Северна Америка

Сан Франциско

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Сан Франциско

Сан Франциско

Сан Франциско е един от големите градове, разположени на Западното крайбрежие на САЩ. Той е с излаз към Тихия океан и е кръстен на името на „Свети Франциск“. Сан Франциско е и най-големият град в окръга и като такъв се е превърнал във финансов, търговки и културен център. Той е четвъртият по-гъстота на населението в Калифорния и 13-ти в САЩ. Освен това обаче е и един от градовете, където жителите имат най-висок доход, за 2017 година на домакинство се падат малко над $ 280,000.

Колко е стар Сан Франциско?

Сан Франциско е създаден през 1776, когато испански колони се заселват там. Тогава е и построена „Мисия Свети Франциск от Асизи“ („Мисия Долорес“), която е най-старата църква и може да се види и днес. Испанците му дават името Йерба Буена, което е име на храст, който е почти навсякъде из тези земи. През 1849 година започва „Треската за злато“ и Калифорния се препълва с хора, това се отразява и на Сан Франциско, като той бързо се превръща в най-големия град в околността. В началото на ХХ век, ¾ от града са разрушени от голямо земетресение, но бързо са възстановени след това.

По време на Втората световна война пристанището на Сан Франциско е използвано за точка на отпътуване на военни и моряци. След като войната приключва, военнослужещите се завръщат, но заедно с тях идват и голяма емигрантска вълна. Това обуславя града като център на много култури и различни революционни движения. Популярна туристическа дестинация е заради прохладните си лета, върховните постиженията на архитектурата, мостовете, за които ще ви разкажем по-долу, както и заради огромните компании, които са избрали града за техните офиси. Ще видите имена, като Pinterest, Levi Strauss & Co., Dropbox, Twitter и др.

Сан Франциско

На територията на днешен Сан Франциско е имало заселници още 3000 години Пр.Хр. Хората живеели на малки разпръснати едно от друго села, докато не последвала Испанската колонизация през 1769. Веднъж освободил се от Испания, Сан Франциско бил окупиран от Мексико и бил близо 30 години част от неговата територия. На 30 януари 1847 градът бил отстъпен на САЩ. След това настъпил периода на „Златната треска“ и населението се увеличило 25 пъти. Толкова много пришълци идвали на кораби и бързали да се впуснат да търсят злато, че зарязвали корабите си и пристанището приличало на гора от мачти. Някои от корабите потънали, някои били използвани за заведения и хотели. Част от пристанището било превърнато в кей, а по-късно дори в изкуствено създаден остров – „Йерба Буена“. И днес все още изплуват част от потъналите кораби, ако основите се разкопаят, за да се строи нова сграда.

Заради голямото население в града често властвало беззаконие. За да успеят да запазят някакъв ред, властите започнали да налагат строги мерки, в този период бил построен и небезизвестния затвор Алкатраз.

Сан Франциско

Освен беззаконието, голямото население е донесло и много различни култури и традиции. Днес това може да се види по разнообразните квартали, които се помещават под шапката на Сан Франциско. Освен огромен китайски квартал, можете да видите и мексикански, и дори филипнски квартал. Ако имате повече време, можете да се загубите из улиците и да пробвате от храната им.

Какво е времето в Сан Франциско?

Ако сте решили да посетите Сан Франциско през зимата, ще бъдете доволни от мекото време. Средната зимна температура е към 10°, а средната лятна е към 27°. Климатът се повлиява от океанските течения и е по-скоро сух през летните месеци – от май до октомври.

Какво задължително трябва да разгледаме в Сан Франциско?

Мостът Голдън Гейт

Мостът Голдън Гейт

Един от най-дългите висящи мостове, Голдън Гейт се извисява величествено с дължината си от 1.3 км. Въпреки че идеята за моста била дискутирана още 1917 година, конструкцията му започнала едва 1933 година. Проектът е струвал $35 милиона щатски долара и десет човека са си загубили живота при построяването му. Когато проектът бил завършен радостта била толкова голяма, че празненствата продължили една седмица. Днес мостът представлява внушителна гледка и може да се види почти от всяко кътче на града. Ако искате да разгледате конструкцията му, можете да минете по него пеша или на колело. Друг вариант да го разгледате подробно е да си вземете билет за разходка с корабче. Обещаваме ви, че гледката си заслужава.

Затворът Алкатраз

Затворът Алкатраз

Известният затвор е разположен върху много малък остров на близо 2 км разстояние от брега. За всичките 29 години, през които затворът е функционирал, няма нито едно потвърдено бягство. Там са били и Джордж Кели и Ал Капоне. Общо 36 затворници са направили 14 опита за бягство, от които 23-ма са били заловени живи. Всички останали опити са довели до трагични последствия. Днес затворът е до голяма част реновиран, като се използва дори и за арт изложби. Може да се посети през деня, може да се посети и нощем на специални нощни обиколки. Билети се купуват от тук и до острова се стига с корабче.

