Статии

Магията на Странджанските села

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Странджа е една от най-мистичните и тайнствени планини у нас. На територията на планината се намира най-голямата защитена територия в България – Природен парк „Странджа. Освен, че е най-големият, той е единственият в страната, в който има населени места. В него попадат и други резервати като – „Силкосия“, „Тисовица“, „Узунбуджак“, „Средока“ и „Витаново“. На странджанска територия най-високият връх е Градище – 710 метра. Флората тук е много богата и е съставена от над 1500 вида, както и многобройни реликтни и ендемични растения, като най-популярна е странджанската зеленика. За съжаление, статистиката показва, че красивата планина е най-слабо населеният район в България, а единствения град в Странджа е Малко Търново. Тя е дом на десетки селца, като едни от най-интересните са:

Село Българи

1. Българи

Намира се в източната част на Странджа планина, на 17 километра от Община Царево, Област Бургас. До 1934 година името му е било Вулгари. То е последното останало от четири нестинарски села в България. Северно от селото в местността Градище се намира тракийска и късноантична крепост Ургури, която е раположена на висок хълм със стръмни скатове, спускащи се към река Караагач. Това малко селце е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В началото на 90-те години нестинарския обичай отново е възстановен и запазен в автентичния си вид. Всяка година на 3 и 4 юни, могат да се наблюдават нестинари, които според традицията танцуват вечерта, под звуците на автентични нестинарски мелодии на гайда и тъпани, като почитат светците Константин и Елена, които са патрон и на църквата в селото. Обичаят е езически и се смята, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са били проблем за църквата, преследвали са ги и са ги обявявали за „обладани от дявола“. Днес интересът от българите към този ритуал е огромен и се счита за едно от културните ни богатства. Село Българи се счита за единственото останало нестинарско селище, а изпълнението на танцът върху жарава, привлича много чуждестранни посетители.

Село Бродилово

2. Бродилово

Разположено е в Странджа, община Царево, в подножието на вулканичния масив Голямата Папия. Намира се на левия бряг на река Велека, в границите на Природен парк „Странджа“, при брод, който е дал името му. Днес от този брод не е останала следа, вероятно заради промяната на речното корито, а над реката има мост. В района на Бродилово са описани останки от три крепости, следи от стара църква и три могилни некропола. Църквата „Свети Пантелеймон“ е построена през 1911 година и считана за паметник на културата, а в нея се намира резбовен иконостас, изработен от местния учител. Едно от събитията, с което селото впечатлява е Фестивалът на зеленика, който се провежда на 23 май, а през месец август се провежда ежегодния панаир с нестинарски танци. Друг всеизвестен ритуал, свързван с това село, което предизвиква смесени чувства е Триченето (на кучета).

Село Кости

3. Кости

Намира се в Странджа планина, на около 10 километра от границата с Турция, в близост до община Царево. Покрай него протича река Велека и е минавал старият път от Малко Търново за Василико (Царево) и Ахтопол. То е старо тракийско селище, в последствие населявано от гърци в началото на XX век. В околностите на Кости са засвидетелствани голям могилен некропол с 15 могили, както и няколко самостоятелни тракийски могили. Една от главните забележителности е църквата „ Свети Свети Кирил и Методий“, която съхранява уникални православни икони. Все още могат да се видят някои от старите дървени къщи на предишните му жители. Този стил жилищна архитектура е познат само в трите гръцки села Кости, Бродилово и Каланджа (Синеморец). Всяка година през лятото се провежда панаир, а на него могат да е видят задължителните и характерни нестинарски танци, запазени от дълбока древност.

Село Кондолово

4. Кондолово

Селото се намира в района на Странджа планина, разположено на северния вододел на река Велека, на 24 километра от Община Царево. То е едно от малкото села със запазена типична странджанска архитектура от края на 19 век до началото на 20 век. Забележителностите са предимно старите къщи запазили самобитната местна култура. В околностите му има останки от крепости, няколко могилни некрополи и стар, вероятни римски път в посока към Велика. Кръстено е на странджанския герой от Преображенското въстание – революционерът Георги Кондолов. От стотината къщи през 50-те години, днес едва само няколко са обитаеми. В тях живеят малко над 10 жители, които се изхранват с това, което сами си отгледат.

