Острови

Добре дошли в Малта

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Добре дошли в Малта

Малта

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море, южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Първи финикийците откриват значението на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. След тях идват Рим, Византия, Арабския халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.

Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 година страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава.

Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа цел за много европейци целогодишно. Около 24,4% от БВП на страната е от туризъм.

Малта

Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 километра южно от Сицилия и на 250 километра от Северна Африка. Най-голям е остров Малта (316 кв.км) – дълъг 27 километра, широк 14,5 километра, а дължината на бреговата линия е 137 километра, където се намира и столицата Валета. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета с ниски хълмове, с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера, и все пак 50% от площта ѝ се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода. Остров Гозо е с 4 пъти по-плодородни почви от Малта, върху които се отглеждат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци.

Въпреки ограничените природни ресурси, съвременна Малта се развива с високи темпове. Основни промишлени отрасли са електрониката, ремонт на кораби, хранително-вкусова промишленост. Корабоплаването, туризмът и търговията са най-важни за икономиката. Над 1 милион туристи посещават страната всяка година. Земеделието също е важно за Малта. Отглеждат се зърнени храни, зеленчуци, грозде, смокини, цветя, цитрусови и фуражни култури

Малта

Малта притежава редица уникални природни забележителности. Azure Window („Лазурният прозорец“) е красива скална ярка, едно от най-уникалните скални образувания в Средиземно море, част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. След много години на естествена ерозия, предизвикваща падане на малки части от арката в морето, самата тя и свободно стоящият стълб напълно рухват по време на силна буря на 8 март 2017 година.

Населението на Малта е  475 000 души, което я прави най-малката по площ и население страна в ЕС. Основната част от населението са малтийците, които са представители на бялата раса от средиземноморски тип.

Малко история

Стратегическото кръстопътно местоположение на Малта в центъра на Средиземно море определя дългата ѝ история като арена на нашествия и окупация. Колония на финикийци, картагенци, римляни, византийци, араби, нормани, сицилианци и французи. От 1530 до 1834 година Малта е резиденция на Йоанитския (Малтийски) орден. През 60-те години икономиката на Малта е била съсредоточена в експлоатацията и поддръжката на британския флот в Средиземно море. Страната получава независимост от последната си владетелка – Великобритания през 1964 година. От 2004 година Малта е членка на Европейският съюз.

Малта е парламентарна република, а конституцията е приета през 1964 година с поправки през 1974 и 1987 година.

Грънчарството, открито от археолозите в храмовете на Скорба, наподобява на това, намерено в Италия и се предполага, че малтийските острови са били заселени за първи път през 5200 година пр.Хр. Предимно ловци от каменната ера или фермери, които са пристигнали от италианския остров Сицилия.

Произходът на името Малта е несигурен, а съвременните различия произтичат от малтийския език. Най-често срещаната етимология е, че думата Малта произлиза от гръцката дума μέλι (meli) – „мед“. Древните гърци наричали острова λελίτη (Melitē) – „сладък мед“, вероятно поради уникалното производство на мед от Малта (ендемичен подвид на пчелите живее на острова). Римляните наричали острова Мелита. Други хипотези предполагат, че думата Малта идва от финикийската дума Maleth – „убежище“ или „пристанище“ по отношение на множеството заливи на острова.

Малтийските острови са дом на голямо разнообразие от местни, суб-ендемични и ендемични растения. Най-често срещаните местни дървета на острова са маслини, рожкови, смокини, дъб и алепски бор, докато най-често срещаните неместни са евкалипт, акация и опунция. Флората и биологичното разнообразие на Малта са сериозно застрашени от загуба на местообитание, инвазивни видове и човешка намеса.

Малко интересни факти за Малта

Малта е една от най-малките страни в света, от 269 държави в цял свят, тя е на 219-то място и е най-малката страна в ЕС. Но въпреки това е на осмо място по гъстота на населението в света.

В Мдина, старата столица на Малта са забранени колите. Единствените автомобили, които се ползват са на Бърза помощ, пожарната, или за специални поводи като сватби и погребения. Затова градът е известен още като „мълчаливият град“.

