Острови

Оаху, Хаваи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Хавайският остров Оаху

Оаху, Хаваи

Оаху е третият по площ от Хавайските острови (след Големият остров и Мауи) и най- гъсто населеният в щата Хаваи. Той е културната, финансовата и топ туристическа дестинация на Хаваи. Оаху е с обща площ от 1545,4 кв. километра и е с население от 953 207 жители (2010). Дом на град Хонолулу, столица на държавата, и като дом на над 81% от населението, Оаху е наречен „Мястото за събиране“. Като част от Хавайските острови, той се намира в Океания (Полинезия).

Оаху е наистина в сърцето на Хавай. Хонолулу е изключително зает и претъпкан, особено районът Уайкики. За някои това е едновременно благословия и проклятие за острова. От друга страна, посетителите на Оаху и местните жители на Хавайските острове има предоставени всички удобства, които само голям град, като Хонолулу, може да осигури. Прекрасните дни, оживения нощен живот, чудесните ресторанти, вълнуващи културни събития и заведения, добър обществен транспорт и разнообразие от възможности за пазаруване, и настаняване. Комбинирайте това с обширните плажове на острова и града, паркове, планини, зони за отдих, това го прави една приятна столична област. От друга страна, Хонолулу е голям град и има всички големи градски проблеми, които идват заедно с него, като например трафик, високи разходи за живот и някои престъпления. Така че се насладете на Оаху и всичко, което може да предложи. Но ако не сте виждали Северния бряг през зимата, когато чудовищните вълни се блъскат в брега, тогава наистина сте пропуснали нещо. Смели и опитни сърфисти атакуват тези вълни. Ако не минете през мили от ананасови полета, и ако не ви остане време да посетите някои от белите пясъчни плажове, планински пътеки и пейзажи извън Уайкики, тогава наистина не сте виждали всичко, което Оаху има да предложи.

Оаху, Хаваи

Две планински вериги съставляват остров Оаху. Диапазонът Куалу минава по източната страна на острова и представлява фона на Хонолулу. Диапазонът Waianae преминава успоредно на Куалу по западната страна. Най-високата точка е Kaʻala в района Waianae, издигаща се на 1220 метра над морското равнище. По-голямата част от посетителите на Оаху остават в Хонолулу и района на Уайкики. Останалата част от острова е по-малко видимо засегната от туризма, като има само няколко къщи за гости сред местното население и природните забележителности на наветреното крайбрежие, и северния бряг.

Хонолулу
Хонолулу

Хонолулу – Най-големият град на Хавайските острови, с размерите на Минеаполис, Минесота и дом на туристическата гореща точка Уайкики.

Централен Оаху – Предимно крайградски микс от жилищни общности и мили от полета с ананаси.

Наветрен бряг – По-влажната и буйна част на острова, където има много уединени плажове, спокойни села и една от най-големите бази на морските корпуси в Тихия океан.

Крайбрежен бряг – По-сухата част на острова, с четири селски общности и две курортни зони.

Северен бряг – Мястото на някои от най-големите вълни на земята през зимата, океанът и сърфирането са начин на живот тук.

Оаху, Хаваи

Оаху, градът и окръг Хололулу в момента работят по нов проект за железопътен транспорт, който да превозва хората по-ефективно из острова. Проектът официално се нарича транзитен коридор Хонолулу с висок капацитет и се очаква да бъде завършен на етапи между 2018 и 2021 година (въпреки че поради финансови проблеми железопътният транспорт може да отнеме дори повече време). Някои местни жители смятат, че новият транзит ще бъде наречен TheRail след съществуващата в момента система TheBus.

