Статии

Вулканите в България

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Преди повече от 35 милиона години в България е имало стотици действащи вулкани. За щастие, те отдавна са изгаснали и не представляват заплаха за нас. Освен с красивите си долини, реки, пещери, планини и водопади, оказва се, че страната ни е доста богата и на вулкани. Исландия е европейската островна държава с най-много вулкани – 26 действащи и 150 изгаснали вулкана. В тази статия ние се погрижихме да ви покажем вулканите на територията на България, да ви разкажем малко за тях, а вие от ваша страна да посетите.

Вулкан Кожух

Вулкан Кожух

Кожух е най-известният вулкан у нас. Той е планинско възвишение от вулканичен произход, разположено в средата на Санданско-Петричката котловина. Намира се близо до родното място на баба Ванга – Рупите. Издига се на близо 200 метра над коритото на река Струма, като максималната му височина е едноименният връх с кота 281,2 метра. Възвишението представлява остатък от плиоценски вулканичен конус, който не е активен от близо един милион години. Изграден е от вулканични скали, предимно туфи и туфити, също така личат газови каверни и ниши. Има находища на флуорит, калцит и арагонит. През конуса на вулкана преминава реката и оттам извира топла минерална вода. Името му идва от народните вярвания и от факта, че прилича на наметнат кожух. През 1962 година част от местността Кожух с площ 0,4 хектара е обявена за природна забележителност. През 1971 година защитената площ е увеличена на 94,2 хектара. Климатът в местността е преходносредиземноморски, което подпомага за разпространението на средиземноморската тревна растителност и на някои топлолюбиви животински видове. Срещат се редки растителни видове многоцветен парвотризетум и обикновен дракункулус. Тук се намира единственото естествено находище на вебиев бадем в България. Кожух е дом на различни видове змии, като тук се среща считана за рядък вид котешка змия. В източното подножие на възвишението е разположена известната местност Рупите, в която е изградена църквата „Света Петка Българска“ от пророчицата Ванга. На 27 юли 1955 година на Кожух е свален израелски пътнически самолет, нарушил въздушното пространство на България. При инцидента загиват всички 58 пътници.

В някои популярни електронни сайтове възвишението Кожух се определя като планина. Това твърдение от геоморфоложка гледна точка е неправилно.

Високата ела

Високата ела

Това е млад вулкан на около 32 милиона години, намира се в близост до софийското село Кокаляне. Той също е загаснал и няма опасност от изригвания. Според учените обаче, ако нещо такова се случи, определено ще бъде смъртоностно за София и околностите й. Смята се, че името на вулкана идва от това, че на върха му е имало много висока ела, която била единственото оцеляло дърво при едно от изригванията му.

Витоша

Витоша

Планината над София е била активен вулкан преди повече от 30 милиона години, но самият вулкан е на 70 милиона години. Все още учените спорят за произхода й, но са категорични в едно – той е напълно заспал и никога няма да се разбуди. В тези толкова далечни исторически епохи, недооформената планина е била дъно на огромно море, като преди около 65 милиона години части от днешната Витоша се издигат над водата, а други места пропадат в Пернишката котловина. Витоша и целият софийски район значително дълго време са били под вода. И въпреки, че никога няма да изригне, в недрата на планината кипи активност – тя се издига, геологически много бавно, всеки месец и всяка година незабележимо за хората, но определено Черни връх няма да се превърне в Осемхилядник.

Голямата Папия

Голямата Папия

Намира се над Царево, а маршрутът е от Ахтопол до устието на река Велека и минава по самият ръб на морският бряг. Там могат да се видят всички геоложки феномени, че преди 80 милиона години на българското Черноморие е имало активна вулканична дейност. Голямата Папия е най-доминиращият масив над Царево и действащ вулкан през периода Горна креда. Там морският бряг има разкривка, която показва всички възможни видове изригвания – подводни, подземни и надземни. В района могат да бъдат забелязани редица вулканични скали по самото крайбрежие между Ахтопол и Силистар, и ако имате желание, можете да го посетите по един от туристическите маршрути на природен парк „Странджа“.

Pin It