Острови

Остров Ява

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Остров Ява – най-гъсто населеният остров

Остров Ява

Ява е остров в Индонезия. Там се намира и неговата столица Джакарта. Това е най-гъсто населеният остров, има по-голямо население от континентите Австралия и Антарктида. На територия от 136 497 кв.км. живеят 132 милиона души и ако беше държава, то Ява щеше да бъдете втората държава в света по гъстота на населението. Ява образува островна верига заедно с Калимантан (Борнео) на север, Суматра на северозапад, Бали на изток и Коледните острови на юг. Със своята площ Ява е 13-ят по големина остров на Земята. Разположен е в район с голяма сеизмична и вулканична активност. На територията на острова има 22 активни вулкана (от общо 121). Това е най-голямото струпване на вулкани на едно място в света. Ява е част от т.нар. Зондски огнен пръстен, част от огромния Тихоокеански огнен пръстен, който бележи районите в този дял на света с най-активна вулканична дейност. Най-висок е вулканът Семеру (3676 м), който е и най-високата точка на остров Ява въобще. Ява е сърцето на Индонезия. Островът е разделен на 4 провинции: Източна Ява, Централна Ява, Западна Ява и Бантен. Индонезийската конституция гарантира свобода на религията, но правителството признава само шест официални религии – исляма, протестанството, католицизма, индуизма, будизма и конфуцианството. На Ява повече от 90% от хората са мюсюлмани. По време на колониалните периоди от 17 век, холандците въвеждат комерсиалното отглеждане на захарна тръстика, каучук, чай и кафе. През 19 век и началото на 20 век, яванското кафе придобива световна популярност. Ето защо името „Ява“ обикновено се счита за синоним на кафе.

Остров Ява

По време на Последният ледников период районът между Ява, Борнео и Суматра, където сега е разположено Яванско море, е бил суша и така островът е бил свързан с други 2 близки острова, а посредством тях и със самия азиатски континент. Когато огромни количества от паковия лед на полюсите са се разтопили след края на ледниковия период, тази суша отново се покрила с вода, вследствие повишаването на нивото на Световния океан и Ява отново станал остров, както преди това.

Историята на заселването на Ява е изключително древна. През 1891 година холандският антрополог Йохан Дюбоа открива череп и кости на праисторически човек от вида Homo erectus, предшественик на съвременният човек. По направените данни за възрастта на този наш прародител се установява, че черепът е на над 1,8 милиона години. Наречен е Явански човек или питекантроп. Първите следи обаче от съвременни хора обаче са на около 50 000 години. Тогава за първи път тук се заселват народи, представители на австралоидно-негроидната раса с меланезийски произход, близки до днешните аборигени, папуаси и меланезийци. Около 1800 година пр.н.е. те са изтласкани или асимилирани от навлезлите на острова малайско-полинезийски народи с монглоидни черти, каквито са повечето съвременни яванци. Те са дошли най-вероятно от Южен Китай и се разселили из целия Малайски архипелаг. Първоначално местното население се препитавало само с лов и събирачество, но около първите години от новата ера започнало да се разпространява земеделието, изразяващо се най-вече в отглеждане на ориз, подправки, банани, кокосова палма, захарна тръстика и други.

Остров Ява

Около 4 век започва да се разпространяват индуизма и будизма. През 13 век острова е под контрола на империята Маджапахит, която владее цяла Ява до 16 век, когато се разпада. Владетелите на Маджапахит установяват търговски връзки с Китай, вследствие на които в Маджапахитската империя се внасят ценни стоки като мъниста и порцелан, а китайците изкупуват слонова кост, подправки и сяра от действащите вулкани на Ява, която използвали за производството на лекарства и барут. По същото време на острова от север се разпространява ислямът, който се превръща в главната религия на Ява. През 16 век на острова пристигат португалски колонизатори, които обаче не успяват да наложат властта си над местните, тъй като са изместени от холандците, основали на острова колониално селище Батавия през 1602 година, което става център на Холандската Остиндийска компания, която завладява целия остров. През 19 век дейността й е отменена и Ява официално става част от колонията Нидерландска Индия. По време на Втората Световна война, Ява е под Японска окупация. След капитолацията на Япония на 2 септември 1945 година, тук, както и цяла Индонезия започва националноосвободителната борба, която завършва с обявяването на Индонезия за независима от Ахмед Сукарно през 1948 година, а Батавия е прекръстена на Джакарта и става столица на новата държава.

