Азия

Гангкар Пуенсум – най-високият непокоряван връх

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Гангкар Пуенсум – най-високият непокоряван връх

Гангкар Пуенсум е най-високият връх в Бутан и едновременно с това най-високият непокоряван връх в света. Надморската му височина е 7570 метра. Името му означава „Бял връх на трите духовни братя“. Планината и нейният загадъчен връх, крият убийствено извънземно присъствие и макар и да звучи фантастично, те остават неизследвани и до сега. От 1994 година насам Бутан изрично е забранил катеренето на планината, не само поради липсата на налични спасителни услуги в района, но именно поради местния обичай, който приема върховете като свещени, тъй като са дом на светите духове.

За пръв път височината на Гангкар Пуенсум е измерена през 1922 година, но доскоро картите на рагиона изобщо не са били точни и планината е показвана на различни места, и с различни размери. Върхът е описан, като гранична точка между Китай и Бутан. И всъщност, поради неадекватното картографиране, първият екип, който прави опит за среща с върха, изобщо не е бил в състояние да намери планината. Заради тези причини планината и върхът и са наричани невидими.

Книгата на английската експедиция от 1986 година е дала височина на планината 7550 метра и посочва, че Гангкар Пуенсум е в територията на Бутан, а близката Кула Кангри е напълно в територията на Тибет. Кула Кангри (7554 метра) е отделна планина на 30 километра североизточно, която за пръв път е изкачвана през 1986 година.

Гангкар Пуенсум – най-високият непокоряван връх

От 1994 година изкачването на планини в Бутан над 6000 метра е забранено от уважение към местните духовни убеждения. След като през 1983 година, вдигат забраната за практикуване на алпинизъм, са правени четири опита за изкачване на върха – през 1985 и 1986 година, като всички те са неуспешни. От 2003 година, обаче алпинизмът е напълно забранен. Гангкар Пуенсум запазва своя уникален статут на по-висок, непокоряван и невидим връх.

През 1998 година японска експедиция прави опит за изкачване на върха от китайска страна, но разрешението е оттеглено поради политически усложнения с Бутан. Вместо това през 1999 година, екипът отново тръгва, но този път от Тибет и успешно изкачва 7535-метровия Лианканг Кангри (известен също като Гангкар Пуенсум Северен). Японците излизат с констатация, че Гангкар Пуенсум е изцяло разположен на китайска територия, която позиция е поддържана от правителствата на Китай и Япония. Въпреки това опит за изкачване на върха не е предприет поради обстоятелството, че във всички случаи маршрутът за изкачване от страната на Китай навлиза на бутанска територия.

До този момент Гангкар Пуенсум, все още не е изкачвана и остава една от ценните неизследвани области, в една все по-пълна карта на света. Това напомня, че все още има безброй места, изпълнени с мистерия в света.

Pin It