Азия

Убуд, Бали

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Убуд, Бали

Убуд, Бали

Убуд е град на индонезийския остров Бали в квартал Убуд, разположен сред оризови полета и стръмни проломи в централните предпланини на регенството Gianyar. Популярен като център за изкуството и културата, той е развил голяма туристическа индустрия. Населението на Убуд е около 74 320 души, по-малко от 3-те милиона чуждестранни туристи, които го посещават всяка година. Районът около града се състои от малки ферми, оризови полета, агролесовъдни насаждения и туристически обекти. Към 2018 година повече туристи са посетили Убуд, отколкото Денпасар в южната част на Бали.

Икономиката на Убуд е силно зависима от туризма, който се фокусира върху пазаруване, курорти, музеи, йога школи и зоологически градини. За разлика от туристическия район в южната част на Бали, районът на Убуд е по-малко населен от местни жители. Въпреки това, туристите далеч надвишават населението, като регенството Gianyar е видяло 3 842 663 туристически пристигания през 2017 година – само 1,3 милиона са посетили гората на маймуните.

Докато Убуд на пръв поглед изглежда като един малък град, всъщност това са четиринадесет села, всяко от които се управлява от собствен банджар (селски комитет). Убуд се разраства бързо и някои централни части се късат по шевовете от броя посетители. Растежът продължава с бързи темпове, но по реките все още има терасовидни оризови полета, а далеч от центъра на града, редовен, тих селски живот, продължаващ относително спокойно. Централен Убуд е силно комерсиализиран и обичащ туристите.

Убуд, Бали

Ориентирането в Убуд е доста просто и лесно. Градът се простира на няколко километра във всички посоки, като малките селца в радиус от пет километра до централния пазар се наричат „Убуд“. Ако изберете разумно централно място за престой, то ще е достатъчно лесно да се придвижвате пеша.

Районът около Убуд се характеризира с леко подвижните оризови полета и те създават впечатление за зеленина, която може да бъде доста изумително красива. Това е най-вече на юг и югоизток от града. Всеки посетител, който се приближава от юг, ще оцени това и си струва да се спре само, за да поемете нежната красота на всичко.

Малко история

Легенда от осми век разказва за явански свещеник Рси Маркендя, който медитирал около сливането на две реки в местността Убуд в Кампуан. Тук той основава храма Gunung Lebah на дъното на долината, мястото на което остава поклонническата дестинация.

Градът първоначално е бил важен източник на лечебни растения и билки. Той получава името си от балийската дума ubad (медицина).

В края на 19 век Убуд става седалище на феодални господари, които дължат своята вярност на царя на Gianyar, някога най-мощният от южните щати на Бали. Властелините са били членове на балийската кшатрия на Сукавати и значителни поддръжници на все по-известната сцена за изкуства.

Туризмът на острова се развива след пристигането на Уолтър Шпиес, етнически германец, роден в Русия, който преподава живопис, музика и се занимава с танци. Шпиес и чуждестранните художници Вилем Хофкер и Рудолф Бон забавляват известните личности, сред които Чарли Чаплин, Ноел Коуард, Барбара Хътън, Х. Уелс и Вики Баум. Те са събрали някои от най-великите художници на цял Бали, за да преподават и обучават балийците в изкуствата, помагайки на Убуд да стане културния център на острова.

Убуд, Бали

Нов изблик на творческа енергия идва през 60-те години след пристигането на холандския художник Ари Смит и развитието на „Движението на младите художници“.

Развитието на туризма в Бали от края на 60-те години на миналия век се забелязва в града, но въпреки това той остава център на художественото преследване.

Убуд, някога спокойната дестинация за хипи туристи, които се интересуват от йога, здравословна храна и чист въздух, се превърна в една от най-натоварените и популярни дестинации в Бали. Книгата на Елизабет Гилбърт „Яж, моли се и обичай“ и филма от 2010 година със същото име постоянно избутват Убуд на преден план в туристическия радар. Но въпреки популярността, зелените оризови тераси все още се придържат към краищата на града, предизвикателно срещу предстоящото развитие. Вегетариански заведения за хранене и хипстърски кафенета, предлагащи отлично кафе, изобилстват. Бутиковите магазини показват известната изработка на Бали и работата на местните артисти. Индуистката архитектура и мирните храмове компенсират увеличеното консуматорство с древен авторитет.

Въпреки спокойната репутация на Убуд, просто разходката из града често е разочароваща. Можете бързо да загубите тази мисловна нагласа от Дзен, след като тъкмо сте излезли от йога. Затънал трафик – превозни средства и пешеходци и много счупени тротоари. Може да се окаже, че е трябвало да обуете бойни ботуши, а не джапанки. Тротоарите тук са пословично неравномерни и повредени, счупени дренажни отвори с назъбени метални прътове създават опасности, които нараняват пътниците всяка година.

