. Целта му е била да се съберат нови растителни видове и да се потърси колосалният водопад, за който се говори, че е висок 30 метра. Той открива много водопади и събира огромно количество растения – около 250 вида, включително легендарният син мак. Най-големите водопади в дефилето са били посетени през 1998 година от екип, състоящ се от Кен Бумър, Хамид Сардер, Иън Бейкър и техните гидове Монпа. Те изчисляват, че височината на водопадите е около 33 метра. Водопадите и останалата част на района Пемако са свещени за тибетските будисти и дълго време са били скрити от външни лица, включително от китайските власти. През 2005 година Chinese National Geography ги нарече най-красивите водопади в Китай.

Простиращият се каньон Ярлунг Цангпо е едно от най-малко проучените места в света, а разказите за провалени и злопоучни експедиции изобилстват. Сърцето на дефилето е толкова недостъпно, че картите не са на разположение, когато се планира пътуване. Неговите бурни бързеи, труден пролом, високи върхове, гъсти гори са пълни с атракция. Считан за едно от най-тайнствените места на Земята.

Pin It