Северна Америка

Величието на Гранд Каньон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Гранд Каньон

Гранд Каньон е каньон в щата Аризона, САЩ, образуван от врязването на река Колорадо в едноименното плато Колорадо. Разположен е на територията на национален парк „Гранд Каньон“, на резерватите на индианците навахо, уалапай и хавасупай. Дължината му е 446 километра, ширината му е до 29 километра и достига дълбочина 1857 метра. От 1979 година влиза в Списъка на Световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Гранд Каньоь е едно от  Седемте чудеса на света и една от най-популярните туристически дестинации. Ежегодно каньона е посещаван от над 4 милиона души. Сред туристите е популярно спускането с надуваеми лодки по река Колорадо.

Президентът Тиодор Рузвелт е бил основния застъпник за запазването на района на Гранд Каньон и го е посещавал многократно, за да ловува и да се наслаждава на природата. В продължение на хиляди години района е непрекъснато обитаван от индианци, които са построили много селища и пещери там. Народите Пуебло смятали Гранд Каньон за свещен обект и се прекланяли пред величието му. Първият европеец, свързан с Гранд Каньон е Гарсия Лопес де Карденас от Испания, пристигнал през 1540 година.

Гранд Каньон

Гранд Каньон е един от най-необичайните геологически обекти на планетата, поради което е много добре изследван. В него могат да бъдат намерени следи от четири геологически ери и разнообразие от скали и пещери, съдържащи богат археологически, биологически и геологически материал. Каньонът се счита за един от най-добрите примери за ерозия на почвата. В началото река Колорадо е течала по равнината, но в резултат на движението на земната кора преди около 65 милиона години, платото Колорадо се издига. Първоначално реката отмива горните варовици, а след това започва с по-дълбоките и стари пясъчници и шисти. По такъв начин се образува Гранд Каньон преди около 5 – 6 милиона години. Каньонът и до ден днешен се задълбочава, заради продължаващата ерозия. Докато някои аспекти свързани с историята на каньона се обсъждат от геолози, няколко скорошни изследвания подкрепят хипотезата, че река Колорадо е установила своя ход през района преди около 5 – 6 милиона години.

Това не е най-дълбокият каньон в света, долината Кали Гандаки в Непал е много по-дълбока. Гранд Каньона обаче е известен с визуално огромния си размер, както и със сложният и пъстър пейзаж. Последователността от древни скали, които са добре запазени в стените и по-голямата част от тях, доказват ранната геологическа история на северноамериканския континент. Големият Каньон е част от басейна на река Колорадо, който се е развил през последните 70 милиона години. Неотдавнашно проучване, разглеждащо пещерите край каньона, поставя началото им преди около 17 милиона години.

Гранд Каньон

В пределите на каньона се наблюдава височинна зоналност, макар и границите на зоните да са доста размити. С височината се изменя температурата, влажността и съответно фауната, почвата и растенията. Тук растат смърчове, борове и ели. Въздухът в района е един от най-чистите в САЩ. Каньонът е дом на около 1737 познати вида васкуларни растения, 167 вида гъби, 64 вида листнати мъхове и 195 вида лишеи. Това разнообразие се дължи основно на разликата от 2400 метра от нивото на река Колорадо до най-високата точка на северният ръб. Нямират се и няколко ендемични растения, а около 10% от флората на парка е екзотична.

Боровите гори се обитават от ендемичен вид катерица – Sciurus aberti kaibabensis. В гъстите хвойнови гори, растящи близо до горната граница на каньона, се срещат черноопашати елени. Като цяло района е обитаван от  34 вида бозайници, сред които 18 вида гризачи и 8 вида прилепи. В началото на есента в гората пристигат Piranga ludoviciana. Каньонът, също така, може да е генетична бариера за някои видове, като пискюлестата катерица.

Национален парк „Гранд Каньон“

Въпреки, че е една от най-известните и най-посещаваните атракции в Съединените щати, Национален парк „Гранд каньон“ все още има какво да покаже. Ето и някои факти, които може да не знаете:

От дълго време се смята, че река Колорадо издълбава Гранд каньон преди около шест милиона години, но едно проучване през 2012 година, предполага, че процеса може да е започнал още преди 70 милиона години. По всяка вероятност каньонът, както го познаваме днес, започва като поредица от по-малки каньони.

Гранд Каньон

В Гранд Каньон не са открити кости от динозаври – Той може да изглежда идеално място за търсене на кости от динозаври, но никога до сега не е било намерена и следа, и по основателна причина. Скалите, които оформят стените на каньона са много по-древни от динозаврите – около един милиард години по-стари, но самият каньон се е образувал едва след като динозаврите отдавна са изчезнали.

В района има много други вкаменелости – Докато динозаврите може би са пропуснали да посетят Гранд Каньона, тук са намерени много други вкаменелости, които предполагат, че други същества са посещавали това място. Те варират от  древни морски вкаменелости, датиращи от 1,2 милиарда години до доста по-скорошни сухоземни бозайници, които са оставили своите следи в пещерите преди около 10 000 години.

Рибите са сравнително необичайни – Преди да бъдат предприети съвременни мерки за контрол на наводненията, река Колорадо осигурява доста трудно местообитанието на рибите. С тежките си наноси, чести наводнения и температури вариращи от екстремна горещена през лятото до сублимация през зимата. В резултат на това само 8 вида риби принадлежат към Гранд каньон, шест от които се намират някъде извън река Колорадо.

Гранд Каньон

В Гранд каньон има град – Фактите в Гранд каньон често не включват информация за населението, но изненадващо, той има такова. Населението Супай се намира в основата на Големият каньон в индианският резерват Хавасупай. Недостъпен по шосе и с население от само 208 души, това е най-отдалечената общност в долините и единственото място, където пощата все още се доставя от муле.

Не липсват скали от 950 милиона години – Гранд Каньон предлага един от най-видимите примери за световен геоложки феномен, известен като Голямото несъответствие, в който скални слоеви стари 250 милиона години са примесени със скали стари 1,2 милиарда години. Това, което се е случило, остава една голяма загадка.

Може би си мислите, че знаете всичко за Гранд каньона, но тази забележителност в Аризона все още е пълна с изненади. Посетете Национален парк Гранд каньон, за да научите за уникалната история на каньона и да погледнете от първа ръка невероятната му природна красота.

 

Pin It