България

Байкушевата мура

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Най-старото иглолистно дърво в България – Байкушева мура

Байкушева мура

Байкушевата мура е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii). Наречена е на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр. Намира се в Пирин планина на 1930 метра надморска височина. Мурата е вечнозелено иглолистно дърво от семейство борови, разпространено в планините на височина от 1000 до 1200 метра надморска височина. Видът е ендемичен за северната и централна част на Балканския полуостров, и Южна Италия, а в България се среща основно в Рила и Пирин. Байкушевата мура е разположена в близост до хижа „Бъндерица“ до пътя от Банско за хижа „Вихрен“. Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което означава, че е почти връсница на българската държава. Това я прави най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите дървета в света. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра. По-стар от Байкушевата мура е само дъбът в село Гранит, който е на около 1600 години, но той е широколистно дърво. До вековната мура е изградена дървена площадка, която се вижда отдалече. Освен това в ограденото пространство се намира паметника на трима алпинисти с надгробна плоча – капитан Тодор Игнатиев, младши лейтенант Валентин Филипченко и старшина Аспарух Анастасов, които са загинали на 05.08.1954 година, но за съжаление няма много информация какво точно се е случило. Байкушевата мура е удивителна не само заради възрастта си, но защото видът е оцелял и след последното застудяване на определени места в Източна Европа. Поради бавният растеж по кръговете на ствола ѝ, може да се разбере какви са били климатичните условия в миналото. В близост до мурата има място, където може да си направите къмпинг, да опънете палатка, също така се продава вкусна домашна храна.

Байкушева мура

През 2003 година, по искане на Дирекция на Национален парк „Пирин“, специалисти извършват мониторинг за състоянието на Байкушевата мура и го определят като тревожно. Оказва се, че човешкото въздействие е много по-опасно от страшните пирински бури. Постоянният поток от туристи, които искат да се снимат близо до нея или в корените ѝ, както безсмисленото забиване на монети в кората и отчупване на парченца от нея за спомен, водят до оронване на почвата около дървото, оголване на кореновата система, и нарушаване целостта на кората. За да бъде опазено това уникално дърво и наследство на Българската държава е изработен специален проект, осъществен от парковата дирекция за възстановяване ландшафта около Байкушевата мура.

Байкушева мура

В Пирин се срещат обширни вековни мурови гори, всъщност планината е едно от малкото места в света, където се срещат такива екосистеми, поради което е включена в Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Кръстник на мурата е Йонко Въпцаров от Банско, баща на знаменития поет Никола Въпцаров. Той е бил водач на експедициите на Константин Байкушев през 1909, 1914 и 1915 година. Но всъщност първата експедиция организирана в района е през 1897 година от цар Фердинанд, а по това време Пирин все още е бил в пределите на Османската империя, но българската власт вероятно е имала голямо желание да се докопа до тази величествена планина.

Pin It