Европа

Пътят на Великаните

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Пътят на Великаните

Пътят на великаните е уникална природна местност в крайбрежния район на Антрим, Северна Ирландия, на около 5 километра североизточно от град Бушмилс. Той представлява път от около 40 000 базалтови колони, в изключително правилна форма, сякаш направени от човек. Каменните колони са изцяло дело на природата, резултат от древно изригване на вулкан. Върховете на колоните, формират стъпаловидни, предимно 6-стенни камъни, с диаметър 37-51 см, които изчезват под морето. Повечето колони са шестоъгълни, въпреки че има някои с четери, пет, седем или осем страни. Най-голямата височина е 12 метра, а колоните са най-високи в тясната му част.

Той е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, през 1986 година и за национален природен резерват, през 1987 година от Министерството на околната среда на Северна Ирландия.

Пътят на Великаните

Преди 50-60 милиона години по време на Палеоценската епоха, Антрим е бил подложен на интензивна вулканична дейност, когато силно течение базалт нахлул и образувал обширно плато от лава. Лавата, която изригнала и потекла към морето, се изтудила много бързо и при втвърдяването си се начупила на правилни 6-стенни огромни стълбове. Размерът на колоните се определя главно от скоростта, при която лавата от вулканичното изригване се охлажда. На някои от каменните образувания са дадени имена, съответстващи на приликата им с различни предмети – „Комините“, „Купата за пунш“, „Ветрилото на моята лейди“, „Арфата на гиганта“ и други.

Според легендата, колоните са останки от път, построен от гигант. Ирландския гигант Фион Мак Кумхайл (Фин Маккул), от Фенианския цикъл на келтската митология, е бил предизвикан на битка от шотландския гигант Бенандонър. Фион приел предизвикателството и построил път по северния канал, на който ще се срещнат. В друга версия на историята, Фион е построил мост към своята любима, която живеела на шотландския остров Стафа. Друга легенда разказва, че Фион вижда, че съперника му е по-голям и решава да се скрие при жена си. Тя го облича като бебе и го слага в една люлка. Когато Бенандонър идва да търси съперника си, се плаши и побягва, защото решил, че щом бебето е толкова голямо, значи баща му ще е още по-грамаден. В своя бяг Бенандонър разрушава пътя по морето, за да не бъде последван от Фион.

Пътят на Великаните

В съседство с Пътя на великана е разположен заливът Порт на Спаня, в който през 1588 година, претърпява корабокрушение „Жирона“ – корабът на Непобедимата армада. От 1300 души се спасяват само пет, а през 1967 година, белгийска водолазна експедиция открива останките на кораба и изважда стотици артефакти.

Pin It