Статии

Най-красивите реки в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Реките се считат за най-големият източник на сладка вода, създадени от майката природа. Те сами по себе си са много красиви, но има реки вдъхновени от природата, благодарение на техните искрящи външности и прекрасни блестящи гледки. Течейки през планини и долини, села и градове – реките привличат заселници, за да изграждат цивилизации около тях от векове насам. Днес много от тях привличат туристи, които обичат да участват в дейности на открито. Формират гръбнака на всяка цивилизация и по този начин най-старите и най-големите градове съществуват на бреговете на реките. Някои от тях предлагат множество начини да ги разгледате. Независимо дали се качвате на борда на лодка или се разхождате пеша по брега, тези реки гарантират визуален празник, който скоро няма да забравите. Има много видове реки в света, но тази статия е за най-красивите в света, тези, които създават възможности за романтично изживяване.

Каньо Кристалес, Колумбия

1. Каньо Кристалес, Колумбия

Известна още като „реката на петте цвята“ , тя е най-забележителното природно чудо в страната. Реката се отличава с различни цветове и по този начин някои я наричат „течната дъга“. Намира се в планинската верига Serranía de la Macarena, реката се забавлява с невероятни цветове – от дъното се виждат жълти, сини, зелени, черни и червени нюанси. Това е резултат от червеното растение Макарениа Клавигера, растящо в речното корито. Червените водорасли в реката добавят огромно и успокояващо усещане за зрителите. В комбинацията с другите цветове – черните скали, зелени водорасли, синята вода и жълтият пясък се създава уникален ефект. Зашеметяващото природно чудо е, че е кристално чиста и е много приятно да плуваш в нея, тъй като няма риба или други същества, така че посетителите могат да се насладят на непрекъснато къпане. Растението цъфти веднъж в годината от септември до ноември, а най-доброто посещение на реката е от юни до средата на декември.

Река Вердон, Франция

2. Река Вердон, Франция

Невероятната тюркоазена вода на река Вердон прави Вердонския пролом един от най-красивите в Европа. Тази прекрасна река е доста дълга и достига 166 километра. Речният каньон е много известен и се нарича „Големият каньон на Вердон“, и привлича много авантюристи. Реката преминава през величествени и високи планини, и я прави популярна за планински преходи, и разглеждане на забележителности. Красотата преминава през много други изкуствени реки, преди да се влеят в река Вердон. Скалните катерачи и пешеходците могат да избират измежду повече от 1500 маршрута. Рафтингът и карането на кану в реката са други популярни атракции, тъй като осигуряват невероятни гледки. Освен това скачането с бънджи, планинското колоездене, летенето с парашут и парапланеризъм също очароват тези, копнеещи за малко адреналин. Вердонския пролом се смята за природното бижу на Франция – пътуващи от цял свят идват тук, за да се възхитят на красотата и да се позабавляват. Това е най-добрият каньон в Европа, който предлага много атракции и красиви пейзажи.

Река Рейн, Швейцария

3. Река Рейн, Швейцария

Река Рейн е голямо блаженство за зрителя поради своя фантастичен външен вид. Извиващият се път на реката я прави неверотно специална. Най-живописната река в Европа започва от Швейцария и преминава през още пет държави – Австрия, Германия, Франция, Лихтенщайн и Холандия. Тя е дълга около 1230 километра. Изглежда, че е много структурирана и добре култивирана по протежението си, което би било идеално за спокойствието на посетителите. Благодарение на красивите си водни пътища има множество круизни компании, които предлагат различни видове круизи, за да покажат красотата и историята, подредени по бреговете на река Рейн. И тази река в крайна сметка се влива в Северно море в Холандия.

Река Хъдсън, Ню Йорк (САЩ)

4. Река Хъдсън, Ню Йорк (САЩ)

Река Хъдсън е кръстена на англичанина Хенри Хъдсън, плавал под холандски флаг, който я открива през 1609 година. Тя тече през северните части на Ню Йорк и формира политическата граница между Ню Джърси и Ню Йорк. Обградена от планини и естествена красота в изобилие, река Хъдсън е страхотно бягство от стресираният живот на Ню Йорк Сити. Истински невероятно е, че реката може да спечели милиони сърца поради фантастичният си ъгъл на наблюдение. Планината на мечките е един такъв пример за по-добър опит, откъдето може да се види Моста на Мечката. Изброена сред най-красивите реки в света, тук има хиляди атракции и събития, които трябва да посетите – Планинският увеселителен парк, Военната академия на САЩ, Планинската къща Махонк и водопадите Катерскил.

Река Дуеро, Португалия и Испания

5. Река Дуеро, Португалия и Испания

Река Дуеро извира с култова красота от Централната част на Испания, тече на запад, като се влива посредством естуар в Атлантическия океан при град Порто, Португалия. Освен това, река Дуеро е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО поради уникалната си специалност в сравнение с други реки по света. Един от възможните начини да се насладите на пълната гледка е да обиколите с круиз. Една от най-красивите реки в света, Дуеро е доста подценявана в Европа. След като прекарате известно време по реката, тя направо ще ви разтрепери от скритата красота и чар. Винените къщи и лозя, мостовете, историческата архитектура и хълмистите села са само някои от забележителностите, които ще видите по поречието на река Дуеро.

