Европа

Ница

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ница

Ница

Ница или така нареченият център на Френската ривиера е град, който въплъщава в себе си изящност, шик и индивидуалност. В този град може да се насладите на  страхотни плажове, кокетни улички, малки провинциални площади, но ще откриете и прекрасни паркове и много история скрита в известни музеи и галерии.

Ница комбинира в себе си аристократичност, мода и бляскавост, на които може да се наслаждавате доста дълго, а накрая дори няма да имате желание да напускате перлата на Лазурния бряг. При самостоятелно пътуване е много важно предварително да набележите какво да впишете в маршрута си, за да видите най-доброто от прословутия курорт на френското крайбрежие, наречен още „Cote D’Azur”. За ваше улеснение сме подготвили информация за забележителностите, които наистина не бива да пропускате при престоя си в този невероятен град.

Ница

Тъй като Ница е град с изключително богата история, нека преди това да отделим малко време и да разгледаме какво се е случило назад в историята и как е бил създаден градът.

Възникването на Ница

Първите данни за основаването на селището датират от V век пр. Хр., когато гърците благодарение на предприемаческия си дух решават да позиционират една от многобройните си търговски колонии на това място. По този начин възниква Никея, която бива завладяна от римляните три столетия по-късно. През XI век се присъединява към княжество Прованс, тогава и за града възниква период на разцвет, през XIV век е завладяна от херцозите на Савоя, като се подписва договор със савойския граф, чрез който Ница дава право на излаза до Средиземно море, което води до оживяване на търговията. В началото на XVII век Ница се обявява за свободно пристанище, което дава свобода на движението на стоки, на моряци от различен произход и освобождаване от данъци. Чак до XIX век италианските княжества (най-вече Сардиния) си оспорват властта над града с французите, по това време и много англичани се възползват от топлия средиземноморски град и го използват за зимен отдих, с тях се свързва и произхода на крайбрежния булевард и зараждането на туризма.

Ница

През 1860 година след официалното присъединяване на Ница към Франция и последвалия демографски взрив, градът се превръща в метрополис, който уникално съчетава историческото минало, средиземноморското очарование и футористично бъдеще.

Какво не бива да пропускате в Ница

Площад Масена (главният площад в Ница)

Площад Масена

Намиращ  се между Стария и Новия град, площад „Масена “ е основният площад в Ница. Той е реновиран през последните години, за да бъде създадена трамвайната система, чиято линия преминава през площада. Освен трамвайната линия, „Масена“ е конструиран изцяло за пешеходци и е заобиколен от възхитителни фонтани и цветни градини. Заобиколен е от множество стари сгради, които са запазили италианския си стил – боядисани са в червен цвят със сини капаци на прозорците. Площадът седи на кръстопът на няколко главни булеварда. Освен многото на брой магазини и ресторанти, в които могат да се опитат местни специалитети – на площада се намира и фонтан със 7-метрова статуя на Аполон в центъра си, обхващащ няколко истории от гръцката митология. Всички статуи и сгради са оцветени в ярки цветове през нощта благодарение на съвременна светлинна инсталация.

Площадът е център на живота в Ница, като той е и мястото, където са се провеждали и все още се организират различни събития.  С този площад са свързани карнавалът през февруари, както и множество летни фестивали. Площад „Масена“ е разположен на много стратегическо място, в близост до „Променад Дез Англе“, Старият град, както и градините на Алберт I.

Крайбрежният булевард „Променад Дез Англе“ (Promenade des Anglais)

Крайбрежният булевард „Променад Дез Англе“ (Promenade des Anglais)

Пешеходният участък „Променад дез Англе“ е друга социална зона на Ница, която е част от сърцето на града. Това е място за една чудесна разходка, при която туристите могат да се насладят на осем километра по протежението на Средиземно море, заобиколени от цветни градини и типични за региона палми, скъпи хотели и сгради с прекрасна архитектура. Алеята е построена около залива на Ангелите на Ница. Пешеходната зона съществува от XIX век, още от времето, когато английските аристократи са използвали времето си за разходка по крайбрежния участък. Разхождайки се по булеварда, може да се насладите и на други туристически забележителности, които се намират в близост. Алеята е място, където могат да бъдат видени едни от най-известните архитектурни сгради, които в момента са превърнати в луксозни хотели или заведения. Освен старинните сгради, по протежението на булеварда се намират и пазарът Курс Салея, Площад Масена, Казино Рул и др. Тук може да се види и популярният с арт-деко архитектурата си хотел „Негреско“, хотелът притежава колекция от произведения на изкуството, рядко срещани антики и ценни картини от творчеството на Моретти, Дали, Пикасо, Ники де Сент Фал и други. Тук е събрана изящна колекция, която придава на хотел „Негреско“ статут на музей.