Граматиково

5. Граматиково

Намира се в Странджа планина и в границите на Природен парк „Странджа“, община Малко Търново. На няколко километра от селото е река Велека, на която от 1942 година има хидрометрична станция на Националния институт по метеорология и хидрология. Селото е едно от най-старите, основано през 1347 година от заточеници монаси и граматици от манастира „Св. Богородица“. Жителите на селото са най-дейните участници в Илинденско-Преображенското въстание. Всяка година през първата събота и неделя на месец август се чества съборът на селото, организират се борби, в които първият взима наградата „шиле“ (агне). Тук се намира църквата „Свети 40 мъченици“ – възстановена, след като е изгорена от черкези през 1877 година. Може да разгледате музейната колекция, посветена на природата и лесовъдството в Странджа „Горска сбирка“.

Бръшлян

6. Бръшлян

Намира се в Странджа, Община Малко Търново и както цялата територия е част от Природен парк „Странджа“. Населението, като голяма част и в останалите странджански села е силно намаляло и застаряло. Името му до 1934 година е Сърмашик и е увековечено в химн на Странджа планина – песента „Ясен месец веч изгрява“. От 1982 година село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за Странджанската култура от 18-19 век. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, 9 от тях са с национално значение, а най-старата е строена през 17 век. В близост до селото има следи от долмени и тракийски светилища. Всяка година в началото на август, около 8-ми се провежда селския събор, където се играят пищни хора и борби.

Младежко

7. Младежко

Намира се в Странджа планина, в близост до община Малко Търново. Разположено е в непосредтсвена близост до изворите на река Младежка. В района на селото могат да се видят „Леярниците“ – 19 пещери, които са били обитавани в Античността. На 1,5 километра западно от Младежко са останките на най-голямата късноантична крепост за българска Странджа – „Голямото кале“. При реката са направени открити басейни, а до забележителностите и изворите на река Младежка се стига, чрез добре обособените и маркирани пътеки, част от действащи пешеходни и смесени маршрути. Младежко отбелязва своя празник в деня на Голямата Богородица – 28 август.

Варвара

8. Варвара

То е малко селце, разположено на брега на Черно море в подножието на странджанския връх Папия. То е единственото селище между градовете Царево и Ахтопол, намиращо се на територията на Природен парк „Странджа“. Според местна легенда, произхода за името на селото гласи, че на мястото на днешна Варвара се заселват тракийски племена. Те често нападнат съседния град Агатополис (Ахтопол), където живеят предимно гърци, които започват да ги наричат варвари – оттам идва името на село Варвара. Селото е известно предимно с красивото си море и въпреки,че пясъчната ивица е малка, тя е сред най-красивите по Черноморието. Поради отдалечеността му, то е успяло да запази чистата природа и кристално морските води. Макара и обградено от скалисти заливи, то е подходящо за подводен риболов и гмуркане. Край Варвара се намира Желязното дърво, направено специално за филма „Голямото нощно къпане“ и именно това е мястото, където години наред хипарите посрещат Джулай Морнинг. В началото на септември се състои събора на Варвара, където се организират нестинарски танци и народни борби.

Звездец

9. Звездец

Намира се в Странджа планина, община Малко Търново, близо до река Велека. Селото е част от територията на Природен парк „Странджа“. Звездец е един от цетровете на Преображенското въстание през 1903 година, като решението му за началото му е взето в близката местност Петрова нива. Една от забележителностите в околността на селото е Петрова нива – местност, паметник, параклис-костница и музей на Преображенското въстание. На 8 километра от селото се намира друга забележителност – Махмукьово кале – останки от крепост. Всяка година през месец юли се провежда „Ден на родното село“, който в миналото наричали селски събор.

Сливарово

10. Сливарово

Намира се в Странджа планина и в границите на Природен парк „Странджа“. Разположено е на няколко километра от Резовска река и границата с Турция. Населението му е шест жители, което го прави най-малкото село в Странджа. Интересни забележителности там са – Пещерата-Светилище „Св. Марина“, в която е разположено уникално аязмо, посветено на Света Марина, смятана за закрилница на бременните жени. Тракийското оброчище Индипасха, което се намира под надвиснала скала, с бликащ в основата и извор (аязмо). Името се свързва с поклонение и вричане на курбани на самото място пет дни след Великден – Пасха. На 9 август се състои селския събор на Сливарово, ден на Св. Панталеймон. На 30 юли има поклонническо шествие до пещерата-светилище „Св. Марина“.

Pin It