Малта

Малта има два официални езика – малтийски и английски, като по-голямата част от населението говори английски. До 1934 година италианският е бил официалният им език, преди да бъде отменен.

Една от интересните им забележителности са красиво изрисуваните рибарски лодки. Тази традиция датира още от времето на финикийците. Освен ярките цветове, върху тях са изрисувани и по чифт очи от двете страни на лодката. Това представляват очите на Озирис, които защитават рибарите от злите морски духове.

Остров Филфла е един от необитаемите острови и се намира на 5 километра южно от Малта. Той не само е безлюден, но и има забрана за посещение и риболов в радиус от два километра около него. През 1980 година е обявен за птичи резерват. Единствената сграда на острова е била параклис, построен през 1343 година, която е напълно разрушена по време на земетресението през 1856 година. Тогава потъва и голяма част от острова.

Малта пакетира славното си разнообразие в своя малък архипелаг. Ще откриете праисторически храмове, скали с прокопани в тях пещери, скрити заливчета, вълнуващи места за гмуркане и история на забележителна интензивност. Ландшафтът на Малта контрастира със скалисти брегове, които завършват с главозамайващи варовикови скали със закътани заливи, които крият чиста вода и червено-златни плажове. Островът предлага многобройни пристанища с дървени лодки, величествени яхти и моторни лодки. Гмуркачите и водолазите също имат много възможности за изледване под водата, в свят на пещери, скали и останки. Дори и за краткосрочните посетители на Малта, простото пътуване с ферибот през Grand Harbour във Валета е вълшебно преживяване.

Малта

Малта е твърдо римокатолическа, но също така е и дом на примамлива смесица от култури, които се задушават заедно през поколения. Традиционната малтийска храна смесва сицилиански и близкоизточни аромати, като в същото време използва местни съставки като заек и мед. Малтийците са топли и приветливи, ако ги попитате за посока, вероятно местните ще дойдат с вас, за да ви помогнат да намерите пътя си. Може да се намери изобилие от изтънченост от 21-ви век, но има места, където се чувствате, че сте се върнали назад във времето, особено на Гозо, където мамутовите църкви се извисяват над тихите села.

Географското положение на Малта в центъра на Средиземно море го прави примамлива и превъзхождаща награда, а островите са пълни с величествени атракции над и под земята. Столицата, Валета, построена от рицарите на Св. Йоан, е хармонична решетка, Мдина и Виктория са крепостни градове на върха на хълмовете, а наблюдателниците са разположени по крайбрежието. Дори рибарските лодки в Малта резонират с миналото, а те са изрисувани с очи, точно като лодките на техните финикийски предшественици. Следването на Валета като Европейска столица на културата през 2018 година, е също така подновен център на съвременния дизайн и архитектура.

Удивителните праисторически обекти на Малта и Гозо, изглеждащи сложно построени храмове, които са оставили миниатурни фигурки и мамутски скулптури от „дебели дами“, които са оцелели хилядолетия, и са разположени в очарователните музеи на Малта. На открито се гордеят с огромни храмове и кули от много различни епохи, които продължават безкрайната си стража над морето. Най-необичайното място от всички под земята е Hal Saflieni Hypogeum, 5000-годишен некропол, издълбан в живата скала. На други места по островите по-малките праисторически обекти са по-изтънчени по време на вековете, но все пак осигуряват задълбочен поглед върху  наследството на цивилизацията.

Интересни забележителности

Валета

Валета, Малта

Валета е лилипутската столица на Малта, построена на полуостров в източната част на страната, от рицарите на Св. Йоан, с население от около 6000 души. Нейният основател е постановил, че тя трябва да бъде „град, построен от господа за господа“, и запазва своята елегантност от 16-ти век. Може да е малка, но е пълна със забележителности, а когато ЮНЕСКО определя Валета като обект за световно наследство, я нарича „едно от най-концентрираните исторически райони в света“. Градските порти, сградата на Парламента и Операта на Ренцо Пиано са променили градския пейзаж и са го поощрили в живота. Тези забележителности, както и статутът на Валета като Европейска столица на културата през 2018 година, са видели преродения град с нови музеи, реставрирани крепости от златен камък, нови хотели, барове и ресторанти в имения от 16-ти век. Предградията на Валета също си струват да се посетят. Поемете на красиво пътуване с ферибот до трите града или посетете изумителния праисторически Хипогеум.