Пазарът „Курс Салея“ (Cours Saleya)

Пазарът „Курс Салея“

Не пропускайте да посетите най-известния пазар в Ница, който се намира до площад „Масена“ и Стария град. „Курс Салея“ може да разгледате всеки ден от седмицата,  като трябва да имате предвид, че в понеделник работи като пазар за антики, където може да разгледате и закупите различни предмети на изкуството, а през останалите дни функционира като пазар за цветя, където може да се насладите на красиви растения и прекрасен цветен аромат, който се носи във въздуха. От страни на пазара има множество заведения и магазини за сувенири, където може да прекарате приятно останалата част от свободното си време.

Катедралата на Ница

Катедралата на Ница

Това е основната църква на Ница, която бива определяна още като Катедрала-базилика. Тя се счита за един от шедьоврите на бароковата архитектура, построена е под формата на латински кръст, ориентиран да гледа на изток. След първоначалното изграждане на храма са правени доста промени, като един от най-съществените е добавянето на абсида от двете страни на хора. Осветена е през 1699 година и в началото на 20 век е обявена за паметник от национално значение за Франция.

Руската православна катедрала Свети Николай

Руската православна катедрала Свети Николай

Катедралата е православен храм и е част от Московската патриаршия, но самата сграда е определена като такава с национална значение за Франция. Това е най-големият православен храм в Западна Европа и e открит през 1912 година. Заслуга за това има руското кралско семейство, осигурило голяма част от средствата за строежа. Катедралата е построена в типично руски стил, интериорът е богато декориран с икони, дърворезба, иконостаси от украсено желязо и множество стенописи.

Парк дьо шато (Le Parc du Chateau) и Замъкът на хълма (Colline du Chateau)

Парк дьо шато (Le Parc du Chateau) и Замъкът на хълма (Colline du Chateau)

Паркът се извисява над Залива на ангелите (Baie des Anges) и пристанището, от него се открива невероятна панорамна гледка към града, която не е за изпускане. Няма да видите много от самия замък, защото от него не е останало почти нищо, с изключение на части от стените. И все пак си заслужава да се изкачите по стълбите догоре, защото от 90 метра над Ница кръгозорът, който се открива е наистина спиращ духа. За тези, на които не им се ходи пеша и не обичат да изкачват стълби, има асансьор и ескалатор. Все пак, всеки който реши да се изкачи до горе трябва да има предвид, че паркът затваря врати около залез.

Музеи в Ница

Музеи

В града функционират над 18 музея и галерии, а някои от по-известните от тях са:

Национален музей на Марк Шагал (Musée National Marc-Chagall)

Национален музей на Марк Шагал

Музеят носи името на Марк Шагал и е посветен на онази част от творчеството на художника, която има религиозна насоченост. Музеят е създаден още докато творецът е бил жив, като самият той е участвал при неговото създаване и е определил точния ред, по който е желал произведенията да бъдат показани и представени. Основна тема е библейското изкуство и религиозното послания, в него също се показват и изложби на еврейското изкуство, тъй като Шагал е от еврейски произход.

Музей на модерното и съвременното изкуство (Musée d’art Moderne et d’art Contemporain)

Музей на модерното и съвременното изкуство

Музеят се намира в близост до площад Гарибалди, архитектурата му е вдъхновена от основните принципи на Класицизма,  на външен вид се отличава с квадратните си форми и множеството арки. Площта му е около 4500 кв.м. разпределени в 10 изложбени зали. Този музей е известен като център за поп арт, като в него са изложени картини на съвременни художници, но съща така и творби на Пикасо и Анди Уорхол.

Музей Матис (Musée Matisse)

Музей Матис

Музеят е посветен изцяло на творчеството на известният френски художник Анри Матис. Постоянната експозиция на музея включва творби, които са дарени от самия Матис, неговите наследници или държавата. Най-добрите му произведения не могат да бъдат намерени тук, защото понастоящем се намират в САЩ, но пък ще може да проследите развитието на Матис – от младежките произведения до последните творби, които носят гениалността на художника. Понастоящем в музея могат да се видят 68 картини, над 200 скици, скулптури, множество фотографии и лични предмети на самия художник. Музеят е разположен в така наречената „червена къща“, която също заслужава да бъде видяна.

Красивият крайморски град Ница е отлично място за престой, релакс и същевременно допир до богато културно наследство. Докосвайки се до Рая на Френската Ривиера, може да се наслаждавате едновременно на прекрасни плажове и исторически забележителности, да се разхождате в малки тесни улички с магазинчета за сувенири и да посетите едни от най-интересните музеи на лазурния бряг. Градът предлага от всичко по-малко, от романтика до античност.

Pin It