Остров Ява

Остров Ява има изключително богата флора и фауна. В началото на 20 век почти целият остров е бил покрит с гъсти екваториални гори. Поради изсичането им за дърводобив или за строеж на нови селища и пътища, около 70% от горите са унищожени. Днес тропическите гори покриват по-малко от 21% от острова, а обитаващите ги редки растителни и животински видове са пред изчезване. Тук се срещат над 40 000 вида цветни растения, сред които огромен брой видове орхидеи, огромно разнообразие от птици, влечуги, земноводни, над 380 вида бозайници и други. Най-типични животни за яванските джунгли са редкият явански носорог, слоновете, множество видове маймуни, папагали, птици носорози, антилопи, диви биволи, тигри, леопарди, гигантски змии като мрежестия питон, дълъг 9 метра, отровната кралска кобра, гаурите, крокодили и други. Поради унищожението на горите и бракониерството, някои от местните растения и животни са сведени до критичния минимум. Особено показателен пример са яванските тугри, които се срещат в крайно ограничени територии или яванският носорог, чиято огромна популация в миналото  днес е сведена до само 100 индивида, обитаващи почти изцяло националният парк „Уджунг-Кулон“ в западната част на острова.

Остров Ява

Ява предлага всичко, което търси пътешестващия приключенец – два от най-големите антични паметници, вулкани (всичките 121), огромни национални паркове, тропически гори, плантации за чай и ориз, големи градове, гигантски вълни и дори савана. Природата в повечето части на Ява е грандиозна и докато острова е пренаселен, все още има изобилие от великолепни места. Въпреки че плажовете не са много привлекателни и приливите могат да бъдат фатални, особено в южната част на Ява, в близките архипелази като Pulau Seribu и Karimunjawa, посетителите могат да открият бели пясъчни плажове и коралови острови. В сърцето на нацията, Ява е сложен остров от голяма античност. Оформилата се култура, която резонира в съвременния живот, изразяващ се в художествените традиции на Йогякарта и Соло, и допринася за съвременната динамика на индонезийската столица Джакарта. Хората са оформили естественият пейзаж, като му придават градска текстура, която се движи по склоновете през зелените оризови полета. Добавете и блясъка на природата – вулкани, тропически гори и чисти бели плажове, и Ява става неустоим.

Национален парк „Ujung Kulon“
Може да се поразходите в Национален парк „Ujung Kulon“ и Национален парк „Mount Halimun Salak“, за да видите отличните примери за дъждовни гори, и диви животни.

островите Karimunjawa
Гмурнете се в девствените води на островите Karimunjawa.

 

Национален парк „Кепулауан Серибу“
Наемете си рибарска лодка и плавайте около архипелага Национален парк „Кепулауан Серибу“. Вижте кратера на вулкан, който е близо до Тагкубан Пераху в Бандунг.

 

Национален парк „Бромо-Тенгер-Семеру“
Гледайте изгрева на слънцето от спиращият дъха Национален парк „Бромо-Тенгер-Семеру“. Сърфирайте на една от най-големите вълни в света G-Land близо до Banyuwangi.

Посетете горещите извори и водопади в Батураден, близо до Purwokerto.
Посетете огромните молове в Джакарта.
Насладете се на невероятен неделен брънч във всеки международен хотел в Джакарта.

