Острови

Бермудски острови

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Бермудски острови

 

Бермудски острови

Бермуда (популярно като Бермудите) е британска задморска територия, намираща се в Атлантическия океан, на около 1000 километра от Флорида. Територията се състои от около 181 острова, с население от около 71 176 души (2018 г.), което е най-високото от британските отвъдморски територии. Назовава се в единствено число Бермуда, на името на най-големия от островите. Столицата ѝ е Хамилтън.

Хамилтън е административен център на задморската територия на Великобритания, Бермудски острови. Основан е през 1790 година и е наречен на губернатора на острова през периода 1778-1794 година сър Хенри Хамилтън. Официално населението му е 969 души, но се смята, че жителите на града надхвърлят 1500 души. Географските проучвания са установили, че град Пърт, Австралия е пълен антипод на град Хамилтън.

Бермудските острови са най-северните коралови острови в света. Въпреки че обикновено се споменава в единствено число, територията включва 181 вулканични острова и коралови рифа (с обща площ от 53,3 кв. километра), с натрупани коралови формации, от които 20 са населени, а 7 от по-големите са съединени с шосейни мостове и образуват т.нар. основни острови Мейн Айлънд. Общата площ е 53,3 кв. километра. Най-голям е Главният остров, наричан понякога Бермуда, разположен на изгаснал подводен вулкан с максимална надморска височина 79 метра. Бреговата линия е 96 километра.

Бермудски острови

Съставянето на списък на островите често е сложно, тъй като много от тях имат повече от едно име.

Островите са обрасли с буйна тропична растителност и с гъсти мангрови гори. Проблем за Бермудските острови е сладката вода, затова местните жители събират и съхраняват дъждовната вода. Но в тези дъждовни води липсват минерали, които са нужни на човека, а организма страда от този недостиг. Освен това влажността е висока и се диша трудно.

Бермудски острови

Бермуда има процъфтяваща икономика, заради своя топъл климат и прекрасни плажове. Тя е сред малкото островни системи в света, където има розови пясъци. През ХХ век Бермуда става известно туристическо направление за богати туристи от САЩ, Англия и Канада.

На малкото обработваеми земи се отглеждат картофи, зеленчуци, банани и цветя (лилиите са основна стока за износ). Широко е разпространен и риболовът. Въпреки спада на туристическата индустрия през 90-те години на ХХ век, тя все още е главен отрасъл в икономиката на Бермудските острови и ангажира 70% от населението. Най-многобройни са туристите от САЩ (80%). Други стопански дейности са строителството на лодки и яхти, фармацевтично и парфюмерийно производство, финансовото и застрахователно дело.

Бермудски острови

Бермуда често се асоциира с Бермудския триъгълник, в който са изчезвали както кораби, които плават в региона, така и самолети. Тази зона е описвана най-често като район, раположен между три мислени прави, свързващи Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Друго обяснение е срещата на студеното Лабрадорско и топлото Гълфстриймско течение в тази област на Атлантика.

Въпреки че Бермудите приличат на точка на картата, формата му е като рибена кука, огъваща се близо до югозападния край. Архипелага разположен в Северния Атлантически океан е на около два часа полет от Ню Йорк и около седем часа от Лондон.

Някои от островите са толкова малки, че са годни само за птичи гнезда. Само около 20 са населени, а седем от по-големите са свързани с мостове и пътеки към главния остров Бермуда. Останалите са разпръснати във водите наблизо.

Малко история

Островите са открити през 1505 година от испанеца Хуан де Бермудес. Той претендира островите да станат испанска империя. Бермудес никога не е кацал на островите, но е направил две посещения на архипелага, от които е създал разпознаваема карта. Смята се, че следващите испански или други европейски партии са пуснали там свине, които са станали диви и изобилни на острова. От 1684 година са колония на Англия, а от 1968 година имат статут на самоуправляващо се владение на Великобритания. Необичайно, Бермудските острови не са имали местно население по време на своето откриване, нито по време на първоначалното британско селище век по-късно. Островите се превръщат в британска колония след обединението на парламентите на Шотландия и Англия, което създава Кралство Великобритания. След 1949 година, когато Нюфаундленд става част от Канада, Бермудите стават най-старите останали британски отвъдморски територии. Първата столица, Свети Георги, е създадена през 1612 година.

В съчетание с често срещаните бури и опасни рифове, архипелагът станал известен като „Островът на дяволите“.

Ограничената площ и ресурси на архипелага довеждат до създаването на най-ранните закони за запазване на Новия свят. През 1616 и 1620 година са създадени актове, забраняващи лова на някои птици и млади костенурки.

