Европа

Санкт Петербург

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Санкт Петербург

Санкт Петербург

Санкт Петербург има истинско богатство от атракции и преживявания, които да предложи на своите туристи, от грандиозните императорски дворци до странни и абсорбиращи музеи, от разходки с лодка по величествените реки и канали на града до разходки по стъпките на литературните и артистичните величия на Петербург.

Санкт Петербург

Всъщност, има повече от достатъчно, какво да види и правите в Санкт Петербург, така че гостите на града да се забавляват в продължение на седмици или дори месеци. Едно от най-големите предизвикателства за независимите пътници е да разберат какво ще имат време да впишат в своя маршрут, особено след като Санкт Петербург е един от най-големите градове в Европа, с исторически център, който покрива няколко квадратни километра и някои от най-известните атракции, разположени далеч в предградията. За да ви помогнем да извлечете максимума от времето си в Санкт Петербург, сме създали кратък пътеводител с атракции и преживявания, които наистина заслужават вашето време.

Санкт Петербург

Преди да започнем с едни от най-емблематичните сгради и места не само за Санкт Петербург, а и за света, нека се върнем малко назад във времето, когато е бил създаден градът.

Началото на Санкт Петербург

Санкт Петербург е основан на 27 май 1703 година, когато Петър Велики завладял земята около Нева по време на продължителна война с Швеция. Създаден от императора като негов „прозорец на Запад“, Санкт Петербург се радва на жизнена, космополитна атмосфера и една от най-красивите архитектури в Европа. Въпреки неперспективното място на селището заради климата и географските особености, Петър преследва мечтата си за северна столица. Градът, който по-късно ще се превърне в символ на космополитна, просветена Европа, е бил основан в най-жестоките условия.

През 1712 година Санкт Петербург става столица и хората започват да идват за своя сметка. От около 1741 година, началото на царуването на императрица Екатерина I, се поставя едно бляскаво начало за града. Тогава владенията на императрицата са украсени от най-добрите европейски художествени, литературни и музикални таланти, както и от чуждестранни архитекти, предимно италиански, по това време биват построени фантастични дворци и внушителни църкви. Санкт Петербург, създаден от Петър като „прозорец на Запада” на Русия, най-накрая изпълнява своята мисия.

Обекти, които задължително трябва да посетите

Ермитаж (Зимният дворец)

Ермитаж (Зимният дворец)
Ермитаж (Зимният дворец)

Безспорно най-известната атракция за посетителите на Санкт Петербург и всепризната като една от най-големите съкровищници на ​​изкуства и антики в света. Ермитажът е име, заради което много туристи трябва да резервират екскурзия до Санкт Петербург.

Музеят на Ермитажа обхваща няколко обекта, но за повечето посетители основната колекция в Зимния дворец е задължителен елемент от техния маршрут. Тук ще намерите не само векове на европейското изобразително изкуство и богата колекция от гръцки и римски антики, но и удивително изискани държавни помещения от 18 и 19 век, собственост на руското императорско семейство.

Мариинският театър

Мариинският театър
Мариинският театър

Другата световно известна културна институция в Санкт Петербург е Мариинският театър. Кръстен на императрица Мария Александровна, театърът е открит през 1860 година. Залата впечатлява с невероятна архитектура, U-образна форма и 1625 седящи места. През 2006 година към оригиналната сграда е построена концертната зала Мариински, а през 2013 година е дългоочакваното откриване на втората оперна и балетна сцена, Мариински II. Докато повечето посетители ще искат да се насладят на богатата атмосфера и пищно украсените интериори на главния театър, и двете нови места са красиво проектирани отвътре, с най-съвременна акустика и сценични технологии, което ги прави ценни за проучване от музикални ентусиасти.

В Санкт Петербург с лодка

Ако посещавате Санкт Петербург от май до октомври, има много начини да опознаете града с лодка. Какво ще кажете да се насладите на вечеря и жив джаз на вечерен круиз по Нева? Когато времето е приятно, посетителите трябва наистина да се възползват от всяка възможност да плават по водата, но дори и най-краткият престой в Санкт Петербург през лятото трябва да включва поне една разходка с лодка по централните реки и канали на града.

В различните кейове на Невски проспект и в близост до него се предлагат широка гама от различни оферти. Всички маршрути през центъра преминават през част от реките Фонтанка и Мойка и каналите Грибоедов и Крюков. Някои екскурзии също включват плаване по река Нева, а около полунощ повечето от лодките в града предлагат възможността да се наблюдава отвора на водните мостове на Нева. Какъвто и маршрут да изберете, разходка с лодка е фантастичен начин да видите архитектурната красота и романтика на Санкт Петербург от различен ъгъл.

Дворецът Петерхоф

Дворецът Петерхоф

Що се отнася до атракциите за посетителите, бившата столица е известна с императорските дворци и паркове в предградията, както и с музеите и дворците в центъра на града. Петерхоф е този, който бихме класирали като абсолютно задължителен за посещение особено през лятото, когато всички фонтани в градината работят.