Убуд е благословен с изобилие от добри заведения за хранене, вегетариански кафенета, магазини за сокове и ресторанти в европейски стил. Няма да имате проблеми с намирането на здравословна храна, въпреки че менютата са малко скъпи в сравнение с останалата част от Индонезия.

Убуд, Бали

Забравеният град Убуд се смята от мнозина за епицентър на изкуствата и културата в Бали. Изградил репутация на място с положително настроение, което вероятно обяснява защо толкова много артисти и натуралисти са се заселили в тучните зелени площи около града. Убуд се намира в планинските възвишения на Бали и е съвсем различна атмосфера от оживените райони като Кута или Семиняк. Тази част на острова отдавна е известна като културната столица и ще намерите колоритни художествени галерии, музеи и изящни храмове по цялата територия. В центъра на града се намира красивият кралски дворец, а всички културни забележителности са разположени срещу долини и тераси на оризови полета, покрити с нефрит. Той също е дом на някои от най-добрите заведения за хранене в Бали и тук има богат избор от здравословни ресторанти, които сервират вегетариански и вегански ястия, или можете да се отправите към някои от курортите в района и да се насладите на някои от най-изисканите ястия. В близост е до редица други известни балийски атракции като свещените води за къпане на Tirta Empul, и ако искате да изпитате най-доброто от културата тук, не забравяйте да посетите елегантното балийско танцово представление.

Убуд не е мястото, където се нуждаете от дълъг списък със задачи. Нито една от забележителностите или дейностите не е „задължителна“. Въпреки това, ако се чувствате по-активни, тук има много неща, които можете да правите, за да запълните времето си.

Ето кои са те:

Гората на маймуните

Гората на маймуните

Сенчестата, зелена гора е най-популярната спирка за туристи в самия град Убуд. Стотици игриви и интерактивни маймуни – макаци, приемат свещената гора за дом и се разхождат свободно около дърветата и храмовия комплекс. Вървейки по криволичещите, покрити с мъх тухлени пътеки на Monkey Forest сте избрали чудесен начин да избягате от топлината на следобеда, но пазете вещите си. Постоянният поток от туристи е направил маймуните достатъчно смели, за да достигнат дори до джобовете ви и да намерят нещо интересно. Това всъщност е серия от три храма, които датират от 14-ти век и се намират в природен резерват, който също е превърнат в защитена зона. Комплексът е преизпълнен със сладките примати, както идва от самото име, а маймуните тук са духовни животни, които пазят храмовете. Можете да купите банани, за да нахраните маймуните тук, но се грижете и за личните си вещи, тъй като са известни с това, че задигат предмети като очила от посетителите.

Отиди на пазар в Убуд

Притокът на туризъм в Убуд, смесен с близостта на толкова много артисти, е предизвикал откриването на множество уникални бутици и магазини. За разлика от плажното туристическо усещане за пазар в Кута, Убуд предлага много по-усъвършенстван опит. Местните магазини са пълни с уникални и красиви занаяти, произведения на изкуството, дърворезби, бижута и подаръци, които да вземете с вас у дома. Разпростиращият се, закрит пазар обслужва най-вече туристите, които търсят евтини сувенири. Не забравяйте да проверите книжарницата Ганеша, смятана за най-добрата книжарница на Бали, ако не и в цяла Индонезия.

Посетете художествените музеи и галерии на Убуд

Убуд е известен като оранжерия за изобразително изкуство в Бали. Всичко това зависи от кралското семейство на града, което традиционно е покровителствано за художници. Самият крал е основоположник на „Художници Питамаха“ през 1936 година и е отговорен за кръстосаното опрашване между традиционното балийско изкуство, и западното изкуство. Развитието на изобразителното изкуство на Убуд може да се види чрез колекцията от музеи – Ренесансовият музей Бланко и Музеят Пури Лукисан. В музеят Puri Lukisan ще откриете богата гама от произведения на изкуството, които идват с обяснения за историята на английски език.

Разходете се из оризовите полета на Убуд

Оризовите полета на Убуд

Убуд се е разлял в малките си околни села, но растежът не е разрушил естествената обстановка на красивите околности. Зелените оризови полета все още покриват голяма част от района и лесно могат да бъдат достигнати пеша или на велосипед. През полетата се разхождате по извит път, дълъг километри през малките селца със сламени покриви. Ще откриете началото на една от пътеките, минаващи покрай малкия пазар извън входа на горната част на Гората на маймуните. Туризмът на тези спокойни полета сутрин до началото на селския живот е нещо, което никога няма да забравите.