Виториоза (Биргу)

Виториоза (Биргу)

Виториоза е дълга само 800 метра и широка 400 метра, така че е трудно да се изгубиш – просто е удоволствие да се скиташ безцелно през цветните й алеи. Има няколко интересни забележителности и прекрасна гледка към Валета. Форт Сейнт Анджело, на върха на остров Виториоза, е възстановен и вече отворен за обществеността. Снабден със супер-яхти и добри ресторанти на пристанището, крайбрежната алея, която създава прекрасна атмосфера.

Синята лагуна

Синята лагуна

Най-интересното място на Комино е Синята лагуна, защитен залив между западния край на острова и необитаема остров Коминото. Той е невероятно красив и привлекателен, с бяло пясъчно дъно и чисти води. Морските води тук са сред най-прозрачните в района на Средиземноморието. Подводната видимост достига до 30 метра. По принцип по-голямата част от лагуната е сравнително плитка, варираща около метър – метър и половина. Има места обаче където дълбочината достига над 10 метра. Южният край на лагуната е откъснат, за да се пазят лодките. Тук има места за първокласно плуване и гмуркане с шнорхел, плюс това може да плувате до Коминото. През лятото обаче заливът става невероятно зает, особено между 10 и 16 часа.

Хипогеумът

Хипогеумът

Hal Saflieni Hypogeum (от гръцки означава „подземен“) е подземен некропол, открит по време на строителните работи през 1902 година. Задължително трябва да се посети, за да усетите този тайнствен и безмълвен свят. Неговите зали, камери и проходи, безупречно изкопани в скалата, покриват около 500 кв. метра. Смята се, че датира от около 3600 до 3000 година пр.Хр. и около 7000 тела може да са били погребани тук.

Древните работници имитирали изградена зидария в издълбаването на тези подземни камери и експлоатирали естествените слабости, и силни страни на скалата, за да изградят пространствата на ръка, и да създадат безопасна подземна конструкция. Въглеродният диоксид, издишан от посетителите е нанесъл сериозни щети на деликатните варовикови стени на погребалните камери. Затова е бил затворен за обществеността в продължение на 10 години до средата на 2000 година. Той е възстановен с финансиране от ЮНЕСКО. Микроклиматът вече е строго контролиран и посещенията на обекта са ограничени. Обърнете внимание, че предварителната заявка онлайн е от съществено значение, опитайте се да резервирате около три месеца преди посещението си.

Хаджар Ким и Мнайдра (Ħaġar Qim & Mnajdra)

Мегалитните храмове на Хаджар Ким и Мнайдра са най-добре запазените и най-емоционалните обекти на праисторическите места на Малта, и имат несравнимо местоположение на морските скали, гледайки към островчето Филфла. Над храмовете са издигнати постоянни шатри, които предпазват елементите.

Хаджар Ким
Хаджар Ким

Хаджар Ким е първият храм, до който достигате след центъра. Фасадата, с нейния вход от трилит, е възстановена и дава представа за това как може да изглежда. Първоначално храмовете са били покрити, вероятно с каменни сводове, но те отдавна са се срутили. Преди да влезете, погледнете зад ъгъла надясно – мегалитът тук е най-големият в храма, тежащ повече от 20 тона. Храмът се състои от поредица от взаимосвързани овални камери без равномерно подреждане и се различават от другите малтийски храмове. В първата камера отляво е поставен малък олтар, украсен с растителни мотиви, а във втория има няколко олтара на пиедестал. Статуетките на „дебелата дама“ и фигурата на „Венера де Малта“, които са били намерени тук, са изложени в Националния археологически музей във Валета.