Кралица Елизабет II и принц Филип посещават Бермуда през 1953 година.

Губернаторът на Бермуда се избира от кралицата на Великобритания, по предложение на Британското правителство.

Основни забележителности

Парк Астууд е един от розово-пясъчните плажове на Бермудските острови. Розовите пясъчни плажове и ясните, сини океански води са популярни сред туристите. Много от бермудските хотели са разположени по южния бряг на острова. Освен плажовете си, има редица забележителности. Историческият Сейнт Джордж е обявен за обект на световното наследство. Водолазите могат да изследват многобройни останки и коралови рифове в относително плитки води (обикновено 9-12 метра дълбочина), с почти неограничена видимост. Много от близките рифове са лесно достъпни от брега с шнорхели, особено в Church Bay.

Парк Астууд
Парк Астууд

Най-популярната атракция за посетителите на Бермудските острови е Кралската военноморска корабостроителница, която включва и Бермудския морски музей. Други атракции включват Аквариума, музея и зоологическата градина, Институт за подводни изследвания, Ботаническата градина и Музея на магистърските работи на Бермудските изкуства, фаровете и кристалните пещери със сталактити и подземни солени басейни.

Когато са открити, Бермудите са необитаеми и предимно доминирани от гори от бермудски кедър, с мангрови блата по бреговете му. Само 165 от сегашните 1000 висши растителни вида на острова се считат за местни, 15 от тях, включително и едноименния кедър, са ендемични. Полутропичният климат позволява на заселниците да въведат на острова много видове дървета и растения. Днес на Бермудите растат много видове палмови дървета, овощни и банани.

Единствените местни бозайници са пет вида прилепи, всички от които се срещат и в Източните щати. Друго известно е националната птица, Бермудски буревестник, която е преоткрита през 1951 година, след като е смятана за изчезнала от 1620 година.

Сейнт Джордж и Сейнт Давид (St. George’s and St. David’s Islands)

St. George's and St. David’s Islands

Отстъпете назад във времето, докато се разхождате по вековните тухлени улици на град Сейнт Джордж, бившата столица на Бермудите и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Добре запазеният исторически град и близката крепост правят Сейнт Джордж и Източният край рай за британската колониална архитектура, история и култура. Наблизо ще откриете много уникални природни забележителности, включително варовиковите образувания на плажа Tobacco Bay Beach, джунглата на Том Мур и кристалните пещери на Бермудите. Природният резерват Cooper’s Island и националният парк Ferry Reach са на едно място, имат богата флора и птичи живот, включително няколко редки вида.

На остров Сейнт Джордж ще откриете историческия град Свети Георги, чудесни плажове и много исторически съкровища. В съседната енория на Сейнт Давид, можете да се качите на фар, да обиколите девствените резервати и да посетите най-стария дом на острова. Източният край посреща посетители от векове – открийте наследството, което ги прави толкова горди.

Фарът на Сейнт Давид

Фарът на Сейнт Давид

Изграден от бермудски камък и осветен за първи път през 1879 година, тази 55-метрова забележителност е позволила на навигаторите да преминават безопасно повече от век. Отличителната червено-бяла боядисана структура служи и като финална маркировка за състезания по ветроходство като Newport Bermuda Race.

Град Хамилтън

Град Хамилтън

Централна Бермуда е дом на столицата Хамилтън, пристанищен град, известен със смесица от глобална изтънченост, оживен нощен живот и местен вкус. Насладете се на ресторанти, шопинг, танцови клубове и най-космополитната на острова по протежението на центъра улица Front Street. Наблизо ще намерите чудесни плажове, ботанически градини, тучни паркове и глоф игрище към океана. Централните Бермудски енории обграждат град Хамилтън, живописното пастелно търговско сърце на Бермудските острови. Съседните енории на Девъншър и Педжет предлагат природни забележителности, исторически църкви, пясъчни заливи, хълмове, които да предизвикат колоездачи и пешеходци.

Кралската военноморска корабостроителница

Кралската военноморска корабостроителница

Една от най-популярните дестинации на Бермудските острови е историческата кралска корабостроителница. Тя е дом на голямо пристанище за круизни кораби и служи като център за разглеждане на забележителности, пазаруване, хранене, развлечения и множество островни преживявания. Наблизо ще намерите много от известните плажове на Южния бряг, включително залива Horseshoe и Warwick Long Bay. Изкачете се до фара Гибс Хил за панорамна гледка към южния бряг и разгледайте село Сомерсет, където се намират спокойни заливи, църкви и най-фотогеничния малък мост, който някога ще видите. Кралската военноморска корабостроителница, бивша крепост на Кралския военноморски флот, сега дом на магазини, занаятчийски пазар, национален музей, ресторанти, атракции и най-големия терминал на кораба.

