Северна Америка

Вашингтон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Вашингтон – съкровищницата на американската история

Вашингтон

Макар и с неголямо минало, град Вашингтон побира в себе си съкровищницата на американската история. Вашингтон е символ на американския патриотизъм, политика и борба за свобода. В случай че сте планирали обиколка из страната на неограничените възможности, не можете да пропуснете Вашингтон като спирка във вашия план за пътешествие.

Град Вашингтон е разположен в окръг Колумбия. Той е столицата на Съединените щати. Населеното място е основано след Американската революция като седалище на правителството на новата независима държава. Градът е кръстен на Джордж Вашингтон – първият президент на Съединените щати, наричан още баща-основател. Вашингтон е главният град на столичния район на Вашингтон, който има население от близо 6,131,977 млн. Като седалище на федералното правителство на САЩ и няколко международни организации, Вашингтон е важен световен политически център. Градът е и един от най-посещаваните в света, с повече от 20 милиона туристи годишно.

Основаване

Подписването на специален закон (Residence Act) 16 юли 1790 година се одобрява създаването на столичен район, разположен по поречието на река Потомак, на източното крайбрежие на страната. Конституцията на САЩ предвижда района да бъде федерална област, която да е под изключителната юрисдикция на Конгреса на САЩ, поради което област не е част от никоя държава. Град Вашингтон е основан през 1791 година като нова национална столица.

Климат

Вашингтон се намира в северната част на влажния субтропичен климатичен пояс Пролетта и есента са леки до топли, докато зимата е студена с годишен снеговалеж средно 39 см. Средните зимни температури са около 3 ° C от средата на декември до средата на февруари. Лятото е горещо и влажно, като средномесечната средна дневна относителна температура е 26,6 ° C и средна дневна относителна влажност около 66%. Комбинацията от топлина и влажност през лятото носи много чести гръмотевични бури, някои от които понякога образуват торнада в района.

Обекти, които да посетите

С толкова много неща, които можете да правите и да видите във Вашингтон, включително исторически паметници, правителствени сгради, безплатни музеи и други, за да ви улесни, предлагаме списък със забележителности, които трябва да се видят в столицата на страната.

Капитолий (Сградата на конгреса)

Капитолий (Сградата на конгреса)

Направете обиколка с екскурзовод на легендарната сграда, в която се помещава американската законодателна власт. Центърът за посетители на САЩ в Капитолий разполага с много информация за историята и дейността на този правителствен дом. Интересно е, че името идва от римския хълм “Капитолий”, който е център на политиката.

Началото на тази знаменита сграда е поставено от Джордж Вашингтон, но пред 1814 година мястото е опожарено в следваствие на Британско-американската война. Нейната слава е възвърната малко след това чрез цялостна реставрация и построяването на още две нови крила, а на върха ѝ е поставен купол.

The White House (Белият дом)

The White House (Белият дом)

Можете да посетите Белия дом, който е емблематичният дом на американския президент. Преди да получи това си прозвище от президента Рузвелт, сградата е била известна като Президентски дворец. Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и други. Дори да не успеете да си уговорите лична аудиенция с президента, то разгледайте Белия дом отблизо.

Библиотека на Конгреса

Библиотека на Конгреса

Ако обичате да четете книги, то библиотеката на Конгреса, със сигурност, ще ви впечатли. Най-голямата библиотека в света и една от най-престижните, зашеметяващото здание е разположено в три сгради, кръстени на Томас Джеферсън, Джон Адамс и Джеймс Мадисън, и разполага с над 160 милиона книги. Библиотеката е и най-старата федерална културна институция в САЩ. За съжаление, достъпът до сградата е публичен, но литературните богатства са на разположение само на само на членове на Конгреса и Върховния съд и някои други висши държавни служители.

Върховният съд на САЩ

Върховният съд на САЩ

Както споменахме по-рано, Вашингтон не само е символ на политиката и историята, но и представлява и най-висшата съдебна власт чрез сградата на Върховния съд, ситуирана в столицата. Мястото впечатлява със своя огромен размер и красиви орнаменти по външната фасада.

Национална катедрала

Национална катедрала

Катедралата в готически стил е величествена сграда, шеста по големина в света, украсена с над 200 гаргойли и гротески. Макар и да е по-известна като Вашингтонска национална катедрала, тя всъщност носи името “Св. св. Петър и Павел”. Националната катедрала, архитектурно и визуално впечатляваща, разполага с над 200 витражи, мозайки, художествено-метални изработки, дърворезби и други. Тя е седалище едновременно на председателстващия епископ на Епископалната църква в САЩ и на епископа на Вашингтонския епископален диоцез.

Мемориалът на Линкълн

Мемориалът на Линкълн

Мемориалът на Линкълн, изграден в неокласически стил, е знак на почит към 16-ия президент на Америка и се вижда най-добре през нощта. Разположен в западния край на Националния мол. Гледките, разкриващи се от мемориала не могат да бъдат описани с друга дума освен “впечатляващи”.