Аквариумът на залива

Аквариумът на залива

Аквариумът в Сан Франциско е дом на 20,000 морски обитатели. Отворен е за посещение от всеки ден от 10 ч. сутринта до 18 ч. Разходката из него може да продължи до 3 часа, а билетите са на цена от $19.50. Могат да се видят всякакви видове риби, включително и акули.

Кей 39 (Pier 39)

Кей 39 (Pier 39)

На този кей освен че ще намерите входа за аквариума, ще забележите и многото морски лъвове, които са се излегнали и се препичат на слънце. По неизвестна причина тези добродушни животни са мигрирали на този кей и днес си го обитават целогодишно. В началото на 90-те години, кеят е бил разчистен от лодки, за да не се пречи на морските лъвове да се заселят на него. Интересен факт е, че все още не се знае защо тези животни мигрират. Предположенията са, че търсят източници на храна. Теглото на един екземпляр може да достигне до 500 кг.

Рибарските кейове (Fisherman’s Wharf) и музеят на Восъчните фигури „Мадам Тюсо“

Рибарските кейове (Fisherman's Wharf)

Това е квартал и включва и Кей 39. Тук можете да се разходите из сергиите за сувенири, да похапнете в ресторантите, разположени на кейовете, и да посетите и музея на восъчните фигури „Мадам Тюсо“.

Улица Ломбард

Улица Ломбард

Това е една от най-кривите улици в света. Строителството на улицата започнало, но наклонът бил толкова стръмен, че нормалното движение по нея било невъзможно. Единственото решение било да направят улицата на зиг-заг с много завои. В резултат на това се е получила една от най-красивите улици в света, която криволичейки, заобикаля цветни лехи. За да стигнете до тази улица, със сигурност ще ви трябва навигация. Ако не успеете да се ориентирате, винаги може да попитате някой местен, който с радост ще ви упъти. Интересен факт е, че местните, когато описват човек, който има магически способности или е направил нещо, което по принцип е невъзможно да се направи, казват че „това е като да се изправят завоите на улица Ломбард“.

Да се качиш на кабелен трамвай (Музеят на кабелните трамваи)

Кабелен трамвай

Един от основните символи на града са кабелните трамваи. Те кръстосват града от 150 години и му придават чар, който не би могъл да се постигне по друг начин. В Сан Франциско има три линии кабелни трамваи, като две от тях минават през Рибарските кейове. Подобно пътешествие струва само $7 и ви обещаваме, че ще се насладите на спиращи дъха гледки. За съжаление, кабелните трамваи не са снабдени с места за инвалиди и на тях не може да се качват колела. Техен изобретател е Уилям Епелшеймер, който разработва задвижването им, което става благодарение на кабел по земята. Те не развиват висока скорост и днес са просто атракция за туристите. Музеят на кабелните трамваи е безплатен и е отворен за посещения.

Музеят на модерното изкуство „Сан Франциско“

Музеят на модерното изкуство „Сан Франциско“

В него се намират повече от 30,000  картини, произведения на изкуството, архитектурни модели, снимки и други. Това е един от най-големите музеи в света и е разположен на територия от 16,000 кв. м. Работното време на музея е от 10.00 ч. до 17.00 ч. следобед –  всеки делничен ден без сряда. Вътре ще срещнете произведения на известни имена от съвременното изкуство. Всеки ден на неговата територия се провеждат различни изложби, семинари и обучения. Цената на билета е $25.

Калифорнийската академия на науките

Калифорнийската академия на науките

Оставаща извън централните части на града, Калифорнийската академия на науките ще ви позволи да се гмурнете в света на природните науки. Изложбите вътре са изключително разнообразни – от аквариуми до експозиция на тропическите гори. Можете и да усетите как земетресенията разклащат земната повърхност в специално изградено за това съоръжение. За Калифорнийската академия на науките ще ви трябват поне 3 часа.

Какво да опитаме в Сан Франциско?

  • Ирландско кафе;
  • Специалната бира – Anchor Steam Beer – която си е запазила името от времето, когато са я пиели гореща, и е трябвало да изстива на нощния въздух;
  • Хляб със закваска (Sourdough Bread);
  • Морски деликатеси от пристанището;
  • Мидена супа (Clam chowder);
  • Dim Sum в Китайския квартал;
  • Шоколад от Джирардели (голяма верига за шоколадови изделия, поставила началото си именно в Сан Франциско).

 

Pin It