Европа

Берлин

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

БЕРЛИН – СТОЛИЦАТА-ОБЕДИНИТЕЛ НА ЕВРОПА

Берлин

Берлин е европейска столица, която буди интерес не само поради символизирането на обединена Германия, но и заради факта, че този град е пример за бързо възстановяване както след разрушенията от Втората световна война, така и след разделението през комунистическия период. Понастоящем Берлин е изпълнен с всичко, от което всеки се нуждае, и задоволява вкуса на всеки посетител. Забележителностите са и исторически, и културни, а местата за забавления – изключително много и разнообразни. Също така, в Берлин можете да срещнете представители на различни националности и етноси, поради което името му е символ на интернационалността, събрана на едно място.

Столицата на Германия е най-големият град в страната, както и най-населен: с над 4 000 000 души. Любопитен факт е, че повече от 60% от хората в Берлин не изповядват нито една религия, заради което градът си е заслужил прозвището „най-атеистката европейска столица“. Слави се основно като голям културен център на Европа. Това се дължи на множеството изяви като изложби, музикални изпълнения, опери и други. Затова е и притегателна точка за хора от арт средите, копнеещи да се наситят на изкуство и култура. Забележителностите в Берлин са буквално стотици, затова ще се спрем само на някои, които е добре да се посетят.

Берлинската стена – East Side Gallery

Берлинската стена – East Side Gallery

Няма как да се пропусне това място, още повече, че мнозина посещават Берлин именно за да я зърнат. По-точно онова, което е останало от нея. Символът на разделена Европа е построен през 1961 г. с идеята да се възпре притока на бежанци от Източна към Западна Германия. Дължината ѝ е 155 км и има разклонения по 55 броя улици, а височината ѝ е 4 м. В миналото е разполагала с около 300 наблюдателни кули. Берлинската стена е разрушена през 1989 г. За всичките 28 години на нейното съществуване по предназначение, хиляди все пак са успели да я преминат, а стотици други са изгубили живота си в опит да я „прескочат“.

Това, което можете да разгледате, е East Side Gallery, което представлява малка останала част от стената. Към момента тя е дълга едва 1,4 км, като е предоставила идеална възможност за творчески изяви на майсторите на графити. Тази запазена частица от Берлинската стена има за цел да напомня за онези години, в които е властвало безумието на разделението.

Check Point Charlie

Checkpoint Charlie

Това място с английско наименование е най-известният пропусквателен пункт на Берлинската стена. В продължение на десетки години това е било мястото, където членове на съюзническите сили са можели да преминават на Изток.

В днешни дни автентичната „караулка“ е експонирана в музея Allied в германската столица, а на мястото на Check Point Charlie е поставено копие на поста. Наблизо можете да посетите Музея на Къщата към Check Point Charlie, където има изложени огромен брой артефакти, свидетелстващи за опитите за бягство на граждани. Струва си да разгледате музея, за да се изненадате безкрайно от изобретателността на някои бегълци… Интересното е, че Check Point Charlie е бил декор на филми за Джеймс Бонд, както и на други известни шпионски филми.

Бранденбургската врата

Бранденбургската врата

Особено значима забележителност – тази мащабна порта е символ на обединение на двете Германии. Точно тук са били и празненствата през 1989 г. при събарянето на Берлинската стена. Построена през 1700 г., Бранденбургската врата също претърпява поражения от военно време, като бива възстановена напълно през 2000 г. От нея води началото си най-известната улица в Берлин – Унтер ден Линден.

Бранденбургската врата представлява архитектурен шедьовър – на върха си има колесница с четири коня, а шестте колони я разделят на общо пет врати. За мнозина портата е основният символ на Берлин и единственото място в столицата, което задължително трябва да се види лично.

Райхстага – Парламентът на Германия

Райхстага - Парламентът на Германия

В исторически план Райхстага е популярен и в България по повод пожара през 1933 г., за който бива обвинен Георги Димитров. След великолепната му самозащита, както и след разследвания, се установява, че този пожар е бил постановка, която е имала за цел да даде повод на нацисткия режим да преследва противниците си. Между 1961 и 1971 г. Райхстага е почти напълно възстановен, а през 90-те години на миналия век е доразширен и осъвременен, за да се превърне в атрактивна откъм архитектура сграда.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Този площад е бил едно от най-известните и оживени места в Берлин до избухването на Втората световна война. На това място е бил поставен първият светофар в Европа. Potsdamer Platz е бил пресечна точка на много трамвайни линии и автобусни маршрути. Претърпял множество разрушения по време на войната, след падането на Берлинската стена и обединението на Германия е започнало възстановяването на Potsdamer Platz. Към момента има модерни сгради, сред които е и централното седалище на Daimler Chrysler. Площадът представлява любимо място за срещи, за пазаруване и за културни прояви. Не е рядкост да срещнете някоя известна личност там.

Берлинската катедрала

Берлинската катедрала

Berliner Dom е зашеметяваща катедрала със 75-метров купол. Построена е през 1905 г. и също е била обект на разрушения през Втората световна война. Възстановена е напълно през 1993 г. Берлинската катедрала е най-голямият християнски храм в Берлин и съдържа над 100 саркофага с видни исторически личности от управлението на Германия.

Френската катедрала

Френската катедрала(Französischer Dom)

Изграден от хугенотите през XVIII век като копие на Берлинската катедрала, този храм има купол, който е „само“ 70-метров. Вътре във Френската катедрала (Französischer Dom) се помещава Музеят на Хугенотите, в който може да се види доста от историята и развитието на френското общество в Берлин.

Мемориалната църква

Мемориалната църква

Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм е построена в края на XIX век. Тя също претърпява щети от войната, като през 1961 г. около полуразрушената стара църква са издигнати четири нови сгради –църква в нов различен стил от желязо, бетон и стъкло.

Музейният остров

Музейният остров

Museum Island е едно удивително място, съставено от общо пет части. Предпочитан е дори само за тиха и романтична разходка. Там можете да се насладите на Стария музей, Новия Музей, Пергамон, Музей Боде, както и на Старата национална галерия. Музейният остров е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Unter den Linden

Unter den Linden

Дългата 1400 м най-известна улица в Берлин е Unter den Linden. Името ѝ в буквален превод означава „под дърветата“. Пешеходната зона се намира между автомобилните платна в двете посоки. Когато искате да се откъснете от градската суматоха, отидете там – разходката по тази улица е спокойна и приятна.

Парк Grunewald

Grunewald

Този парк е един истински природен резерват, разположен на 32 кв. км. На територията му има три езера и много богата флора и фауна.

Дворецът Шарлотенбург

Дворецът Шарлотенбург

Великолепният палат е построен в началото на XVIII век. Проектиран като лятна резиденция на пруската кралица Шарлот, в годините след нея всеки от владетелите добавял по нещо към двореца и по този начин го е разширявал. Шарлотенбург се счита за най-красивия кралски дворцов комплекс в цяла Германия.

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt е един от най-красивите площади в Берлин, като някои го определят като най-изящен в цяла Европа. На този площад се намират известните Концерт Хаус, Френската и Берлинска катедрала. Gendarmenmarkt е популярен също и с пъстрите си коледни базари.

Мемориалът на Холокоста

Мемориалът на Холокоста

Мемориалът в почит на евреите е единствен по рода си. Поставени са общо 2711 плочи с различна височина, като на гладък терен се е получила вълнообразна структура. Може да се навлезе от четири различни страни, с различен изглед. На това място е направен и подземен информационен център, разказващ за историите и живота на засегнатите от Холокоста.

Pin It