Статии

Удивителните черни камъни от Ика

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Удивителните черни камъни от Ика

Това са колекция андезитни камъни, намиращи се в провинция Ика, Перу, на които са изрисувани разнообразни диаграми. На някои от тях се предполага, че имат древни изображения на динозаври и съвременни технологии. Те са признати като съвременни любопитни факти, а дори някои мислят, че са измама. Били са открити в пещера близо до Ика, недалеч от линиите на Наска. Официално науката смята, че камъните са фалшификат, защото изображенията противоречът на приетата концепция за човешката еволюция. Ика камъните са популяризирани от Хавиер Кабрера, перуански лекар, който получил гравиран камък като подарък за рождения си ден през 1961 година. Нарича камъните „глиптолити“. Той индетифицира гравирането върху камъка като стилиризирано изображение на „изчезнала риба“, която е живяла преди милиони години. Карлос и Пабло Солте, двама колекционери на артефакти, които притежавали такива камъни, но не проявявали интерес към тях, разбрали за заинтересования Кабрера и му продали 341 подобни. Малко след това перуанския лекар намерил друг доставчик – селянин на име Базилио Ушуя. През следващите 35 години, на които посветил живота си за камъните и създал „Музея на камъните Ика“, той твърди, че колекцията му надброява 15 000 гравирани екземпляра и от много други източници. Общия брой на всички намерени черни камъни е около 50000. В книгата, която издава през 1976 година „Посланията на гравираните камъни от Ика“, твърди, че глиптолитите са своеобразна „каменна библиотека“ , създадена от древна цивилизация, но съвременното човечество все още не е готово да приеме тези древни послания.

Удивителните черни камъни от Ика

Първите съобщения за тези камъни са направени още през XVI век. Летописеца Хуан де Санта Крус Пачакути написал, че в местността Чинчаюнга (сега Ика), били намерени много черни камъни с гравирани, с различни рисунки. През 1961 година, камъните се повили на черния пазар за антики в Перу, като първите официални колекционери били братята Карлос и Пабло Солте, за които се споменава малко по-нагоре и архитекта Сантяго Агурто Калво. За да се убеди в античността им, архитекта започва самостоятелни разкопки, а по-късно открива два екземпляра в гробница, от времето преди появяването на испанците в Перу.

Черните камъни са в различни размери, има малки, които могат да се поберат в длан и тежат 15-20 грама, докато други са по-масивни, достигащи 500 килограма, а височината им 1,5 метра. Всички те имат образи, които са издълбани с непрекъснати линии, гравирани в скалната повърхност. Представляват андезит, главно сива до черна скала, но има бежови и розови, направени от много твърд материал, което прави оформянето доста трудно с примитивни инструменти. В резултат на атмосферните влияния, те са покрити с тънка патина. Изображенията варират от обикновени снимки от едната страна на камъчето, до проекти с голяма сложност. Някои от дизайните са в стилове, които могат да бъдат признати и принадлежащи към културите на Инките, Паракас, Наска и Тиуанаку. Някои картни са на цветя, риби, животни от различен вид, други илюстрират сцени от предколомското изкуство, динозаври, напреднали медицински технологии и карти. Лабораториите в Германия доказват, че разрезите, които представляват гравираните камъни са изключително древни. За разлига от глинените съдове, които има органичен материал (слама), в обикновенната скала няма такъв и е много трудно да се разбере неговата възраст. Традиционните техники за датиране с радиовъглерод се основават на органичния материал, който някога е бил жив, за определяне на възрастта. Повърхността на тези скали е покрита с лак, който е резултат от бактерии и микроорганизми, които са се прикрепили за тях. Представлява черен лак или патина, която отнема хиляди години за да покрие всеки камък. Скалите са развили допълнително лак в процепите, което означава, че са издълбани доста отдавна.

