България

Широка лъка – звукът на Родопската песен

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Широка лъка

Едно от най-красивите и богати на история села в Южна България е именно Широка лъка. Селото се намира в смолянска област и е получило името си от думата на старобългарски „лѫка“, което значи „извивка“ или „кривина“. В тази точка на страната се е родила и развила родопската песен и много от най-известните гайдари и певци са родени на това място.

Още през 1972 година в Широка лъка се е появило музикално училище за фолклорни песни и инструменти, което произвежда много таланти известни със своето творчество и до ден – днешен. Селото е богато на история, която се свързва с ВМРО, Капитан Петко Войвода и освобождението. Именно заради това тук се намират множество исторически експонати.

Какви са забележителностите в Широка лъка?

Най-големите забележителности тук са уникалните родопски къщи. Почитателите на селския туризъм могат да видят автентичната архитектура на Учиковската, Григоровската и Згуровската къщи. Широка лъка предлага и две исторически църкви „Свети Никола“ и „Успение Богородично“, в които цари специална атмосфера заради вложеното творчество и иконостаси.

Друга съществена забележителност са родопските песни и изпълнителите им. Всички изпълнения са съпроводени от каба гайда, която допринася за смесицата от тъжни и ведри настроения, които можете да изпитате, когато чуете неподправената родопска музика. В допълнение към всичко това прибавяме и училището по фолклорни изкуства, което функционира и към наши дни. То дава образование на млади и талантливи изпълнители.

Широка лъка е едно от селата обявени за най-интересни туристически дестинации от организацията Български туристически съюз. Това не е никак случайно предвид прекрасната природа, музиката, архитектурата, историята и сърцатия дух на Родопа планина.

Всяка първа неделя от месец март в селото се провежда популярният кукерски празник „Песпонеделник“, на който ще видите автентични български носии, маски и традиции. Това събитие обикновено привлича много хора, които изпълняват ритуали за здраве и се веселят слушайки местната музика. Туристите също не остават безучастни към селските веселия.

Широка лъка

Къде да отседнем в Широка лъка?

Едно от най-предпочитаните места за престой в селото е едноименния хотел „Широка Лъка“. Той предлага двойни стаи и апартаменти на достъпна цена, като гарантира страхотно изживяване. Обслужването от персонала е на европейско ниво, така че няма да съжалявате, ако отседнете тук. Обстановката е приветлива и топла, а ястията са вкусни и здравословни.

Друг известен хотел в селото е „Калина“, който не отстъпва по нищо на конкурентите си. Посетителите получават стаи с изглед към планината и възможност да се насладят на апетитно барбекю. В ресторанта към хотела можете да опитате традиционни български ястия и/или европейска кухня. И тук цените за туристите не са никак високи, което предизвиква интерес.

В Широка лъка има и много къщи за гости, които ще ви гостят добре и ще останете с много хубави спомени от отношението на собствениците. Основната идея, е да изкарате почивката си в отсъствие, на каквото и да е напрежение, така че да се върнете отново в това прекрасно село. Гостоприемството и фантастичната атмосфера са водещите фактори за доброто ви настроение.

Едноименното българско село приема хиляди туристи всяка година, така че ако искате да отседнете в някой от горе споменатите хотели и къщи за гости, е добре да се поинтересувате от предварителна резервация, тъй като напливът е голям и може да не се намерят места.

В обобщение

Широка лъка ни обгръща с топлата си прегръдка и демонстрира българщината, така каквато я познаваме. Тук отношението към вас ще бъде повече от дружелюбно, а изкарването ви ще се запомни със свежия въздух, културните ценности, звукът на родопската музика и не на последно място силата на историята ни. Не се колебайте да дойдете тук, за да изживеете наистина прекрасни моменти в компанията на най-любимите ви хора. Приятно изкарване!

Pin It