Статии

Най-страшните и опасни мостове в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Кой не обича дългите мостове, по които минава и наблюдава залязващото слънце? Мостовете винаги са нещо специално за всеки човек. Всеки път, когато прекосявате някой мост, ви връхлита нещо специално. Тук ще ви представим някои от най-опасните мостове. Те са много високи и предоставят уникални гледки, но все пак са опасни. От дълбините на горите до високото небе в света има различни и много опасни мостове. С течение на времето човешките усилия са създали много красиви и сигурни мостове. Но все още има някои части на планетата, които нямат присъствието на тези безопасни и великолепни мостове.

 

1. Висящият мост Хюсаини, Пакистан Висящият мост Хюсаини, Пакистан

Известен като най-опасният мост в света. Всяка стъпка по него изисква много вяра, а понякога и молитви. Този мост пресича езерото Борит в Пакистан и е абсолютно ужасяващ. Мостът изглежда като излязъл от детска площадка. Окачен на високо, построен с лош материал, а окачването от двете му страни е изключително слабо. Мостът се простира над река Хунза и е покрит с всякакви пукнатини. И за да изглеждат нещата още по-лоши, останките на старият мост висят наблизо.

Канопи Уолк, Гана

2. Канопи Уолк, Гана

Този мост се намира в Национален парк Какум и е единствената пешеходна пътека през него. Интересен и опасен факт, за него е, че се намира в дълбините на горите в Гана. Буквално означава „конопена пътека“, защото всъщност вървите по конопени парчета, окачени на височина 30 метра и с дължина 305 метра. Въпреки, че местният парк е пълен с туристи, по него е много трудно да се премине. Това, което го прави интересен е, че преминава през няколко дървета и позволява на посетителите да видят застрашени животни, включително слонове, маймуни и дори птици.

Небесният мост Лангкави, Малайзия

3. Небесният мост Лангкави, Малайзия

Построен е през 2004 година и е открит за посещения през 2005 година. Разположен е на остров Лангкави и е най-високият едноопорен мост в света. Изграден е в планината Мат Чичанг на 700 метра височина и дължина 125 метра. Това, което прави мостът толкова опасен е, че януари 2014 година е затворен, поради слухове, че има вероятност да се срине. Въпреки, че мостът е установен като структурно безопасен, лошата му репутация не е изчезнала.

Мостът Трифт, Швейцария

4. Мостът Трифт, Швейцария

Простирайки се над езерото Трифтс, скрит сред високите швейцарски Алпи, Трифт е тънък, модерен, окачен мост, който изглежда, сякаш от един лек вятът ще падне, но всъщност е безопасен. Простира се на 110 метра височина и дълъг 180 метра. Първоначално е построен през 2004 година, за да позволи на работинците от електроцентралата, която се намира до ледника да достигнат до нея. През 2009 година е реконструиран в по-здрав модел, за да може да се преминава през него. И въпреки модерното строителство, все пак изглежда като капан за смърт.

Мостът на река Витим, Русия

5. Мостът на река Витим, Русия

Само малка част от хората, които са преминавали по него и са оцелели имат създадена собствена Facebook страница. Освен дървените си компоненти и старостта, мостът също така няма никакви предпазни релси. За да направят нещата още по-лоши, липсват няколко дървени дъски и през зимата е доста опасно. Защо е толкова страшно? Много е студено през по-голямата част от годината, не е достатъчно широко за да мине една кола и няма никакви предпазни парапети. Намира се на височина от 15 метра над водата, дълъг е 570 метра и е заледен през по-голямата част от годината.

Мост Кепос, Коста Рика

6. Мост Кепос, Коста Рика

Известен като „Мостът на смъртта“, този изключително тесен мост се намира на пътя от Джако до Кепос на централния Тихоокеански бряг на Коста Рика. Кепос е стар, мозаечен мост с много пропуски. Изглежда, че може да се разпадне всеки момент, но очевидно и големи камиони се движат по него, и хората оцеляват. Той е много тесен и колите могат да пътуват по него само в една посока. За да се качите се чака на опашка от коли. Мостът скърца страшно много и се люлее от тежестта на превозните средства.

Мостът Мису Цурибаши, Япония

7. Мостът Мису Цурибаши, Япония

Счита се за най-страшният въжен мост в Япония и един от най-ужасяващите в света. Построен е през 1950 година и е изключително тесен. Мостът е малко над 50 години, но изглежда много по-стар отколкото е. Конструкцията и въжетата, които го придържат са много лоши. Всеки ден по него преминават хиляди хора. Основната цел на този мост все още е неизвестна. След всяка стъпка по него се чува скърцане и имате усещането, че ще кацнете направо долу във водите.

Висящият мост Газа, Непал

8. Висящият мост Газа, Непал

Газа е един от най-опасните мостове в Азия, разположен в село Гус, Непал. Освен факта, че не е добре изграден, всеки ден по него преминават не само хора, но и говеда. Интересно е да се знае, че Газа е много малък и тясно изграден мост, но въпреки това хората, и дори малките деца смятат, че не е проблем да го пресекат. Този нестабилен мост е създаден, за да предотврати задръстванията, причинени от стада, животни и хора, прекосяващи тесните пътища.

Пуенте де Охуела, Мексико

9. Пуенте де Охуела, Мексико

Този мексикански мост първоначално е създаден, за да обслужва минният град под него. Днес само пешеходците имат право да използват моста, тъй като превозните средства може да не успеят да преминат през целия път. Също така се смята за един от най-опасните мостове в света. Окаченият от 19 век мост свързва две планини. Когато човек погледне надолу към каньона, може да изпита страх и ужас от този кошмарен и нестабилен висящ мост. Намира се в мексиканският щат Дуранго. Въпреки, че мостът е окачен с метални релси и окабелен, няма нищо, което може да спре страха ви, когато минавате по него.

Висящият мост Капилано, Канада

10. Висящият мост Капилано, Канада

Намира в Северен Ванкувар, Британска Колумбия, над река Капилано. Този висящ мост е дълъг 137 метра и висок 70 метра. Счита се за един от най-опасните окачени или висящи мостове в света. Основна туристическа атракция в Британска Колумбия и в цяла Канада, която привлича над 800 000 посетители годишно. Мостът е предразположен към много нещастни случаи в миналото и днешни дни.

Pin It