България

Водопадът Райско пръскало

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Водопадът Райско пръскало

Водопадът Райско пръскало
Автор на снимката – Phantomlord1978
Лиценз

Райско пръскало, Калоферско пръскало или Голям джендемски водопад е водопад, намиращ се на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров (1700 метра надморска височина). Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природният резерват Джендема, който е с най-голяма надморска височина в парка. Пенливите си води, си набавя от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра. Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема.

Водопадът Райско пръскало
Водопадът Райско пръскало
Снимка: Ivelin Mincov

В подножието на водопада се намира хижа „Рай“ – изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик. Райското пръскало е природна забележителност и привлича туристи от страната, и чужбина. Той подходяща дестинация за любителите на походите, скалното катерене, екотуризмът, парапланеризма и за всички, които обичат планината. Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци, затова през този период е най-посещавано от туристите.

Водопадът Райско пръскало

В района се намират и други туристически обекти

Близостта му до възрожденското градче Калофер, обяснява често използваното за заместител на водопада име – Калоферско пръскало.

Водопадът Райско пръскало
Водопадът Райско пръскало
Снимка: Evgeni Karalamov

Освен това може да посетите екопътеката Бяла река. Дължината на пътеката не затруднява дори и неподготвените туристи, тъй като е само 1,83 километра и разполага с множество места за почивки, и отдих. Началото на екопътеката се намира северозападно от град Калофер, точно след като подминете Калоферския мъжки манастир. Една от най-посещаваните атракции.

Pin It