Дворецът Петерхоф е създаден от Петър I през 1710 година, неговото построяване  продължава до 1755 година. Визията на дворцово-парковия ансамбъл е вдъхновена от двореца Версай и е решена  в няколко стила, сред които основно барок, с нотки на класицизъм, необарок и неоготика. Дворецът заедно с целия архитектурен и парков комплекс около него е част от културното наследство на Руската федерация и е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Катедралата Свети Исак

Катедралата Свети Исак

Центърът на града буквално блести като злато заради големия златен купол на катедралата „Св. Исак“, дело на френския архитект Огюст дьо Монферран. Катедралата е най-голямата и най-грандиозната религиозна сграда в града.

Завършена през 1858 година, повече от 40 години са били нужни за нейното построяване и украсяване. Нейните строго европейски фасади и колонади в емблематичен стил са уникални с използването на червен карелски гранит, а нейният интериор обединява православната традиция с католическото влияние и изключителна екстравагантност при избора на материали.

Различните видове полускъпоценни камъни от цяла Русия образуват вътрешните стени и колони, а изобилието от оригинални произведения на изкуството и скулптурата е само малка част от вътрешността на огромната зала на катедралата, предназначена да побере 14 000 поклонници. Освен че посещават катедралата, за да се насладят на нейната архитектурна красота, туристите могат да си купят допълнителен билет, за да се изкачат по 300 стъпала до нейната колонада. От там можете да се насладите на някои от най-добрите гледки към Санкт Петербург.

Петропавловска крепост

Петропавловска крепост

Мястото, където започва град Санкт Петербург – Петропавловската крепост, никога не е виждало военни действия, а е изпълнявало разнообразни функции през своята тривековна история – място за погребване на почти всички императори и императрици, през известен политически затвор, до зона на ключови експерименти в развитието на съветската ракетна технология. Всички тези аспекти на историята на крепостта се отбелязват в различни изложби в нейните отделни сгради. Там са разположени руският Монетен двор и църквата Петропавловски събор, затова ви препоръчваме да посетите този така разнообразен център на руската история.

Църквата “Възкресение Христово”

Църквата “Възкресение Христово”

Въпреки че не притежава автентичния средновековен чар на св. “Василий” в Москва, Църквата “Възкресение Христово” е една от най-бързо разпознаваемите забележителности на Санкт Петербург заради  нейната колоритна руска възрожденска архитектура, която е в рязък контраст с елегантния неокласицизъм на Държавния руски музей. Това е част от очарованието на църквата, тъй като служи за непрекъснато напомняне на туристите на Санкт Петербург, че въпреки италианската елегантност на по-голямата част от „Златния триъгълник“, определено те все още са в Русия. Църквата е построена по повод на убийството на Александър II. Затова е толкова необичайно, че такъв паметник е толкова пъстър, имайки предвид трагичността на това събитие.

Царско село

Екатерининският дворец
Екатерининският дворец

Съставен не от един, а от два огромни дворци от 18-ти век, заобиколени от красиво озеленен парк с богато разнообразие от ценности и паметници, Царско село е свидетелство за огромното богатство и разкош на императорското семейство Романови. Екатерининският дворец, построен в рококо стил от Бартоломео Растрели, е “сестра” на Зимния дворец в центъра на града, е най-известната атракция, особено благодарение на своята изящна архитектура.

Бронзовият конник

Бронзовият конник

Най-известният обществен паметник на Санкт Петербург е конната статуя на Петър Велики. Не само че е един от най-бързо разпознаваемите символи на Санкт Петербург – като Статуята на свободата за Ню Йорк или Айфеловата кула за Париж – статуята също е предмет на една от най-великите стихотворения на руския език, написано от Александър Пушкин – „Бронзовият конник“: Петербургска приказка. Завършена през 1782 година, статуята е отнела 12-годишна работа на френския скулптор Етиен Морис Фалконет, препоръчан на Екатерина Велика от самия Денис Дидро.

Невски проспект

Невски проспект

Няма нищо по-хубаво от Невски проспект, поне не и в Санкт Петербург. Така започва известната история на Николай Гогол за централния булевард на Санкт Петербург. Макар че тази история завършва с разочарование и отчаяние, няма съмнение, че Невски е една от най-големите улици в света. Изминавайки 4,5 километра от Адмиралтейството на запад до манастира Александър Невски на изток, по Невски проспект има едва една сграда, която е построена след 1917 година. В днешно време най-изключителната търговска зона на Санкт Петербург всъщност е източният край на Невски, отвъд площад Восстания. Освен забележителните сгради и бутици на пазара,  Невски проспект предлага и невероятен заряд и енергия.

Бившата столица на величествена и славна империя, която се простира върху голяма част от земното кълбо, Санкт Петербург е изпълнена с култура и история. Макар и само на 300 години, Санкт Петербург има богато и вълнуващо минало, пълно с драматични събития и големи исторически фигури. За тези, които се интересуват от всичко това, Санкт Петербург е идеалната дестинация за почивка.

Pin It