Вижте чаплите на Петулу

Странно, природно явление се случва всяка вечер на север от Убуд в село Петулу. Хиляди бели чапли пристигат тук около 18 часа и се подготвят за нощувка преди нощта отново да излети. Първите птици започват да идват тук след комунистическото избиване през 1965 година, но никой не е сигурен защо продължват да се връщат. Местните предания твърдят, че това са душите на убитите. Такова предсказуемо събиране на тези големи и красиви птици е зрелище, което не бива да се пропуска.

Насладете се на балийските танцови изпълнения

Посещението в Убуд не е пълно, без да се види поне едно традиционно танцово представление. Въпреки, че изпълненията са много туристически ориентирани, това е чудесна възможност да се видят класически индуистки легенди чрез танцьори в колоритни, традиционни костюми.

Посетете индуистки храмове

Убуд и околните села съдържат десетки примери за красиви индуистки храмове. Повечето храмове са свободни за посетители, или просто срещу малко дарение. Изисква се подходящо облекло, за да влезете вътре. Pura Penataran Sasih в близкия Педженг е очарователен храм, съдържащ най-големия бронзов барабан в света и най-известната реликва на Югоизточна Азия от бронзовата епоха. Известен е като „Луната на Педженг“ и датира от 300 година пр.Хр.

Pura Besakih

Разположен по склоновете на планината Агунг е най-свещеното място на Бали. Комплексът от 23 храма може да бъде разгледан и проучен на дневна екскурзия от Убуд.

Влез в пещерата „Слон“

Пещерата „Слон“

Само на 10 минути южно от Убуд се намира едно от най-свещените места в Бали – Гоа Гаджах (означава – слонска пещера). Също известна като „Пещерата слон“, тази индуистка част датира от 11-ти век и е номинирана като ориентировъчен обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Смята се, че пещерата е била дом на индуистки свещеници, а входът е издълбан със заплашителни фигури от индуистките легенди. Вътрешността на пещерата е тъмна и съдържа няколко религиозни реликви. Намира се в село Бедулу и е впечатляващо археологическо чудо, съставено от голям храмов комплекс. За да стигнете до пещерата, трябва да изкачите стълбите и да минете през очарователен двор, където е входа. Освен реликви ще откриете пещерни рисунки, както и малък храм използван за медитация. Отвън ще видите индуистки храм с плувен басейн и няколко фонтана. Мястото все още се използва за поклонение от местните жители и е въведено подходящо облекло.

Планината Батур в Кинтамани

Планината Батур в Кинтамани

Много хора посещаващи Убуд, правят еднодневна екскурзия до района на Кинтамани. Намира се в Северен Бали и е дом на планината Батур и някой от най-добрите пейзажи на острова. Планината Батур е активен вулкан, който редовно тлее и изненадва посетителите с малки изригвания. Най-голямото езеро в Бали запълва част от калдерата на Батур, докато малките села се придържат към ръба. Гледките на Кинтамани от близкото село Пенелокан е перфектната причина да излезете извън Убуд за един ден. За тези с много енергия може да се насладите на красив изгрев от върха на планината Батур. Туристическите агенции около Убуд осигуряват ранен пикап и ръководство за двучасов преход до върха на вулкана.

Храмът Pura Taman Saraswati

Храмът Pura Taman Saraswati

Този странен малък храм е посветен на индуистката богиня на мъдростта и изкуството, наречена Деви Сарасвати. Ще откриете прекрасни дърворезби на богинята по цялата сграда, както и фонтани, които излизат от предната част на храма и запълват голяма, прозрачна езерна зона. Езерото е покрито с буйни лотосови цветове и е обичайно да се изкъпете или да пиете водата, за да приемете част от силата на богинята. Има и танцови представления, които се провеждат тук вечер, когато храмът е осветен от нощното небе и е още по-магически, отколкото през деня.

Разгледайте двореца Пури Сарен

Двореца Пури Сарен

Пури Сарен Агунг е известен още като Кралския дворец на Убуд и е в близост до пазара на изкуствата, така че лесно можете да разгледате двете места едновременно. Разположен е в центъра на града и датира от 1800-та година, когато е построен по време на управлението на Ida Tjokorda Putu Kandel. Кралското семейство все още живее в части от двореца, които се използват по церемониални причини, но можете да се разхождате из градините и да се наслаждавате на балийската архитектура. Известен е и като най-доброто място да прекарате вечерта си, ако искате да се насладите на традиционното балийско танцово представление.

Убуд е едно от тези места, където почивката от няколко дни може лесно да се превърне в престой за седмица, месец или дори година. Въпреки че туризмът в Убуд расте по-бързо, отколкото градът може да поддържа, все още има известно спокойствие и щастие, които могат да бъдат намерени в чистия въздух.

Pin It