Малко история

Островът е бил обитаван още през 3 век. 304 годишното кралство Оаху е било управлявано от най-древния алиай на всички Хавайски острови. Първият велик цар на Оаху е бил Маиликукахи, депутат, следван от много поколения монарси. През 1773 година тронът пада върху Кахахана, сина на Елани от Ева. През 1783 година Кахекили II, крал на Мауи, завладява Оаху и сваля управляващото семейство и след това прави сина си Каланикупуле, цар на Оаху. След това Камехамеха Велики основава Хавайското царство чрез завладяването на Оаху през 1795 година. Хавай не би се обединил, докато островите Kauaʻi и Niʻihau не се предадат под властта на цар Каумуалии през 1810 година. Дворецът, построен по-късно от други членове на кралското семейство, все още съществува и е единствения кралски дворец на американска земя.

Оаху, Хаваи

Оаху е бил първият от Хавайските острови, наблюдаван от екипажа на HMS Resolution на 19 януари 1778 година по време на третата тихоокеанска експедиция на капитан Джеймс Кук. Придружена от HMS Discovery, изненадващо открили високи острови, далече на север в централната част на Тихия океан. Оаху всъщност не е посещаван от европейците до 28 февруари 1779 година, когато капитан Чарлз Клерк на борда на HMS Resolution, слязъл на брега на залива Уаймеа. Клерк поел командването на кораба, след като Джеймс Кук бил убит в залива Kealakekua (остров Хавай) на 14 февруари и напуснал островите от северната част на Тихия океан. С откриването на Хавайските острови настъпило и навлизането на болести, комари и агресивни чужди животни. Макар и непряко, простото излагане на тези чужди видове е причинило трайно увреждане на местните хавайски жители и околната среда.

Атаката срещу Пърл Харбър от Императорския японски флот, сутринта на 7 декември 1941 година, довежда САЩ до Втората Световна война. Изненадващата атака е била насочена към Тихоокенаксия флот на ВМС на САЩ, към въздушните сили и Авиацията на американската морска пехота. Разрушени и унищожени са 12 американски военни кораба, 188 самолета и е довела до смъртта на 2335 американски военнослужещи и 68 цивилни (от които 1177 са били резултат от унищожаването само на USS Arizona).

Днес Оаху се е превърнал в пристанище за туризъм и пазаруване. Над пет милиона посетители (главно от САЩ и Япония) се събират всяка година, за да се насладят на острова.

Оаху, Хаваи

Хавайският остров Оаху е рай за сърфистите, с огромните вълни, които могат да достигнат епични висоти. Не е чудно, че това е мястото на едно от световните първенства – Triple Crown на сърфинга. Ако това не е вашето нещо, все още можете да се насладите на красивите плажове – особено известния плаж Уайкики в Хонолулу. Ценителите на изкуството ще оценят ежегодния фестивал на изкуствата Hale’iwa, празник на местните занаяти, живопис, бижута, скулптура, танци и музика. Оаху атакува сетивата ви. Тропически аромати и температури, тюркоазени води, калейдоскоп от цветни риби, зелени тропически гори и чувствен пейзаж, плюс толкова много неща за вършене. Хората са спокойни, скромни и небрежни, изпълнени с истинска „алоха“ и забавление. Всички знаят колко щастливи са да живеят в този тропически рай, а Оаху гордо поддържа своята собствена идентичност, различна от континенталната част на САЩ. Ще се почуствате добре дошли, независимо дали сте приключенец, сърфист, свежа двойка на меден месец или част от голямо „охана“ (огромно семейство) с баби, дядовци и деца.

Оаху има толкова много неща, особено ако обичате слънцето, пясъка или приключенията. Научете се да сърфирате, и ако вече сте добри, хващайте големите вълни на Северния бряг, бодиборд в Waimanalo, да се потопиш в гигантския аквариум на Hanauma Bay, уиндсърф или каяк в залива Kailua. На сушата се изкачете до Диамантената глава, скочете с парашут или обиколете острова с хеликоптер.

