Европа

Лапландия – домът на Дядо Коледа

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Лапландия – домът на Дядо Коледа

Лапландия

Лапландия е най-северната финландска провинция. Столицата на област Лапландия е Рованиеми. Градът е разположен точно на Полярния кръг и е административен, културен и туристически център с население около 183 320 души. Общата площ на провинцията е 100 367 кв. километра, което я прави най-голямата провинция във Финландия, но и най-слабо заселената – едва 3,6% от жителите на страната живеят в Лапландия. Лапландия е историко-географска област в Северна Европа, включваща териториите, традиционно обитавани от етническата група саами. Днес областта е разделена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия, като саамите съставляват едва 5% от населението. Площта на Лапландия е около 100 367 кв. километра, а населението – около 183 320 души. Според легендата Дядо Коледа живее в Лапландия (или на Северния полюс). В Лапландия е установен най-голям процент хора с кръвна група АБ.

Общините в региона си сътрудничат в регионален съвет. Лапландия граничи с района на Северна Остроботния на юг. Също така граничи с Ботническия залив, окръг Норботен в Швеция, окръг Финмарк и окръг Тромс в Норвегия, Мурманска област и Република Карелия в Русия.

Лапландия

Релефът на Лапландия е равнинен, на места леко хълмист. Под песъчливите хълмове, според предание живеят земните духове. За различните хълмове съществува отделна дума във фински език. Ниските се казват – тиева, малко по-високите – рова, още малко по-високите със смесен тип гора – ваара, най-високите, на чийто връх растат няколко иглолистни дървета или храсти – керо. Над всички тях и въпреки това не особено внушителна е планината, наричана тунтури. Автохтонното население на областта са саами, малцинството което не надхвърля в днешни дни повече от 7000 души.

Силно развит отрасъл в Лапландия е отглеждането на елени. Статистиката показва, че в Лапландия живеят повече елени, отколкото хора. Те са полудомашни животни, което означава, че всеки елен си има собственик и е маркиран. От друга страна обаче, животните се скитат свободни. Във фермите се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата. Регионът се свързва с Дядо Коледа, от 1927 година, когато е предложен от финландския радиоводещ Маркус Раутио.

Малко история

Районът на Лапландия е разделен между две области на шведското царство от 1634 до 1809 година. Северните и Западните области са били част от окръг Вестерботен, докато южните области са били част от окръг Остроботния. Северните и западните райони са прехвърлени през 1809 година в окръг Оулу, който става провинция Оулу. Под кралската конституция на Финландия през първата половина на 1918 година Лапландия трябвало да се превърне в Голямо княжество и част от наследството на предложения крал на Финландия. През 1938 година провинция Лапландия е била отделена от провинция Оулу.

По време на Временния мир и началото на продължителната война правителството на Финландия позволява на нацистката германска армия да се установи в Лапландия като част от Операция Барбароса. След като Финландия сключва отделен мир със Съветския съюз през 1944 година, той поискал от нея да изгони германската армия от земите си. Резултатът е война в Лапландия, по време на която почти цялото население е евакуирано. В Лапландия германците използват „Тактика на Изгорената земя“, преди да се оттеглят в Норвегия. Били са разрушени 47% от жилищата в Лапландия, 417 километра железопътни линии, 9500 изорани, унищожени или неизползваеми пътища, 675 моста и 3700 километра телефонни линии. 90 % от Рованиеми, столицата на Лапландия, са били изгорени до основи, като само няколко предвоенни сгради оцеляват след унищожението.

След Втората Световна война община Петсамо и част от община Сала са отстъпени на Съветския съюз. Десетилетия след войната са период на възстановяване, индустриализация и бърз икономически строеж. Установени са големи водноелектрически централи и мини, а градовете, пътищата, и мостовете са възстановени от разрушението. В края на 20 век икономиката на Лапландия започва да намалява, мините и заводите стават нерентабилни, и населението започва да намалява бързо в по-голямата част от региона.

Провинциите на Финландия са премахнати на 1 януари 2010 година, но Лапландия е реорганизирана като един от новите региони, които ги заменя.