Храмът Борободур

Храмът Борободур

Построен през 9 век от 2 милиона каменни блока, Борободур е най-големият будистки храм в света и един от най-важните културни забележителности на Индонезия. Храмът е под формата на симетрична каменна ступа, разположена на хълм и покрит с тропически дървета. Храмът е впечатляваща реликва, също така е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и има невероятните 432 седящи статуи на Буда. Главният купол, намиращ се на най-горната платформа е заобиколен от 72 статуи на Буда. Комплексът включва няколко платформи, разположени една върху друга, украсени с повече от 1460 релефни пана и 1212 декоративни. Може да се изкачите по цялата структура, включително до централната платформа, която ви предоставя невероятни гледки към останалата част от комплекса. Той е особено красив при изгрев и залез слънце, така че задължително се опитайте да го посетите, за да се възползвате максимално от естественото светлинно шоу тук.

Султанският дворец в Йогякарта (Джогякарта)

Султанският дворец в Йогякарта

Ако Джакарта е финансовата и промишлената електроцентрала на Ява, то Йогякарта е неговата душа. Център за артистичното и интелектуално наследство на острова, Йогякарта е мястото, където яванския език е най-чист, изкуствата най-ярки и традициите невероятни. Изключително независим и защитен с обичаите си, и все още начело със султан. Султанският дворец е превърнат в място, на което посетителите могат да се запознаят с културата на Индонезия като театър на сенките и прочутите явански танци.

Храмът Прамбанан

Храмът Прамбанан

Често смятан за подобен на Борободур, въпреки че има значителни разлики между тези два храмови комплекса. Въпреки че и двата датират от 9 век, Прамбанан е индуистки храм, а Борободур е будистки. Храмът е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и можете да се разходите из красивите места, и да разгледате извитите улични, и светилища, разположени по целия комплекс. Един от най-красивите и високи хиндуистки храмове в света, извисяващ се на 47 метра височина. Състои се от останките на около 244 храма.

Семеру, Бромо и Тенгер

 Национален парк „Бромо-Тенгер-Семеру“

Самият остров е резултат от вулканична активност и тук е перфектното място за почитателите на вулкани. Семеру, Бромо и калдерата Тенгер (намиращи се в близост до Маланг) са разположени в долина с впечатляващи каньони. Лунният пейзаж от епични пропорции и сюрреалистична красота, вулканичният регион Бромо е един от най-спиращите дъха гледки на Индонезия. Издигайки се от древната калдера Тенгер, Бромо (2392м) е един от трите вулкана, които са се появили от огромен кратер, простиращ се на 10 километра. Обграден от върховете Курси (2581м) и Баток (2440м), тлеещият конус на Бромо стои в море от пепел, вулканичен пясък и заобиколен от високите скали на кратера. На юг Семеру (3676м), най-високият връх на Ява и един от най-активните вулкани, хвърлящ своята сянка, и понякога пепел върху цялата разкриваща се уникална гледка.

Киселинното езеро Йен

Киселинното езеро Йен

Индонезия е известна със своите величествени планини, но един от най-впечатляващите е изящтният връх Йен, който не е известен толкова като другите, но си заслужава да бъде посетен. Най-впечатляващото нещо тук е най-голямото киселинно езеро в света, което се намира в кратер и седи на върха на планината. И ако дойдете тук на покрива вечер, ще можете да наблюдавате огромните пламъци излизащи от езерото. Причината за това е, че сярната киселина се издига на повърхността и се запалва, а това превръща пламъците в син цвят, благодарение на лунната светлина, което води до най-хубавите природни феномени в Индонезия. Това е най-необикновенната гледка на неземното тюркоазено езеро.

Накратко Ява ви предлага още множество атракции и забележителности, които ще ви харесат, и за да ги разгледате всички със сигурност трябва да посетите острова. Независимо какво търсите, тук ще го намерите и определено ще ви задоволи.

Pin It