Оаху, Хаваи

Оаху, както и останалите Хавайски острови, се гордеят с мултикултурното си наследство. Центърът на архипелага ви води лице в лице с Хавай, какъвто всъщност е, а не просто фантазия от картичка. Нявсякъде из целия остров, наречен „Мястото за събиране“, пулсира естествения хавайски живот, от древни хеяу (каменни храмове) до свещени хула, танци и песнопения. Смесете се с потомците на европейски изследователи, американски мисионери и азиатски имигранти работници в плантации, както и наскоро пристигащи от целия Тихи океан, и имате една от най-мултикултурните общности по света. Бурните фестивали спомагат за поддържането на разнообразни традиции.

Оаху, Хаваи

Има и друга страна на острова: „страната“, където фермите и черните пътища водят дълбоко в страстната хавайска сърцевина. Където навсякъде се намират лозунги за развитие, а местните хора искат справедливо да се наслаждават на живота в обичаната и ценена природна среда. На някои диви, здрави и почти безлюдни плажове, морските костенурки все още надвишават броя на сърфистите. Настройте часовника си на островно време и обикаляйте покрай изумрудените долини на наветреното крайбрежие, селското ранчо, крайпътните камиони за скариди, насладете се на богатите вулканични почви и ананасови полета в централната част на Оаху или се изгубете в селското крайбрежие на Wai’anae.

Оаху, Хаваи

Хората идват от цял свят, за да изпитат слънцето, сърфа и пясъка на Оаху – да не споменаваме множеството походи с прекрасни гледки, плажове, и дейности над и под океана. Дори можете да плувате с акули, ако сте достатъчно приключенски настроени. Оаху, също така е кулинарна дестинация, пълна с нови ресторанти и носталгични заведения за хранене. В Хонолулу можете да се запознаете с полинезийската култура, историята и конфликта около държавността на Хавай. Всичко това помага на посетителите да разберат Хавайските острови повече от красива пощенска картичка, пълна с луксозни хотели, ресторанти с морски дарове и много приключения.

Приключения на плажа Кайлуа

плажа Кайлуа

Наемете каяк и се пригответе за приключенията на Кайлуа Бийч. Отправете се към островите близнаци на около 2,5 мили от брега. Ще се плъзнете по чистите тюркоазени води и дълъг риф. Може би ще преминете покрай костенурки на път за Моку Нуи – по-големият остров вляво, защото и двата острова са птичи светилища, а по-малкият Моку Ики е затворен за обществен достъп. След като се полюлееш по вълните, върни се обратно към плажа Кайлуа, обширен участък от бял пясък, на който си струва да се отпуснете за няколко часа. Широката арка от пясък, която заобикаля водите на Кайлуа, е с цвят на скъпоценни камъни. Той е идеален за дълги разходки и всякакви водни дейности като кайтсърфинг, и уиндсърфинг. Плажната ивица има леко наклонено пясъчно дъно със спокойни води. Отлично е за плуване през цялата година, особено сутрин. Това е мястото, където трябва да бъдеш при залез слънце, когато половината общност се събира на малките дюни, за да наблюдава отразения блясък в небето.

Залив Ханаума

Залив Ханаума

Докато със сигурност е по-пренаселено, заливът Ханаума все още е едно от най-добрите места на острова, където да поплувате с рибите. Елате точно тук, когато денят започва в 6 часа сутринта, за да уловите мястото за паркиране и шнорхелинг, когато водата е най-ясна и чиста. Можете да надникнете в прозрачните води и да видите очертанията на 7000-годишния коралов риф, който се простира по дължината на залива. Заливът е затворен всеки вторник, за да се даде почивка на рибата и рифа.

Заливът Уаймеа

Заливът Уаймеа

Може да е красота, но със сигурност е мрачна. Заливът Уаймеа се променя драматично със сезоните: той може да бъде спокоен и гладък като езеро през лятото, а през зимата много жесток, с най-подлите течения на острова. Обикновено единствения път, когато е достатъчно спокойно за плуване и гмуркане, е от юни до септември, може би и октомври. Зимните водни дейности на този плаж не са за начинаещи – вълните при Уаймеа могат да станат епично огромни. Плажът е домакин на ежегодния мемориален конкурс по сърф Quiksilver Eddie Aikau между декември и февруари. Еди Аикау е легендарен водач и спасител от Уаймеа, който е умрял, опитвайки се да спаси сънародниците си от инцидент с кану по маршрута от Хавай до Таити. Това е най-популярният плаж на Северния бряг, така че паркинга е често зает.

