България

Язовир Калин

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Язовир Калин – най-високо разположеният язовир на Балканския полуостров

Язовир Калин

Язовир „Калин“ е най-високо разположеният язовир в България и на Балканския полуостров – 2394 метра надморска височина. Построен е през 1943-1946 година от дружество „Гранитоид“, заедно с високоплнинските ВЕЦ от група „Рила“ – „Калин“, „Каменец“, „Пастра“ и „Рила“. Свързан е с вертикална шахта и тунел с язовир „Карагьол“, разположен наблизо, като така двата образуват „скачени съдове“.

В близост до язовира се намира туристическа хижа Иван Вазов. До местността се достига по живописен път, започващ от село Пастра и преодоляващ около 1700 метра денивелация по склоновете на Рила. Пътят е частен служебен и не е отворен за обществен достъп, не може да се ползва от МПС. Районът, в който се намира язовирът е далеч от познатите туристически забележителности и маршрути. Ако решите да отидете там, няма да срещнете огромни тълпи от хора, а точно обратното – ще намерите уединение на каменистото плато.

Язовир Калин

Язовир Калин е разположен върху голо планинско плато и изглежда изключително красиво с природата, която го заобикаля на такава височина. От другата страна, като малки сълзички, са разположени група езерца, наречени Воденичарски. Също така в близост до него се намира Черното езеро и колкото и величествено да изглежда гледката, не може да се опише в снимки, определено трябва да се види. Най-лесният път за достигане до язовира е по пътеката от хижа Иван Вазов. Постепенно пътеката започва да се вие нагоре, и  въпреки че по-голямата част от маршрутът е само изкачване, той не е от тези, по които ще срещнете трудности. Докато вървите, пред вас се открива вълшебната гледка на околните върхове и езера. Най-открояващия сред тях е връх Голям Полич, заради извисяващата се от него водонапорна кула. Тя дори си има име – Винтчето, а височината, която достига е 2520 метра.

Язовир Калин

Връх Калин се намира в планината Рила, той съчетава в себе си два върха – Голям и Малък Калин. Достъпът от единия до другия връх е доста лесен. Височината на връх Калин е 2668 метра и вероятно е единствения връх в България, до който може да се достигне с кола (до 2450 м). Възможно изкачване до върха има от хижа Иван Вазов, разположена на брега на река Бистрица. Районът на язовир Калин се използва от парапланеристи за полети от април до септември, подходящ е също и за офроуд шофьори. Рекорд е поставен от парапланеристът Николай Велев (Кучето), който успява да прелети разстоянието от язовир Калин до София – 50 километра.

Pin It