Удивителните черни камъни от Ика

Библиотеката на д-р Кабрера е разпределена в различни дялове включващи: физическа и социална култура (човешки раси), природа (древни животни), география (изгубени континенти) и пророчество (предричането на глобална катастрофа). Камъните изобразяват голямо разнообразие от сцени – динозаврите атакуват или помагат на хората, напреднали технологии, медицински операции, карти на земята и други планети,календари, зодиак и еротични сцени (много разпространен мотив в културите на Андите) . Голяма част от рисунките съдържа динозаври и млекопитаещи, а количеството и разнообразието на измрелите животни било огромно. Най-често срещаните били трицератопси, стегозаври, диплодоци, брахиозаври, птерозаври, игуанодони и различни видове хищни гущери. Много поразяващи сцени са тези, в които динозаврите са изобразени в тясно взаимодействие с човека, или представени като домашни животни, или такива, в които ловуват брахиозаври, стегозаври и тиранозаври, при което основно оръжие е метална брадва. Въпреки че има известна двусмисленост, която оставя място за различни тълкувания, те определено показват познание за неща, които са напълно анахронични. Привлекли са вниманието на много хора, склонни да разгледат аспектите на съвременната наука, а креационистите са използвали камъните Ика, за да се противопоставят на преобладаващите научни теории. Кабрера се опитва да преразкаже много от сцените и оттам да разгадае историята на цивилизацията, което представляват камъните. Вярва, че древната технология е принадлежала на това, което той нарича Gliptolithic Man – извънземна раса, която се предполага, че е пристигнала много отдавна, за да съществува съвместно с динозаврите и след това генетично проектира модерния човек. Кабрера продължава изследването си, заедно с геолози, за да интерпретира картите на някои от камъните, показващи странна конфигурация на света. Някои ъгли и земни маси, изглеждат доста познато, но по-голямата част са зле изкривени в странни форми. Геолозите са потвърдили, че въз основа на текущите компютърни прогнози, формите върху скалите, наистина са точни за планетата Земя, тъй като тя съществува още от преди 13 000 000 години преди каменната ера.

Противоречиви доказателства:

Камъните се срещат в пещери и потоци, тъй като те са скали не съдържат органичен материал. Освен това дори потвърждението на възрастта на скалите няма да докаже, че гравюрите върху тях не са били създадени по-късно.

През 1998 година испанския следовател Висенте Париж, след четири години разследване, обявява, че камъните са измама, след много доказателства. Сред тях са представени микрофотографиите на скалите, които показват следи от съвременни бои и абразиви. Най-силното доказателство, както се теърди е свежестта на плитките гравюри, а камъните от голяма възраст трябва да имат значителна ерозия на повърхностите.

През 1973 година Базилио Ушуя, по време на интервю с Ерих фон Даникен, потвърждава, че той е направил камъните. Но по-късно в интервю на немски журналист оттегля това твърдение, заявявайки, че е излъгал, за да избегне затвора заради продажбата на артефакти.

Удивителните черни камъни от Ика

През 1977 година по  време на документалния филм на Би Би Си „Пътища към боговете“, Ушуя произвежда истински камък Ика с помощта на зъболекарски инструменти и твърди, че патината се получава след като изпече камъка в кравешка тор. След всичко това, той продължил да произвежда и продава камъните.

През 1996 година е излъчен друг документален филм на Би Би Си със скептичен анализ на камъните и с огромно внимание от властите на Перу, които арестували Базилио Ушуя, тъй като според перуанското законодателство е незаконно да се продават археологически открития. Ушая отхвърля твърдението да ги е открил и признава, че са измама, като казва: „Да направим тези камъни е много по-лесно, отколкото да обработваме земята“. Също така признава, че не е направил всички камъни, но все пак не е наказан и е продължава да продава камъните на туристите.

За да се осъществи, такава мащабна дейност, след като броя на създадените камъни е 50000, на територията на Перу трябва да има работилница. Немислимо е един единствен човек да обработи десетки хиляди камъни, съвсем сам. Мястото трябва да разполага със значителен брой работници, за да транспортира толкова много камъни с тегло до няколкостоин килограма. Също така трябва да разполага със значителен брой художници, химици, специалисти по палеозоология и наистина доста добре развита фантазия, за да произведът всички тези изображения.

И кой всъщност е създал камъните Ика? Истина ли са, или измама? Засега всичко остава загадка.

Pin It