Лапландия

Финландската Лапландия е толкова близо, колкото реалността достига до тези, които мечтаят за зимна страна на чудесата. Контрастите са ключов фактор в привлекателността на Лапландия, където 24-часовата слънчева светлина през лятото замества тъмните зимни дни. Изобилието от градски и ски курорти е само на минути от тишината, и спокойствието на дивата природа. Добре дошли в Финландска Лапландия, домът на Дядо Коледа, последната пустиня в Европа и част от родината на Саами. Лапландия е място над обикновеното. Това е дестинация на контрасти и уникални природни феномени. Полярни нощи, есенни цветове, Северно сияние, Ледена епоха, попадащи сред арктическите градове. Ако търсите мразовитото усещане от ездата на елен или традиционната финландска сауна, пригответе се. Ако искате да опознаете пустинята по време на бяла лятна нощ и да срещнете Дядо Коледа по всяко време на годината, това е мястото. Тук има нещо самотно и нематериално, което го запълва с арктическа магия. Среднощното слънце, саамските народи, северното сияние и еленчетата са компоненти на това, както и самият Дядо Коледа, който „официално“ живее тук, заедно със страхотните географски ширини. Нейната огромна пустиня е узряла за разходка пеша, ски или шейна. Чувство за пространство, чист въздух и голямо небе са най-запомнящите се тук. Далечният север на Лапландия е известен като Сампи, домът на саами, чиито основни общности са около Инари, Утсьоки и Хета. Рованиеми на Полярния кръг е най-популярната порта на север.

Рованиеми

Столицата на финландска Лапландия и родния град на Дядо Коледа. Разположен на Полярния кръг, Рованиеми предлага модерни услуги и много дейности целогодишно. В града са съсредоточени седалищата на най-важните държавни институции, както и на Университета на Лапландия, който ежегодно осигурява наплив от студенти. Тук се намират най-привлекателните турситически атракции. Рованиеми предлага всички удобства за една вълнуваща почивка, разнообразен нощен живот и комбинацията от уникални особености на Лапландия.

Северното сияние

Северното сияние

Във Финландия, най-грандиозното светлинно шоу на природата Aurora Borealis, може да бъде наблюдавано в редица специално изградени пространства – от стъклено иглу до луксозни апартаменти. Кръстено е на древноримската богиня Аурора (Зората) и древногръцката Бореалис (Северен вятър). Северното сияние се наблюдава около 200 нощи в годината – през всяка ясна нощ във финландска Лапландия. Във Финландия нощите са достатъчно тъмни, за да наблюдавате Северното сияние – от края на август до април. За да го видите се изисква ясно небе и малко късмет. Вълнението да видите Северното сияние е еднократно преживяване за много хора. Финландия е едно от най-добрите места на Земята, за да го забележите – появява се повече от 200 нощи годишно във финландска Лапландия.

Местата където може да наблюдавате удобно Северното сияние – Хотел Arctic Treehouse, Рованиеми – тези 37 къщички имат топъл дървен интериор, който подчертава скандинавския дизайн, съчетан с местните традиции и лапландското наследство.

Стъклените вили до Ботническия залив

Красивата и тиха вилна зона се намира в непосредствена близост до Snow Castle и само на няколко минути от центъра на град Кеми. Представляват 20 вили с малка кухня и баня. Това е уютно място, където може да се насладите на невероятното светлинно шоу на природата – Северното сияние.

Стъклени иглута на Северния полярен кръг, Рованиеми

Стъклени иглута на Северния полярен кръг, Рованиеми

Тези стъклени иглута са отворени през декември 2016 година. Новите стаи със стъклен покрив и арктически изглед предлагат възможност да се насладите на непрекъснато променящата се природа на Лапландия, докато се отпускате в удобствата на хотелската стая. Имате възможност да се насладите на Северното сияние, среднощното слънце, есенните цветове и полярната нощ.

Магията на среднощното слънце

С явни различия между сезоните, финландците са свикнали да контрастират. Тъмните арктически зими имат своя еквивалент в един от най-емблематичните фински природни феномени – среднощното слънце. Мнозина се чудят как финландците оцеляват без слънчева светлина през зимата, а природата отговаря с 24-часова светлина през лятото. Интензивният контраст в светлинните условия има дълбоко въздействие върху всички сфери на живота във Финландия. По разбираеми причини, през лятото обществените пространства оживяват. Лятото във Финландия е времето прекарано извън дома, наслаждавайки се на краткият, но сладък сезон, а всички тревоги се отлагат, докато нощите  не станат пак мрачни. На север от Полярния кръг, слънцето изобщо не залязва от май до август, докато на юг може да се види през юни и юли.

