Азия

Баган

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Баган

Баган е древен град намиращ се на река Иравади в област Мандалай (Бирма), Мианмар. Построен в средните сухи равнини на страната, той е малко градче с площ 67 кв.км, но с богата история, с която много по-големи градове могат да си съперничат. В миналото Баган е бил столица на много кралства и с дългогодишната си история е сменял неведнъж своите управници. В началото бил по-известен с името Медната земя, а от 9в. до 13в. е бил столица на Кралство Паган, както и добре развит политически, икономически и културен център на Империя Паган. В продължение на 250 години, в разцвета на кралството, богатите му владетели от династията са построили в равнината над 10 000 храма, ступи, пагоди и манастири. Приблизително 1000 ступа, около 9000 малки храма и 3000 манастира, като само около 2 200 са запазени до днес. Градът просперира и нараства по размери и величие, и става център на духовните и светски науки. През XI век монасите го провъзгласят за културен и религиозен център на Мандалай. Будизмът става официална религия и градът се превръща в космополитно средище на будиските вярвания. Поради тази причина той привлича много монаси и ученици от Индия, Шри Ланка и Кхмерската империя. Империята Паган се срива от многократни монголски нашествия и през 1287г е превзет от монголите, след като жителите му отказват да платят данък на хан Кублан. След монголското влияние, градът престава да просъществува като политически център, но все още продължава да изучава будиската вяра и наука. Някои от последните научни изследвания показват, че монголските армии не са достигнали до Баган и не са причинили толкова голяма вреда за упадъка на града. И столицата, в която някога са живели от 50 000 до 200 000 души е бил превърнат в по-малък град, за да не може никога да възвърне превъзходството си.

Баган

Но да се върнем малко по-назад, когато градът процъфтява по време на владичеството на крал Анората Баган. Когато биват построени множеството архиктетурни съоръжения и храмове.

Ананда

Първият голям храм е Ананда построен през 1105 г. от тогавашния крал Kyanzittha. Той е най-големия и запазен храм и един от четирите останали и почитани. Формата му наподобява на четири тераси, разположени на кръст и водещи до голяма пагода, на върха покрита с чадър (hti), намиращ се на почти всички пагоди в града. В храма се намират четири буди, които са разположени изправени във всички посоки на света – изток, запад, север и юг. Името на храма идва от великолепния Ананда, първият братовчед на Буда. Той е бил негов личен секретар, един от основните му ученици  и благочестив учител. От тук следва и легенда свързана с построяването на храма, която гласи: Осем монаси пристигнали в двореца да молят за милостиня. Те разказали на царя, че живеели в храм Nandamula, който представлявал пещера в Хималаите. Царят бил очарован от тях и поискал да му разкажат по-подробно. Чрез тяхните умения по медитация и способности, те успели да му покажат това вълшебно и митично място. Поразен от пейзажите, той решил да построи подобно място в средата на Баган и повикал някой от най-добрите архитекти. Но след построяването на храма, Kyanzittha екзекутирал архитектите, за да може да запази уникалността на сградата. Ананда е един от най-почитаните и оцелели шедьоври на архитектурата. Но през 1975г, след голямо заметресение, той претърпява тежки щети, но е напълно възстановен. А през 1990г., когато е 900-та годишнина от построяването, кулите на храма са позлатени.

Шугюгюй

Храмът Шугюгюй (Великата златна пещера) е построен от крал Алаунгситу през 1131г. Той е построен върху платформа висока 13 метра, като формата му наподобява голяма гъба. Надписите вътре показват, че царят е построил тази пагода, защото искал да постигне Нирвана и след уменията, които притежава искал да се превърне в Буда.

Колоната с надпис Маязеди

Колоната с надпис Маязеди записан през 1113г. е най-стария оцелял каменен запис и друга голяма забележителност в археологическия комплекс. Надписа е записан на четири езика- бирмански, пуй, пали и мон и всеки от тях разказва историята на княз Язакумар и цар Кианситха. Колоната е разположена в ступа носеща същото име. През 1917г. много от учените се захващат да разшифроват посланията на непознатият език пуй. В храмовете могат да бъдат видяни още стотици надписи, антики, скулптури.

Татбиню

Храмът Татбиню, Сабабан или „Всемогъщия“ е най-високия и масивен храм, построен в средата на XII век по времето на цар Алаунгуситу. В близост до Ананда, формата му е несиметричен кръст, на два етажа, като на втория е разположена статуя на Буда. Пред входа му се намира по-малък двойник, като за построяването му е поставяна всяка от 10 000 тухла от по-големия храм.

Гавдавпалин

Храмът Гавдавпалин започва строежа си през 12 век при управлението на крал Нанапатису и завършен през на 26 март 1227г. от неговия син Хтилимоло. Той е втория най-висок храм в Баган и формата му е подобна на Тайбиню. Той е на два етажа, като долната част има три тераси, а горната четири. От високите части на храма се вижда красива гледка към река Иравади. Храмът е тежко повреден от заметресение през 1975г., но през следващите години е възстановен.

Махабодхи

Храмът Махабодхи е построен в средата на 13 век по време на управлението на крал Хтилмоло. Той е копие на индийския храм Богдая, който се намира в Бихар, Индия. Той изпъква от останалите постройки, с уникалната си форма, представляваща кула във формата на пирамида, с много ниши съдържащи над 450 изображения на Буда.

Всеки ден в малкото колоритно градче се стичат хиляди туристи, за да разгледат хилядите, красиви храмове. Древния град е най-богатия на архелогични находки в Югоизточна Азия. В Баган днес се намират около 2230 исторически паметника, в миналото броя им е бил по-голям, но част от тях са напълно унищожени от летните наводнения на река Иравади. През лятото на 1975г Бирма и най-вече град Баган, претърпяват огромни щети от заметресението. А през 90те години властите на Бирма решават да възстановят града и да го превърнат отново в привлекателна туристическа дестинация. И въпреки усилията им ЮНЕСКО отказва да го включи в списъка на обекти със световно значение.

Pin It