Азия

„В ръцете на Господ“ – Златният мост на Виетнам

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Златният мост на Виетнам

В зелените хълмове на Централен Виетнам, от дърветата излизат две гигантски ръце, вдигащи блестящ златен мост, препълнен с весели посетители, които се събират на най-новата ексцентрична туристическа атракция в страната. Проектиран, за да накара посетителите да почустват, че се разхождат по блестяща нишка, простираща се през ръцете на боговете, „Златният мост“ привлича орди от гости. Изображенията и коментарите в социалните медии са изненадали много архитекта, който е нямал представал, че ще привлече толкова голямо внимание. „Горди сме, че нашият продукт е бил споделен от хора от цял свят“, каза главният дизайнер и основател. Интересното съоражение се намира на 1400 метра височина, над хълмовете на курорта Ба На в Дананг – четвъртия по големина град във Виетнам. Всъщност най-голямата атракция са ръцете, които не са от камък, а скелета, покрити със стоманени мрежи и след това облицовини във фибростъкло, боядисани, така че да наподобяват камък. Самият мост е направен от сплав в златист цвят като конструкцията се поддържа от пет големи конзоли. Дължината му е около 150 метра, цялата с цветя. Мостът е проектиран от TA Landscape Architecture със седалище в град Хо Ши Мин. Основният дизайнер е основателят на компанията Vu Viet Anh. Цялостното изграждане на съоръжението отнема около година. Той отвори врати през юни 2018 година.

Златният мост на Виетнам

Мостът е с изглед към буйната зеленина на заобикалящата го природа, както и извисяващите се в далечината планини. Извитата пътека води посетителите по моста, като по него са засадени лилави цветя, на които можем само да се възхищаваме. Наречен „Cau Vang“ или „Златен мост“, структурата отнема около година и вече е доказан хит сред туристите.

Златният мост на Виетнам

Днес районът е основна туристическа атракция, която може да се похвали с кабинков лифт, реплика на френско средновековно селище – включително изкуствени замъци и катедрала, озеленени градини и восъчен музей със статуи на Лейди Гага и Майкъл Джордан. Единствените остатъци от французите са останките от ваканционните жилища, които все още могат да бъдат забелязани от кабинковия лифт. Но посетителите се интересуват най-вече от новопостроения Cau Vang („Златният мост“).

Златният мост на Виетнам

Виетнам не е непознат със своите забележителности. В началото на тази година е открита инсталация наречена „Кристален облак“, покрита с 58 000 блещукащи камъни Swarovski на терасовидните оризови хълмове на Северен Виетнам, а сюрреалистичният хотел „Crazy House“ в централната част на Да Лат е проектиран да изглежда като дърворезба, който отдавна привлича тълпи от любопитни посетители. Комунистическата страна отдавна се стреми да увеличи броя на посетителите си и да се издигне като необходима дестинация в Югоизточна Азия. Миналата година е отчела 13 милиона чуждестранни посетители, предимно от Китай, а надеждата им е броят да се увеличи до този на Тайланд – 25 милиона посетители годишно. Главният архитект е заявил, че има още един проект към него – сребърен мост, приличащ на сребърна нишка коса от Бог, която ще се свърже към вече съществуващата структура.

Pin It