Мнайдра
Мнайдра

Мнайдра е на 700 метра надолу от Хаджар Ким, и е по-сложен. Има три храма един до друг, всеки с различна ориентация. Най-старият храм е отдястно, насочен към югозапад и остров Филфла. Централният храм, насочен към югоизток, е най-младият. Всички датират между 3600 и 3000 година пр.Хр. В дясната апсида има отделна камера, в която се влиза през малка врата, а вляво е разположена „дупката на оракула“. Функцията на това е неизвестна. Твърди се, че южният храм е пълен със значителни слънчеви подреждания.

В Хаджар Ким при изгрев слънце по време на лятното слънцестоене, един слънчев лъч влиза през кръглия отвор в задната част на дясната апсида в лявата задна камера. В околностите на храмовете има някои маркирани природни пътеки, които позволяват прекрасни гледки към морето. На върха на скалата на югоизток от Мнайдра е наблюдателна кула от 17-ти век и паметник на сър Уолтър Конгрийв (губернатор на Малта 1924-1927),  който е бил погребан в морето.

Катедрала „Св. Йоан“

Катедрала „Св. Йоан“

Катедралата „Свети Йоан“, най-внушителната църква в Малта, е проектирана от архитекта Джироламо Касар. Тя е построена между 1573 и 1578 година и заема мястото, където рицарите хоспиталиери, наричани още малтийски рицари, се събират за общото богослужение и нуждите на ордена. Интериорът е преустроен през 17-ти век в изобилен малтийски бароков стил и това е удивителната изненада след обикновената фасада. Едно от най-големите му съкровища е огромната картина „Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител“ от Караваджо. Корабът на църквата е дълъг и нисък, и всяка стена, стълб, ребро са инкрустирани с богата украса, което дава ефект на прашен златен брокат. Подът е преливащо одеяло от мраморни гробници, а сводовете са препълнени с картини на Матия Прети, които илюстрират събития от живота на Свети Йоан Кръстител. Римокатолическия християнски храм е разположен в столицата Валета. Има статут, равен с този на архиепископската катедрала „Свети Павел“ в старата столица Мдина, и затова се нарича конкатедрала (съкатедрала). В сградата са погребани около 400 членове на ордена, чиито надгробни плочи, изпълнени като цветни каменни пана, са сред основните художествено-исторически богатства на Малта.

Мдина

Мдина

Тайнствения арабски град Мдина, оформен като златен камък, увенчава върха на хълма и е един свят, различен от модерната Малта. Неговите скрити алеи предлагат изискан архитектурен детайл и почивка от огромните тълпи, които до голяма степен се придържат към главната улица. Днес, със своите масивни стени и спокойни, сенчести улици, тя често се нарича Тихия град, псевдоним, който пасва перфектно вечер. През цялата година в района на Мдина се провеждат отлични фестивали и събития, вариращи от храна и изкуство до класически автомобили. Въпреки че е малък град, в старата столица има много неща, които можете да видите. Разгледайте Кармилската църква и Приори, Природонаучния музей, Катедралата „Св. Павел“, Двореца на магистратите и Palazzo Falzon.

Марсакслок и басейнът на Св. Петър

Марсакслок
Марсакслок

Рибарското село Марсакслок се намира в югоизточната част на остров Малта, известно с неделния рибен пазар и многобройните цветни лодки „Luzzus“, също така се радва и на неспирния интерес от страна на туристите. Историята на града варира от 9-ти век, когато е бил използван от финикийците, а по-късно от турската флота по време на Голямата обсада.

Басейнът на Св. Петър
Басейнът на Св. Петър

Тук се намира и басейнът на Свети Петър, фантастично място за плуване, естествено лидо (естествен открит басейн) в скалите с големи плоски плочи за слънчеви бани. Това уникално малко заливче, врязано в скалите и Синята пещера, е най-популярната атракция в южната част на острова. Оттук можете да си направете пътуване с лодка до пещерата.

Малта е популярна туристическа дестинация и е една от най-безопасните страни, в които можете да пътувате и живеете. Малтийски и английски език се говорят по целия остров, което го прави лесен за общуване. Със своя топъл климат, многобройни зони за отдих, архитектурни и исторически паметници, определено има какво да се види и прави в Малта и Гозо.

Pin It