Бермудските плажове

Бермудските плажове

Драматичното крайбрежие на Бермудските острови съдържа скрити заливи и широки плажове, покрити с този емблематичен бледо-розов пясък. Някои плажове са популярни и ценени, като Horseshoe Bay Beach, който USA Today нарече един от десетте най-големи плажа на Карибите (въпреки че Бермудите не са технически в Карибите). Други плажове се чувстват като уединени островни убежища. Ще намерите чудесни плажове по целия остров, но известният Южен бряг е идеална отправна точка. Независимо дали сте на активни плажове или се отпуснете на тиха брегова ивица, ще откриете бермудски плажове, които отговарят на Вашия стил – чудесни места за плуване, разглеждане, наблюдение на дивата природа, улов на залез и празнуване.

Кристалната и Фантастичната пещера

Кристалната пещера
Кристалната пещера

 

Фантастичната пещера
Фантастичната пещера

Малки, но красиво оформени, тези две пещери са една от най-големите забележителности на острова, и това е основателно. Развлекателните 45-минутни обиколки водят по стръмни стъпала – получавате предимството на най-съвременната система за осветление, която фино осветява деликатните сламени сталактити и замръзналите каменни водопади. Кристалната пещера е по-поразителна от двете, с понтонна пътека над блестящите води, които разкриват по-красиви скални образувания, както и половин дузина мобилни телефони, които са избягали от хлъзгави ръце. Двете пещери са открити през 1907 година от двама тийнейджъри, които пълзяли в подземния мрак в търсене на загубена топка за крикет.

Знаете ли че?

Всъщност Бермудите са вулканична скала, създадена в резултат на вулканично изригване от океанското дъно на около 100 милиона години назад. От морското дъно до 70 метра под повърхността на водата, всичко е вулканична скала. Останалата част от острова до това, което виждате над повърхността, е варовикова скала, която се състои от раковини и корали. Най-високата точка на Бермудите, наречена „Градският хълм“ е на около 79 метра над морското равнище и се намира в пристанището на Смитс.

Варовиковите скали, формирали горната част на Бермудските острови, играят важна роля в живота на бермудците. Това е скала, която е естествено мека и може лесно да се реже дори с трион. Но става трудно при излагане на въздух. Бермудците са използвали тази скала, за да създадат белите блестящи пътища на острова, които са само полиран варовик.

Бермудски острови

Бермудците също използват тази скала за изграждане на варовиковите покриви в техните къщи, които след това служат за важна цел. Тук на островите няма пресни езера или реки. Всички къщи трябва да съхраняват дъждовната вода в подземен резервоар и я използват като питейна вода. Дъждовната вода преминава през каналите на варовиковите покриви, пречиства се и след това се съхранява в резервоар, където се извършва допълнително филтриране.

По време на официални празници повечето търговски обекти на острова, включително магазини, ресторанти и офиси, остават затворени. Дори обществените превози като автобуси и фериботи работят с намалена честота, а такситата са трудно достъпни. По-добре е да разберете кои са тези дни в годината, преди да пътувате, и да знаете какво може да очаквате.

Бермудски острови

Коварните и скрити коралови рифове около Бермудските острови са били причина за лошата съдба на много минаващи кораби в миналото, когато са нямали добра навигационна система. Има повече от 300 корабокрушения, които се намират във водите на Северния Атлантик и в близост до Бермудите. Много от тези кораби са били от голямо значение и има интересни истории за тях и техните разрушения.

Обгърнат в сладките тюркоазени води на Саргасово море, низината на островите, която е Бермуда, обградена от коварни рифове, които я правят една от най-добрите дестинации за гмуркане в света. С пастелните си къщи и величествени имения, които се давят в буйна зеленина и благоуханни бугенвилии, стъпаловидните им бели покриви са готови да уловят дъждовната вода, Бермудите се чувстват като обилна част от Англия, издигната в по-топъл климат. Много по-разнообразна чрез британски, северноамерикански, африкански, португалски и западноиндийски влияния, добавящи към уникалния културен меланж. Въпреки малкия си размер – музеите и художествените галерии на Бермуда добавят докосвания на градската изтънченост и многото му крепости привличат любителите на историята. Разнообразната му топология го прави идеален за всякакви водни спортове, туризъм, голф, или просто се разходете по перфектен розово-пясъчен плаж.

Pin It