Рефлектиращият басейн в основата на стъпалата е добре позната част от столицата и от Мемориала на Линкълн. Такъв тип басейни са често срещани при мемориалите – неподвижната вода символизира спокойствие и уединение. Това е място за съзерцание и размисъл.

Национална художествена галерия

Национална художествена галерия

Свързана, но не част от Смитсониън, Националната галерия има две сгради (свързани с подземен тунел), в които се помещават зашеметяващите колекции (повече от 110 000 предмета) от живопис, скулптура и декоративно изкуство от Средновековието до наши дни. Децата обичат ескалатора, който пресича двете сгради и удобно се влива в просторното кафене, където можете да притиснете носа си към огромно стъкло и да видите каскадния водопад. От покрива на галерията пък се открива панорамна гледка към Капитолий.

Разгледайте музеите на Смитсониън

Смитсониън

Към научноизследователския и научен институт “Смитсониън” има построени 21 музея и Националната зоологическа градина. Обикалянето на всички музеи е истинско предизвикателство за туриста, но пък си заслужава да опитате. Основната част е създадена през 1846 година по волята на англичанина – Джеймс Смитсон. Неговото желание било да се разпространяват знанията сред хората. Университета и музеите се финансират от правителството и частни дарители. Ще намерите и редица частни музеи по тази причина, които си струват цената на билета. Препоръчваме ви Международния музей на шпионите и Newseum.

Международния музей на шпионите

 Международния музей на шпионите

Заявявайки най-голямата колекция от международни артефакти за шпионаж на публични изложби, Международният музей на шпионите във Вашингтон осигурява невероятно преживяване, което демонстрира високотехнологични джаджи, прочути шпионски случаи, тайни методи и понякога не толкова приятни последствия от това да бъдеш международен шпионин.

Newseum

Newseum

Както подсказва името, Newseum е интересен и динамичен музей на новините и трябва да бъде посетен, дори и да е един от малкото платени музеи в града. Вижте част от оригиналната Берлинска стена, галерията 911, снимки на наградата Пулицър, правени през годините, и завършете обиколката си с фантастична гледка от терасата на покрива.

Националният зоопарк Смитсониън

Националният зоопарк Смитсониън

Националната зоологическа градина е част от института „Смитсониън“. Като една от най-старите зоологически градини в Съединените щати, Националната зоологическа градина със сигурност ще бъде връхната точка на посещението ви във Вашингтон, особено за малките и младите по сърце. Свободният Национален зоопарк е фантастично място за разходка с или без деца. Не забравяйте да видите гигантските панди, големите котки и едрите маймуни!

Национален музей на въздуха и космоса в Смитсониън

Национален музей на въздуха и космоса в Смитсониън

Обърнете внимание на историческите самолети и космическите апарати, сред които космическият модул Apollo; вижте как изглежда в действителност космическа тоалетна и погледнете през гигантски телескоп в Националния музей на въздуха и космоса във Вашингтон. С много интерактивни експонати и интересни експонати, за които с удоволствие искате да научите повече любопитна информация, тази спирка от вашето пътуване ще остави във вас жажда за още космически знания.

Обиколка из Пентагона

Пентагона

Като щаб на Министерството на отбраната на Съединените щати, може да сте останали с впечатлението, че сградата не е отворена за обществеността. Въпреки това, с предварително планиране и някои проверки, можете да посетите Пентагона заедно с вашето семейство. Седалището се помещава в една от най-големите офис сгради в света и се състои от пет клиновидни секции, включвайки 30 000 военни и цивилни служители.

Център за сценични изкуства Джон Ф. Кенеди

Център за сценични изкуства Джон Ф. Кенеди

Разположен между река Потомак и главните градски пътища, той е един от най-големите центрове за сценични изкуства в страната, център за културни и развлекателни дейности в град Вашингтон. На мястото се провеждат световни театрални спектакли на живо, изпълнения на класическа музика, постановки с балет, джаз и опера. Центъра има три основни театъра, както и концертна зала и опера, осигуряващи разнообразие от предлагани шоута. Безплатните изпълнения се провеждат на сцената на хилядолетието в Голямото фоайе.

Извън представленията и сцените, центърът разполага и със зала на народите и залата на държавите, които ще ви изненадат с богати колекции от американски и международни знамена. Също така можете да видите много картини и скулптури, дарени на центъра от други народи. Сградата също има прекрасна гледка към река Потомак и района на Джорджтаун, виждащи се от прозорците и терасите на покрива.

Американският Национален Арборетум

Американският Национален Арборетум

Общувайте свободно с природата в Националния арборетум на САЩ, където се намират множество градини, великолепна експозиция от бонсай, езерце с кои и дори някои оригинални колони от сградата на Капитолий. Далеч от туристическите тълпи, това местенце е любимо на местните за отдих, когато времето е хубаво.

Pin It