Азия

Бали

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

 

Бали е тропически остров, разположен на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на Индонезийския архипелаг- най-големия на планетата, състоящ се от около 17 500 острова. Образува верига заедно с остров Ява на запад и Ломбок на изток. Заради богатата си история, култура и изкуства- танци, скулптура и живопис, красиви плажове, природа и тропически климат, Бали е смятан за едно от най-красивите места в света. С десетките си хиляди храмове и погоди, той е известен още като „Острова на хилядата храма“. Столицата на Бали е Денпасар. Бали е наричан още и като „Острова на боговете“, с разнообразните си пейзажи на вулканични хълмове и планини, брегове и уникални плажове, буйни оризови тераси, които осигуряват живописен фон на колоритната си, дълбоко духовна и уникална култура. Предоставя първокласно място за гмуркане и сърфиране, голям брой културни, исторически и археологически атракции, огромен избор за места за настаняване и луксозни хотели, това е една от най-популярните островни дестинации в света. Бали има какво да предложи, притежава широк избор от посетители, както млади, така и супер-богати. Дължината на острова е 153 км, ширината му е 112 км, а площта му е 5 633 кв км, най-високата му точка е връх Агунг 3031 м, активен вулкан, който последно е изригвал през март 1963г.

Денпасар, Бали

Денпасар, Бали

Основните градове на острова са столицата Денпасар на южния му бряг, пристанището Сингараджа, разположен в западната част. Град Убуд , североизточно от Денпасар, със своята архитектура, изкуства и занаят е смятан за културния център на Бали. Едни от забележителностите там са художествената галерия за женско изкуство „Сенивати“ и музеят „Рудана“. Важни туристически атракции са град Кута, Санур, Джимбаран, Семинийак и обновения град Нуса Дуа.

Денпасар е бизнес, административен и транспортен център на острова, силно контрастиращ с хиндуитски храмове, зелени оризови тераси и уникални плажове. Оживен град, но не и голяма туристическа дестинация, модерен космополитен град, който се развива добре през последните десетилетия. Градът е дом на смесено население от балинезийци, яванци и други емигранти от различни части на архипелага. Джалан Гаджах Мада е главната улица в Денпасар, пълна с коли и задръствания. Площад Пупутан е сърцето на центъра, с морави и много зеленина. Там се намират Губернаторската резиденция, музеят на Бали и паметника на Кралското семейство, застреляно от холандци през 1906 г.

Бали, Индонезия

Кута е първият и най-голям курорт на острова и се намира на няколко километра от столицата, разпростиращ се на 20 км покрай брега. Така се слива със съседния остров Леждиан. Основната атракция е плажът, а самият курорт е център за сърфистите, които ходят там. Там се намират основната част от хотелите, търговските обекти, нощните клубове, добър избор на ресторанти.

Санур на южния бряг на Бали е малко по-шумен и скъп курорт. Има по-малко нощни барове и евтини места за отсядане, но тук са разположени по-скъпарските хотели. Той е популярен сред по-възрастните семейства.

Полуостров Нуса Дуа е голям курортен комплекс с множество луксозни хотели.

Северно от Денпасар, сред зелени долини и оризови полета се намира курорта Убуд, най-доброто място за пазаруване, с едни от най-добрите бутикови хотели в света. Център на изкуството и танците, с музеи, гори пълни с маймуни и много магазини за сувенири.

Бали, Индонезия

Бали на фона на ислямска Индонезия, се откроява със своя етнос, култура и религия. Населението му надброява 3 милиона души, 93% от които са хинди, а останалата част мюсюлмани. За разлика от Индия, кравата тук не е свещенно животно. Балийският и индонезийският са най-разпространените езици на острова, но повечето жители говорят английски, заради туристите.  Най-важния селскостопански отрасъл е земеделието, като най-вече се отглежда ориз, кафе, кокосови палми, овощни насъждения. Голяма част от жителите на острова са рибари.

Бали е известен с балийските танци, скулптура, рисуване и дърворезба. Хората са много толерантни, скромни и учтиви хора, и с удоволствие приветстват туристите. Балийците са истински майстори на скулптурите, а храмовете и дворовете им са изпълнени със статуи на богове и богини,  една от които е Деви Шри, богинята на ориза и плодородието. Балийските танци и музика също са известна и основна атракция на острова.

Бали, Индонезия

По-голямата част от бреговата линия на Бали е оградена от еднотипни плажове, с изключение на някой райони заобиколени от мангрова гора в югоизточната част, и някои части на полуостров Букит , където високите отвесни скали се изсипват направо във водите на Индийския океан. Поради вулканичната природа на острова, на някой плажове преобладава черен пясък, но повечето са покрити с фин бял пясък. Популярните южни плажове на Бали, не винаги са много чисти. По време на влажния сезон от декември до януари, силните дъждове изсипват по плажовете много селскостопански боклук.  Бали е рай за любителите на Спа процедурите и всички видове лечения са широко достъпни. Островът се превърна и в известна дестинация за любителите на голфа и има пет голф игрища.

Бали, Индонезия

Балийците са потомци на племена, които се преселват от Азия на Индонезийския архипелаг  около 25 г.пр.н.е. Краят на праисторическата ера в Индонезия е белязан с идването на хиндите от Индия около 1 г.пр.н.е. Независимото будистко кралство е установено на острова през 5 век. През 11 век Бали е завладян от индуиското кралство Маджапахит от остров Ява, чрез кралски брак, между крал Удаяна и принцеса Махендрадата от източна Ява. Чрез този съюз индуизма се слива с будизма, смесвайки и примитивни анимистични вярвания и обожествяване на предците с индийски божества. Европейците откриват острова за пръв път през 1597 година, когато холандския откривател Корнелиус де Хутман с португалски кораб акостира на бряг Букит. След няколко последователни войни от 1846-1849 г., холандците успяват да завладеят острова. През Втората Световна война Япония превзема Бали, който става част от Република Източна Индонезия, а през 1948 г. Обединена Индонезия. През 1965 г. след неуспешен опит за преврат срещу правителството, са избити симпатизанти на комунистическата партия на Индонезия. Сегашната глава в историята на Бали започва през седемдесетте години, когато закачливите хипи и сърфистите откриват красивите плажове и огромните вълни, а туризма скоро става най-големия доход. На 12 октомври 2002 г. в туристическия град Кута, терористичен атентат убива 202 души, повечето от които туристи. Въпреки ударите на терористичните атаки през 2002 г и 2005 г., магическият остров продължава да привлича тълпи от посетители, а културата на Бали си остава толкова зрелищна както винаги.

Остров Бали е истински тропически рай, със своите извисяващи се в облаците вулкани, гъста тропическа джунгла, от която се носи аромата на орхидеи, хибискос и бугенвилеи, черни и бели плажове галени от топлите вълни на Индийския океан.

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Бали, Индонезия

Pin It