Река Футалеуфу, Аржентина и Чили

6. Река Футалеуфу, Аржентина и Чили

Река Футалеуфу се пълни в резултат на разтопяването от ледниците в Чили и Аржентина. Глетчерът долива реката, затова е толкова великолепно бистра и прекрасно синя. Нейният път започва от Аржентина, прекосявайки Андите до Чили. Реката завършва своя път в малкият живописен град Футалеуфу в Чили (и носи неговото име) и осигурява достъп до нея, обещавайки воден път, който си съперничи с другите световни реки, чрез красотата и драмата. Местните хора смятат, че реката е благословена от Бог с прелестният си пейзаж. Счита се, че заема място в топ три „за най-добри бели водни реки“ в света. Много водни събитията като речен рафтинг, каякинг и гребане се предлагат като част от приключенията за туристи. По-вълнуващо е да знаете, че тя е дом на много летящи риби, които са като бижу за туристите.

Река Соча, Словения

7. Река Соча, Словения

Река Соча извира от долината Трента в юлийските Алпи на 1100 метра надморска височина. Тя тече по билото на най-високият връх Триглав, който е висок 2864 метра. Извира от Италия, като 41 километра минават през нея, преминава през северните части на Словения и се влива в Адриатическо море. С огромна дължина от около 138 километра, реката се счита за една от най-очарователните, образуващи границата между Австро-Унгарската империя и Кралство Италия. Реката някога е била използвана като пречка за конфликта между страните по време на Първата Световна война. Водата на реката прилича на перфектно бяло бижу, като тече през потока. Река Соча е известна с кристално чистата си тюркоазена вода. Не много реки в света запазват този цвят през цялата си дължина. Природното чудо привлича много авантюристи, както и различните водни спортове са много популярни тук, предимно каяк и риболов. Непоколебимата природа и множеството каньони също осигуряват големи възможности за екскурзии или дори парапланеризъм. Една наистина живописна местност, една от най-красивите реки в Европа, предлагаща различни външни дейности.

Река Яндзъ, Китай

8. Река Яндзъ, Китай

Яндзъ е най-дългата река в Азия, предоставяща забележителна възможност за разглеждане на китайският живот и култура, която се поражда по нейните брегове. Счита се за една от най-дългите реки в света, с дължина около 6300 километра и е трета по големина по отношение на обем, а 1/3 от населението на Китай се намира по протежението на реката. Освен това реката се използва за различни мащабни цели като производство на електроенергия, канализация, транспорт и много други. Речните круизи по най-важната и голяма река в Китай е все по-популярна туристическа атракция. Акцентите на маршрута включват спиращата дъха панорамна зона, известна и днес с големия язовир, който генерира огромно количество електроенергия всяка година. И както казват в Китай: „Ако не сте били на нагоре в Яндзъ, тогава не сте били никъде“. Тази красива река също се смята за най-интересната в света, с голямо историческо, културно и икономическо значение за Китай. Тя е третата по големина в света, която преминава през единадесет провинции и градове, заедно с широк спектър от туристически атракции и невероятна природа.

Река Ханалей, Хаваи

9. Река Ханалей, Хаваи

Река Ханалей е един впечатляващ подарък от природата, който се намира на островите Хаваи. Кауай е единственият остров, който има плавателни реки, а Ханалей е най-доброто на куп. Самият Хавай наподобява перфектната страна на чудесата за повечето от нас и присъствието на една такава река слага край на красотата. Въпреки, че потокът на реката е доста малък, с дължина около 25,3 километра, тя осигурява местообитание на много животни. Река Ханалей се счита за едно от най-престижните и наследствени места в Хавай. Освен това, по-голямата част от земеделските земи се намират по поречието на реката, която проблясва в средата на зелените поля. През 1997 година е обявена за американска наследствена река и въпреки, че е само 25 километра, тя добява уникална живописност за краткото си време, преди да се влее в залива Ханалей.

Река Меконг, Югоизточна Азия

10. Река Меконг, Югоизточна Азия

Река Меконг е една от най-големите реки в Азия. Заобиколена от буйна растителност в джунглата и меки планини, тя преминава през шест държави, включително Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам, преди да се влее в Източно море. Меконг е една от най-зелените и важни реки в света, осигурявайки културна жизнена линия за всички страни, които я докосват. Красотата на тази река привлича хората в продължение на векове – в по-ранните години те са били творческо настроените хора, търсещи вдъхновение, а сега  – туристите искат парче от паметта на реката и затова резервират круизи в Меконг. Преминаването с корабче през Лаос е крайното преживяване на Меконг, едно нежно двудневно пътуване, позволява на пътниците да поемат от зашеметяващите пейзажи и местната култура. От впечатляващите древни храмове на Ангкор Ват, до препълнените и оживени градове Сием Реап и Хо Ши Мин са едни от популярните спирки по тази великолепна река.

Pin It