Азия

Гробниците на Династия Мин

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Гробниците на Династия Мин

Китай е известен със древната си история, антични храмове, дворци и императорски гробници. Една от най-големите забележителности, които предлага на своите посетители са гробниците на Династиите Мин и Цин, които са разпръснати по всички краища на страната. Заради своята значимост голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Гробниците са колекция мавзолеи, построени от императорите на династия Мин в Китай. По-голямата част от тях са струпани близо до Пекин и са известни с името „Тринайсетте гробници на династия Мин“. Комплексът от гробници се намира в предградията на 42 километра север-северозапад от центъра на Пекин. Разположени на южният склон на планината Тяншан, който е избран на базата и принципите на Фън Шуй от третият Мин император – Юнлъ. След построяването на императорския дворец (Забранения град) през 1420 година, император Юнлъ избира своето гробно място и създава свой собствен мавзолей. Последвалите го императори поставят гробниците си в една и съща долина. Известни още като Тринайсетте гробници на династия Мин, където се намират мавзолеите на тринадестте императора на династията (1368-1644). Това е най-добре запазения мавзолей, с най-много погребани императори. Всяка година милиони туристи идват тук, за да оценят дългата история и дворцова архитектура. Като цяло историята на построяването им започва през 1409 година, когато е изградена гробницата Changling от първия император на династия Мин – Джу Ди. През следващите 230 години около него са изградени останалите 12 гробници. За китайците императора е водеща фигура в обществото и историята им. Той се е появил от небето и след смъртта си трябва да поеме обратният път до там, за да отиде в рая. Наричан е Синът на небето.

Пътя на духа
Пътя на духа

Мястото на императорските гробници на Династия Мин е внимателно подбрана според принципите на Фън Шуй. Според тях лошите духове и злите ветрове, които се спускат от север, трябва да бъдат отклонени: следователно е избрана дългообразна долина в подножието на планините Джунду, северно от Пекин. Тази площ е оградена от планини в девствена и тиха долина, пълна с тъмна земя, спокойна вода и други нужди по Фън Шуй – некропола на династия Мин. По седем километровия път, наречен „Пътя на духа“, се достига до комплекса, облицован със статуи на пазители, животни и служители. Тук се намира и историческия павилион, в който може да се намери подробна информация за всеки един от мавзолеите. Предната порта се състои от три арки, боядисани в червено, „Голямата червена порта“, Духовния път или Свещения път започва с огромна каменна, мемориална арка, разположена в предната част на района. Построена през 1540 година по време на династия Мин, тази арка е една от най-големите каменни арки в Китай днес. В живописната местност всеки мавзолей има свое собствено самостоятелно звено. Оформлението и разположението на всичките тринадесет мавзолея са много сходни, но се различават по размер, както и сложността на техните структури. Всяка от тях е построена в района на подножието на планината, като разстоянието варира от половин километър до осем километра между тях. Гробниците се простират от двете страни на гробницата Чанглинг, с изключение на гробницата на кея, която се намира отделно в югозападния ъгъл. От избора на място до дизайна, голямо внимание е обърнато на хармонията и единството с природата, преследвайки перфектната ситуация на „направена от Бога“ и отразявайки философията „единството на небето и човечеството“.

Свещеният път в гробниците Мин, известен още като Чанглинг Свещен път, водещ към гробницата Чанглинг. По пътя от юг на север може да видите редица забележителности, включително каменна арка, Голямата червена порта, древния павилион, декоративни колони, каменни фигури и портата Лингчин.

Гробницата Чанглинг
Гробницата Чанглинг

Гробницата Чанглинг – Разхождайки се по свещения път до края, можете да видите гробницата Чанглинг, построена през 1409 година, където се намира третият император от династията, император Джу Ди и неговата императрица Xu. Тя е най-голямата и най-добре запазената, има три дворчета отпред и „Град на съкровищата“ в задната си част. Във втория двор се намира великолепният Дворец на благодатта и благословението.

Гробницата Динглинг – Построена от 1584 до 1590 година, това е мавзолеят на император Уанли, тринайстият император на династия Мин и неговите две императрици. Най-важната част е каменният подземен дворец, който е открит между 1956 и 1958 година, където са намерени много ценни реликви.

Гробницата Zhaoling – Разположена в източната част на планината Дауи, в нея е погребан дванадесетия император на династия Мин, император Zhu Zaihou и трите му императрици. Разполага със специален двор във формата на полумесец, в който се помещават императорските ковчези.

Гробниците на Династия Мин

Гробницата на стабилността е един от мавзолеите на императорите – гробницата на император Уанли, неговата императрица и майката на император Тайчанг. Това е единствената гробница на династия Мин, която е била изкопана. Тя също остава единствената непокътната императорска гробница, от всяка епоха, която е била разкопана след основаването на Китайската народна република. Разкопките на гробницата Dingling започват през 1956 година, след като група от видни учени, водени от Гуо Муруо и Уан Хан, се застъпват за разкопките на Чанглинг, гробницата на император Йонглъ, най-голямата и най-стара гробница от династия Мин, близо до Пекин. Въпреки спечелването на одобрение от премиера Джоу Енлай, на този план е наложена забрана на археолозите поради важността и обществения профил на Чанглинг. Вместо това, Dingling, третата по големина гробница е избрана за изпитателен обект за разкопките на Чанглинг. Изкопните работи са завършени през 1957 година, а през 1959 година е създаден музей. От разкопките са открити непокътнатата гробница с хиляди предмети от коприна, текстил, дърво, порцелан и скелетите на императора, и двете му императрици. След няколко катастрофални експеримента, голямото количество коприна и другите текстилни предмети, просто са били събрани в помещение за съхранение, което е било овлажнено от водата. В резултат на това повечето от оцелелите артефакти днес са силно влошени, а в музея са се появили копия. Освен това политическия натиск зад разкопките създават напрежение за бързото им завършване.

Като изключителни представители на древния китайски мавзолей, гробниците на династия Мин демонстрират богатсвото и традиционната китайска култура. Понастоящем за посещение са отворени само гробниците – Чанглинг, Динглинг, Дзаолинг и Свещения път.

Pin It