Азия

Вълшебството на Национален парк Чжанцзяцзе

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Национален парк Чжанцзяцзе

Национален горски парк Чжанцзяцзе е уникален парк в град Чжанцзяцзе, в северната провинция Хунан, Народна република Китай. Той е един от няколкото национални парка Wulingyuan Scenic Area. Живописен район, който има световна рядка планинска геоморфология на дефиле с кварцов пясък и се състои от четири живописни зони – Zhangjiajie национален горски парк, Tianmen планински природен резерват, Sotsiyou природен резерват и Yangjiajie. Чжанцзяцзе е първият Национален горски парк в Китай признат през 1982 година, с площ от 264,6 квадратни километра. Избран е на първо място от Световното природно наследство на Китай, първият геоложки парк в света и на първо място като туристическа атракция. През 1992 година Улинъюан е официално признат за обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2004 година географския парк Чжанцзяцзен е обявен за глобален геопарк на ЮНЕСКО.

Национален парк Чжанцзяцзе

Най-забележителните географски особености на парка са стълбовидните (колоните) образувания, които се наблюдават в целия район. Макар и наподобяващ карстов терен, те са резултат от дългогодишна механична ерозия. Голяма част от атмосферните влияния, които оформят тези колони, са резултат от разширяване на леда през зимата и растенията, които растат върху тях. Времето е влажно през цялата година и в резултат на това листата са много гъсти. Тези форми са отличителен белег на китайските пейзажи и могат да бъдат видени в много древни китайски картини. Една от кварцовите пясъчни колони в парка – „Южното небе“ е с дължина 1080 метра и е официално преименуван на „Avatar Hallelujah Mountain“, в чест на едноименният филм „Аватар“ през януари 2010 година. Скалите Улинъюан са удивително по красота място, а едновременно с това са естествен зоопарк, ботанически и геологически резерват. Това място е толкова забележително, със своите кварцови скали, достигащи височина 800 метра. Най-високите скали достигат над 3000 метра надморското равнище. Това уникално и живописно зрелище, смайва погледите на посетителите с огромните каменни стълбове над тропическа гора, остри върхове, водопади и гигантски системи от пещери.

Национален парк Чжанцзяцзе

Издигащият се асансьор Байлонг („Небето на Стоте дракона“) е отворен през 2002 година за обществено ползване. Той издига пътниците край склон с височина 326 метра, което го прави най-високият външен лифт в света. Качилите се на него ще се удивят от невероятно живописната гледка от върха на скалистата планина. И всъщност целият път ще е едно уникално приключение, защото стените на асансьора са прозрачни. Той може да транспортира посетителите до върха за по-малко от две минути. Структурата се състои от три отделни стъклени асансьора, всеки от които може да издържи до 50 души наведнъж. През август 2016 година – Гранд каньонът Чжанцзяцзе отвори най-дългият 430 метра и най-високият 300 метра пешеходен стъклен мост в света. Тридесет дни след откриването му е затворен поради големият брой посетители. Отново на 30 септември 2016 година, след коригиране на мерките и здравината му за безопасност, при работа с голям брой туристи, отново е в екплоатация.

Национален парк Чжанцзяцзе

Точно време за посещение на парка:
Посещението му е възможно през цялата година, защото във всеки сезон има различни красоти и какво да се види. Препоръчваме ви от април до ноември, най-удобното време за посещение, заради прекрасната гледка, спокойствието и тишината. Периодът от април до юни е дъждовен, но тогава се разкрива уникалната гледка в комбинация от море и облаци. От май до октомври е с най-висока туристическа активност, по това време има много посетители. Времето от декември до февруари е най-неподходящо и не се препоръчва да се пътува тогава. В планините е много студено и има сняг, а пътищата са сковани от лед. Избягвайте китайските празници от 1 до 3 май и от 1 до 7 октомври, защото по това време има много хора навсякъде, дори е възможно да чакате повече от два часа, за да се качите на кабинковият лифт.

Pin It