Европа

Норвежките фиорди

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Норвежките Фиорди

Най-северната страна в Европа е една от най-красивите в света. Безкрайно красиви и уникални гледки, спокойствие, традиции и история, вкусна храна – всичко това я прави райско кътче на Земята. Намирате се на едно тихо и високо място, заобиколено от много вода и безкрайна, необятна шир, която не се побира в погледа ви. Светът изобилства от такива места, но една северна държава има свой отличителен белег – Норвегия. Когато попитате хората по света, с какво свързват Норвегия, много от тях ще отговорят „фиордите“. Там има множество фиорди, от които всички имат свои собствени и уникални характеристики. Магични пейзажи, неподправена природна красота, недокоснати райски кътчета и едно вълшебство – описани в пътешествията из Норвежките фиорди. Те са дом не само на най-големите коралови рифове и обетована земя на рибния свят, а истински вход към една природна Нирвана. Норвегия е едно от най-щастливите места в света. Това го доказва класацията World Happiness Report, в която страната заема челно място. Класацията се базира на няколко компонента – БВП на глава на населението, свобода, продължителност на живота, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция. Планини, фиорди, водопади, ледници и безкрайно море са част от красивата ѝ природа, привличаща много туристи през цялата година. Щом стъпите на норвежка земя, имате право да разпънете палатката си, където поискате из природата, стига да не пречите на другите хора.

Регионът на норвежките фиорди се състои от четири окръга – Рогаланд, Хордаланд, Согн ог Фьордане и Мьоре ог Ромсдал. В Норвегия има около 1190 фиорди.

Лисефиорд

Лисефиорд – Името му означава „Светлия фиорд“, защото е заобиколен от светло оцветени гранитни скали. Тази красота е с дължина около 42 километра, макар и да не звучи толкова внушително, ако сте почитатели на тишината и дивата природа, това е мястото. Незабравимите пейзажи, очарованието на чистата и неопетнена природа, неподправения приключенски дух му отреждат място сред най-популярните фиорди в света. Основната му атракция е Preikestolen (Pulpit Rock) – Скален Амвон, който се издига на 604 метра над Лисефиорд, а гледката от върха на скалата е внушителна и уникална.

Согнефиорд

Согнефиорд – Магнетичният фиорд е перлата в короната на норвежките фиорди с неповторимата гледка, когато го прекосявате и със стръмните скали надвишаващи 1000 метра над водата. Край бреговете му може да видите множество овощни градини и малки селца. Това е най-дългият (203 км), най-дълбокият (1308 м) и широк (4,5 км) фиорд в Норвегия и вторият в света, след Scoresby Sundfjord в Гренландия. Една от забележителностите на Согнефиорд е Nærøyfjord – представлява тесен фиорд част от Согнефиорд. Дълъг 17 километра, най-тясното му място достига 500 метра и е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Хардангерфиорд

Хардангерфиорд – Това е втория по големина фиорд в страната и третият в света. Известен с великолепните си и лесни маршрути, красивия си растителен свят, каскадни водопади и чисти сюреалистични планински скали, предлагащи несравними гледки. Започва от град Берген и е дълъг 179 километра, това е едно от любимите места на чуждестранните туристи. Градовете и селата по този фиорд са по-богати от останалите, което дава повод да се насладите на невероятните красиви и романтични къщички.

Гейрангерфиорд

Гейрангерфиорд – Този 15 километров фиорд се намира в Североизточна Норвегия и с ярко синята си вода, спускаща се по планинските му склонове, заедно с едни от най-красивите водопади там е символ на Норвежките фиорди. Той е дом на двата най-известни водопада Brudesløret – Брачното було и De syv søstrene – Седемте сестри, които са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 2005 година. В допълнение към вълнуващия круиз по фиорда, може да се насладите и на други дейности като – риболов, рафтинг, плаване с кану, конна езда или каране на ски през лятото.

Нерьойфиорд

Нерьойфиорд – Едно от природните богатства в страната, разположен в сърцето на Западна Норвегия и е част от Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Дългия 17 километра фиорд, извисяващ се на 1700 метра е заобиколен от внушителни планински склонове. Впечатлява с несравнимата си природна красота и богадство от величествени гледки и звуци, едно от любимите места на норвежците и туристи от целия свят.

Трондхеймсфиорд

Трондхеймсфиорд – е известен с това, че през цялата година водите му не замръзват. Впечатлява с удивителна морска екосистема и с около 90 вида риба. Много от разклоненията му са недостъпни и достигането им е доста трудно.

Нордфиорд

Нордфиорд – Известен с глетчера Briksdalsbreen, той предлага на туристите най-доброто от историческите и географски богатства на Норвежките фиорди. Разположен между Герангерфиорд и Согнефиорд, 110 километровото природно чудо предлага едно неверояно приключение по заледените си води до морето. Освен рафтинга, карането на кану, ски през лятото, туристите могат да се насладят и на известния манастир Selje.

Фриерфиорден

Фриерфиорден – Очарова с красиви залези, приятни разходки с ферибот и северното сияние, колкото повече се приближавате към Северния полюс. „Фриер“ означава красив, а това име му отива перфектно, защото впечатлява с уюта и красотата на малките градчета.

Ослофиорд

Ослофиорд – Известен с красотата си и с това , че успява да спаси норвежците от германската инвазия през 1940 година. И макар да не е изтински фиорд в географски смисъл, той определено има с какво да ви впечатли.

Хьорундфиорд

Хьорундфиорд – Наричат го най- влажният фиорд, заради огромното количество валежи, които падат върху стръмните планински скали, завършващи с гъсти гори. Истинско природно чудо,  глътка чист въздух и приключение в света на неизследваните територии.

Други най-отличаващи се и посещавани точки:

Езикът на Трола

Тролунга, в превод Езикът на Трола. Скалата, която се издига над езерото Рингедалсватнет. Смятано за едно от най-страшните места в света.

Северното Сияние

Северното сияние – уникален природен феномен, който може да бъде наблюдаван през месец февруари.

Берген

Берген – Вторият по големина град в страната, разположен на брега на Норвежкото море в Югозападна Норвегия. Отличава се с прекрасните си цветни къщи и заобиколен от величествените планини на Норвегия.

Страната е първата в света, която строи първия по рода си тунел за кораби. Съоражението ще струва 300 милиона евро и се очаква да бъде готово до 10 години.

Pin It