Diamond Head, Диамантената глава

Diamond Head, Диамантената глава

Изчезналия кратер на Даймънд Хед сега е държавен паметник, с маси за пикник и грандиозна туристическа пътека до върха с височина 761 фута (231 метра). Пътеката е построена през 1908 година за обслужване на военни наблюдателни пунктове, разположени по протежението на кратера.

Тройната корона на сърфирането

След като сте видяли колко предизвикателно може да бъде сърфирането, вижте професионалистите от Северния бряг как го правят. По време на Triple Crown of Surfing, проведен между средата на ноември и декември, професионалните сърфисти се спускат на това, което е известно като „Seven Mile Miracle“. Гледайки сърфистите да се носят по водата, някои чудовищно високи вълни направо ви хипнотизират.

Едно океанско гмуркане

Акулата във филма „Челюсти“ просто не беше разбрана. Едно океанско гмуркане се стреми да разсее митовете за плашещите морски създания. Тук ще се научите на типични поведения, различните видове и как безопасно, и приятелски да се приближите до тях – дори ще плувате в открития океан с тези същества. Приключението е еднакво вълнуващо, образователно и вдъхновяващо.

Епископски музей

Потопете се в полинезийската култура в Музея на Епископа. Посетете най-големия музей в щата, за да видите полинезийската култура и природна история, от кралските перелини, изтъкани от хиляди пера, до шоуто в планетариума, което ви поставя на палубата на Hokulea, традиционен воден кораб, който току-що е завършил плаването си около света. По време на шоуто ще научите навигационните техники, които екипажът е използвал – слънчевия компас, звездите и океанските вълни, за да намерят своя път. Основан е през 1889 година в чест на принцеса Бернис Пауахи Бишоп, потомка на династията Камахамеа. Първоначално се помещават само хавайски и кралски артефакти.

Пърл Харбър и USS Аризона Мемориал

Пърл Харбър

Тъй като поколението, което все още помни и е участвало във Втората Световна война, избледнява, чувстваме още по-неотложно посещението на USS Аризона Мемориал. От центъра за посетители на Пърл Харбът, лодка от ВМС ви придвижва до офшорния мемориал, посветен на моряците, които са били с USS Аризона по време на японското нападение през 1941 година. Маслото все още се просмуква на повърхността от останките отдолу и от изгубените животи. Едно от най-значимите места за Втората Световна война в САЩ, този мрачен паметник отбелязва нападението над Пърл Харбър. Мемориала е построен върху средната част на потъналия кораб, а вътре в светилището върху мраморна стена са гравирани имената на загиналите в атаката. В централната част са разположени пролуки, които позволяват на посетителите да видят скелетните останки на кораба, от които дори сега изтича около литър петрол всеки ден в океана.

Водопадите Маноа, Хонолулу

Водопадите Маноа, Хонолулу

Най-възнаграждаващата кратка екскурзия в Хонолулу, тази на скалните потоци, до които води пътека, дълга 1,6 мили и завършва с красива малка каскада. Високите стволове на дърветата очертават калният и хлъзгав път. Диви орхидеи и червен джинджифил растат близо до водопада, който пада от около 30 метра в малък плитък басейн. Незаконно е да излизате извън установената зона за наблюдение. Падащите скали и рискът от лептоспироза (водна бактериална инфекция) правят влизането във водата опасно.

Оаху е островът, който ще се хареса на всички хора, а Хонолулу предлага богата гама от дейности. Независимо какво ще посетите на острова, невероятната гледка, тропическия пейзаж, богатата култура и незабравимото преживяване са ви гарантирани. Посетете Оаху, заради невероятната смесица от изкуство, култура, пясък и сърф.

Pin It