Есенни цветове в изобилие

Цветът на есенните листа, или „руска“ на местен език е грандиозно природно явление, което рисува северните пейзажи в дълбоки и меки тонове. Ясните контрасти между четирите сезона са основните характеристики на годишния природен цикъл във Финландия. Цветът на есенните листа действа като посланик – тя крещи меланхолично сбогом на дългите летни дни и служи като напомняне за тъмната, и студена зима, която се подава зад ъгъла. Пиковият сезон продължава само около две седмици. Сезонът „руска“ е популярен сред фотографите – разнообразието от широколистни и иглолистни дървета, както плодовете, и мъха по земята осигуряват множество оттенъци на зелено, кестеняво, синьо, червено и жълто.

Каране на ски

Кръгът на основната ски зона на Финландия, Лапландия, предлага различен терен за скиори и сноубордисти от всички нива на квалификация. Има около 75 ски курорта във Финландия, повечето от тях са малки местни хълмове до градовете и селата. „Голямата четворка“ на ски курортите на Лапландия – Леви, Иллас, Пюха-Луосто и Рука се издигат от около 500 на над 700 метра надморска височина, и може да се похвали с дължина на склона до три километра. Разнообразните курорти в Лапландия предлагат много места за спускане –  от детски писти до черни склонове и снежни паркове. Сезонът започва в края на октомври до февруари, докато снегът се топи в началото на май. Финландска Лапландия е рай за скиорите.

Езда на елени

Еленът е икона на финландска Лапландия и има добра причина за това – броят на елените в провинцията е приблизително равен на броя на хората. Разходки с шейна дърпани от северен елен са популярен начин да се доближите до легендарното животно. Разходката с шейна не е иновация в туристическата индустрия, а древен саамски начин на придвижване. Карането обикновенно трае от 10 минути до няколко часа. Скоростта е умерена, което я прави подходяща за всички възрасти. Едздата на северен елен е нещо като духовно пътуване, плъзгайки се през снежната гора в дървена шейна. В Северна Лапландия отглеждането на елени все още е основен източник на доходи за много хора. Елените и хората имат специална връзка, която е на хиляди години, от лова, след това чрез опитомяването и овладяването. Саами са известни с отглеждането на северни елени, а животното винаги присъства в лапландския живот.

Саами

Саамският народ от Лапландия, подобно на американските индианци е силно свързан с митове и легенди, а споменаването на тяхното име създава стереотипни образи на обикновен местен народ, живеещ елементарно, и винаги облечени в традиционните саами костюми. Около 6000 саамци живеят във Финландия, а отвъд еленското стопанство ежедневният им живот е същият като този на мнозинството около тях. Дори във Финландия хората са изненадващо зле информирани за съвременните саами. Въпреки че през вековете много неща са се променили в културата на саамите, езикът им продължава да процъфтява по-силно от всякога. Те се гордеят със своята култура и наследство. Най-добрият начин да научите повече за саамската култура е да посетите Сиида, Музея на Саами в Инари и да се срещнете с тези уникални хора лице в лице, например на сафари със северни елени. Саами са единствените коренни жители на Европейския съюз, пребиваващи в северните части на Финландия, Норвегия и Швеция, както и в някои части на Североизточна Русия. Във Финландия населението на саами е приблизително 6000 души, а запазването на техния застрашен език и култура се управлява от автономния парламент на Инари, Финландия.

Дядо Коледа

Дядо Коледа

Всеки знае, че единственият Дядо Коледа е финландец и живее в Лапландия. Въпреки това, тъй като точното местоположение на скривалището му не е известно, най-добре е да се отправите към неговата служба в Рованиеми. Тук той посреща посетители през цялата година. В едно екслузивно интервю единствения Дядо Коледа разкрива защо финландската Лапландия е и винаги ще бъде най-доброто място за неговата централа. Рованиеми е официалния роден град на Дядо Коледа, а най-известният жител на града може да бъде посещаван всеки ден от годината в село Дядо Коледа, което се намира точно на Северния полярен кръг в Лапландия. Оригиналният дом на добрият старец се крие в тайнствения Корватунтури („Ухото“) във финландска Лапландия. Тъй като точното местоположение е тайна, известна само на няколко избрани, той създава офис в Рованиеми, столицата на Лапландия, през 1985 година. Рованиеми получава статут на официален град на Дядо Коледа през 2010 година. Отдалечената пустош на Корватунтури може би не е идеалното място за провеждане на световна доставка за подаръци, но за Дядо Коледа естествената красота е по-важна от логистиката. Естественият свят и неговото разнообразие правят Лапландия уникална. Някои твърдят, че Лапландия има до осем сезона, а постоянно променящият се пейзаж създава удивителни контрасти. Една от най-важните задачи на Дядо Коледа е да чете писма, а Пощенската служба на Арктическия кръг получава повече от половин милион от тях всяка година, от цял свят.

Pin It