Латинска Америка

Чичен Ица

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Чичен Ица
Чичен Ица

Чичен Ица е древен и археологически град, който представлявал политически, културен и религиозен център, намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. Той принадлежал на цивилизацията на маите, още преди идването на Христофор Колумб и на местен език означава „Кладенецът на племето Ица“. В своя разцвет е бил обитаван приблизително от 35 000 души. Вероятно градът е основан през VІІ в.пр.н.е, но през ХІ век е бил превзет от толтеките, а малко след това е станал и тяхна столица. През 1178 година обединените войски на трите града-държави Маяпан, Ушмал и Ицмал, управлявани от Хунак Кел, го превземат и разгромяват. И след испанските завоевания в средата на XVI век, той бил целия в развалини. Така града потънал дълбоко в джунглата преди да бъдат провеждани множество разкопки. Там са открити много битови и ритуални предмети, други грънчарски и златни предмети смесени от две култури: Маи и Толтеки. По данни маите са били племе, богато на знания. Познанията за слънцето, луната, звездите и сезоните, им помага да предсказват и прогнозират различни природни събития. Известен факт е календара на маите, за който много учени мислеха, че са предсказали края на света през 2012 година.

Северната част на полуострова е много сух и горещ, но с наличие на подземни води, като рядко се срещат и над земята. Има два големи природни източника, които снабдявали жителите с вода.  Наричали се сеноте и представлявали дълбоки и широки кладенци, достатъчно пълноводни, за да осигуряват вода през цялата година. Единия от кладенците се нарича Свещен сеноте и там маите извършвали жестоки жертвоприношения в чест на бога на дъжда Чаак. Но през периода 1904 – 1910 година, той бил пресушен от изследователя Едуард Хурбърт Томас и на дъното му били намерени човешки останки, сред които на много жени и деца, както и златни предмети.

Между забележителностите на свещения град се намират четиристъпалната пирамида,  деветстъпалната пирамида храмът Кукулкан, храмът на войните, храмът на ягуарите, обсерваторията Каракол и много статуи  на божества и релефи.

 Пирамидата Кукулкан в Чичен Ица
Пирамидата Кукулкан в Чичен Ица

Най-известната сграда в комплекса е храма на Кукулкан. Представлява деветстепенна пирамида с височина 30 метра, дължина на всяка от страните 55 метра и 365 стъпала (символ на дните от годината), които водят до върха и. Тя е построена в чест на върховния вожд и богочовек Топилцин Кецалкоатъл – Кукулкан. Като на езика на маите Кукулкан, означава „пернат змей“, а главата на змия е най-често срещания орнамент по храмовете. Този храм е служел за пренасяне в жертва на много пленени вражески войски, като жертвата е била поставяна на каменна маса, държана от четирима помощника на жреца, който изтръгвал сърцето и поставял в краката на бога. След това тялото е търкаляно по стъпалата на пирамидата. Тази пирамида е главна емблема на Мексико. Тя е най-голямата в Южна Америка и втора по големина в света. За разлика от друга известна и по-малка пирамида в Мексико Теотихуакан, тази не е достъпна за посетители. По време на слънчевото равноденствие, което настъпва два пъти в годината, може да се наблюдава уникално явление. Когато слънчевите лъчи падали върхи камъните и сянката на Кукулкан, чиято глава и опашка са изсечени на върха на пирамидата, имитирали огромна змия изпълзяваща от храма.

Намираща се в близост до Храма на Кукулкан е интересната постройка на Платформата на орлите и ягуарите. Състои се от четири стълбища, започващи със змийски глави и с орнаменти на орли и ягуари разкъсващи човешки сърца. Разходката продължава преминавайки покрай Стената на черепите. На нея има издълбани черепи, много сцени на жертвоприношения, на които орли разкъсват човешки сърца и фигури на войни със стрели и щитове.

Староиндианската култура е почитала и друго свещенно животно – ягуара. Той е символ на могъщество и сила на владетеля, като е изобразен на много постройки и сгради. Не прави изключение и в Чичен Ица, присъствайки в пирамидата Храма на ягуара. Той е сграда на два етажа с огромна тераса, чиято гледка е към игрището за игра на топка. Богато украсен с различни орнаменти, а на първия етаж се намира скулптура на ягуар, за която се предполага, че е използвана за трон. На втория етаж, благородниците са наблюдавали играта.

Игрището за Пелота или така наречен в днешно време „Футбол“ е най-голямото, което е открито досега, с дължина 166 метра и ширина 68 метра. Пелота е древна игра с топка, в която отбора, който загуби бил жертван в храма Кукулкан. Играе се с каучукова топка с размер на хандбална и тежаща 4кг, като целта е да бъде вкарана в ринг направен на страничните стени на игрището. Играела се от два отбора със седем човека, които имали  право да докосват топката само с коляно, бедро, хълбок, лакът или рамо. Отбора, който пръв вкара топката 13 пъти е победител.

Храмът На Войните
Храмът На Войните – Чичен Ица

Друга свещенна постройка е Храмът на войните. Той е украсен със скулптури на Чак (Чак Моол – божество на войнственото племе на толтеките) и Кукулкан. Ограден от множество каменни колони, придаващи илюзията на армия охраняваща своето божество.

Обсерваторията - Чичен Ица
Обсерваторията – Чичен Ица

Обсерваторията е една от най-интересните сгради в древния град. Тази сграда потвърждава интереса на маите, да наблюдават и изучават небесните тела, и да изработват календара си. Формата ѝ е обла, а вътре се намирало стълбище движещо се по спирала, което водело до върха на обсерваторията. Процепите по купола са служели за астрономическото наблюдение.

И последната сграда, също толкова красива и интересна е Женския манастир, а до него се намира Църквата, най-красивата сграда в града.

Днес Чичен Ица е популярна туристическа дестинация, която има постоянен приток на посетители през цялата година. Към града водят добре поддържани пътища, а съораженията се намират на открито и добре почистени от растителност. Включен е в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО. Той е обявен за едно от новите седем чудеса на света.

 

Pin It