Острови

Остров Мавриций

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Остров Мавриций

Република Мавриций е островна държава в югозападния Индийски океан, на около 900 километра източно от най-големият африкански остров Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите Св. Брендън, Родригес и Агалега. Островите Мавриций и Родригес са част от Маскаренските острови, заедно с близкия Реюнион. Мавриций е открит през 1507 година от португалски мореплаватели, като никога преди това не е бил населен с хора. Столицата и най-големият град е Порт Луис. Територията включва големият едноименен остров (1865кв.км) и множество малки острови. Цялата островна група е с вулканичен произход и като цяло Мавриций е защитен от коралови рифове, образуващи безопасни, природни, кристално чисти лагуни. Най-разнообразен е релефът на остров Мавриций. Южната част е планинска, с най-висок връх Питон (826м). Централната част е платовидна, а северната представлява крайбрежна низина. Известен представител на фауната на острова е изчезналата птица Додо.

Остров Мавриций

Народът на Мавриций е мултиетнически, мултирелигиозен, мултикултурен и многоезичен. Смесица е от различни култури и религии. Населението се състои от индуисти, креолци, китайци, мюсюлмани и европейци. Индексът за развитие на човека в Мавриций е най-високият в Африка. Заедно с останалите Маскаренски острови, Мавриций е известен със своята разнообразна флора, фауна и много ендемични видове. Островът е единствената държава в Африка, където индуизма е най-голямата религия. Администрацията използва английски като основен език. Хората в Мавриций карат от лявата страна на пътя и се отдалечават отдясно. Чужденците, притежаващи свидетелство за управление, издадено от компетентен орган в съответните им страни, имат право да шофират по време на престоя си. Мавританската икономика се основава на четири сектора: текстил, туризъм, захар и услуги. Повечето хора в Мавриций са двуезични и също владеят английски и френски език. Креолски и френски език са основните в ежедневната среда, но се говори на няколко ориенталски езика.

През Средновековието островите са посещавани от араби и малайци. Известен на арабите още през 10 век, но официално открит през 1505 година от португалският навигатор Педро Маскареахас, а през 1598-1712 година става владение на холандците. През 1715 година проникват французите, а 1721-1810 година става френска колония. През 1810-1968 година е предаден на Великобритания, чрез Парижкия договор. На 12 март 1968 година става независима държава (република 1992 г) в състава на Общността. Мавриций е демократична държава, основана на модела на Уестминстър и се радва на политическа стабилност. Островът е член на Организацията за африканско единство, а на ООН през 1958 година.

Остров Мавриций

Мавриций е модел на истинска демокрация за всяка африканска страна. Това е една от най-големите дестинации в Африка, разположени в средата на тюркоазеният Индийски океан, обитаван от много мирни хора, покрит с великолепни голф игрища, предлагащ безброй водни спортове, планински преходи, лов, наблюдение на птици и луксозни курорти. Старата колониална столица предлага чудесна храна, три и четири звездни хотели, една от най-добрите ботанически градини в света, добър нощен живот и красиви морски плажове. Включен в световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Този тропически остров се намира на 2000 мили от югоизточното крайбрежие на Африка и наистина осигурява шаблон за модел за африканската туристическа дестинация. Когато островът е заобиколен от перфектни бели пясъчни плажове и зашеметяващият син Индийски океан, а центърът на острова е пълен с планини и спиращи дъха гледки, не ви трябва нищо друго. Често звукът на местната музиката е вдъхновяваща за много танци и смях по плажовете през цялата нощ. За туристите има много места за разглеждане – колониалната столица Порт Луис, една от най-старите конни бази в света, една от най-добрите ботанически градини, Национален парк „Черни реки“ и парка Casela Wildlife Park, където можете да се разхождате с лъвчетата. За да стигнете до някое от тях, или просто да се придвижвате из Мавриций, можете да използвате таксита, или да наемете кола, или да използвате една от многото туристически компании. Кухнята на острова е смесица от креолски, китайски, европейски и индийски.

Остров Мавриций

Le Château de Bel Ombre е разположен в южната част на острова, този възстановен колониален дворец от 19 век е най-добрият ресторант на Мавриций. В елегантна обстановка се сервират ястия а ла карт, докато в събота на мавританската вечер, имате възможност да опитате автентични ястия от острова.

Domaine Anna е грандиозен китайски ресторатнт, разположен сред полета от захарна тръстика. Вечер гостите са посрещнати с осветена алея от факли и се хранят на индивидуални беседки, разположени върху изкуствени езера в тропическите градини на този ресторант. Всички зеленчуци се отглеждат на местно ниво, а в събота и неделя има музика и танци на живо.

Всеки курортен хотел има хора, които да ви осигурят всички сухоземни спортове, които искате. В противен случай компании като Yemaya, предлагат планинско колоездене, туризъм, каяк и колоездене. Конната база може да ви отведе на някои прекрасни обиколки с кон из острова. Тук има седем голф игрища, както и курсове. Мавриций предлага едни от най-добрите дълбоководни риболовни дейности в света, а всяка година от февруари до март се провежда Marlin World Cup. Има повече от 20 високи планини, които да се изкачат. Във всеки хотел има хора, които да ви осигурят всякакви водни спортове, за които можете да се сетите. В селцата по брега също има компании, които осигуряват тази възможност. Просто попитайте някой мавританец и той ще ви каже къде да отидете. Местните магазини за занаяти могат да се намерят в повечето села, както и много дизайнерски магазини. Мавриций е изпълнен с луксозни петзвездни хотели и курорти, както и много възможности за нисък бюджет.

Остров Мавриций

Lakaz Chamarel има многобройни малки бутикови къщички, намиращи се високо в хълмовете Chamarel, в южната част на острова и разполага с 20 луксозни стаи за гости и ресторант.

Piton Canot е чудесен хотел разположен на източният бряг на острова, с луксозни стаи с изглед към Индийския океан, велико голф игрище на собствен остров и прекрасна селекция от ресторанти. Може да прекарате дългият полет, като се отпуснете на плажа, гмуркате се с шнорхел в красивият Индийски океан или си почивате с бутилка местна бира и морски дарове. Мавриций има някои от най-добрите минерални извори в света във всички големи курортни хотели. След това продължете със световното културно наследство на ЮНЕСКО – величествената планина Ле Морн, отправете се към хълмовете Chamarel и накрая в един от крайбрежните ресторанти край пътя. Поемете към Национален парк „Черна река“, преди да наблюдавате слънцето в ресторант Le Chamarel, който има невероятни гледки към южната част на острова, Ле Морн и Индиския океан.

Гранд Бей

Гранд Бей

Гранд Бей е първата част на острова, която напълно се наслаждава на туристическият бум. В района има много места за пазаруване и отдих. Гранд Бей е мястото, където се насочват мавританците, когато искат една забавна вечер – ресторанти, барове и дискотеки. Наскоро реновираният плаж La Cuvette си залсужава да бъде посетен.

Pereybère

Pereybère

Прекрасният публичен плаж Pereybère е популярен, заради множеството търговски обекти, ресторанти и заведения.

Balaclava Ruins

Balaclava Ruins

На няколко метра от Baie aux Tortues, който моряците от 17 век, са кръстили на множеството костенурки в района, могат да се видят останките от старият имот Balaclava. Посетителите могат да видят морските стени, чиито първоначални основи са били положени от Махе де Лабурдоне.

Триолет Шивала

Триолет Шивала - храм Maheswarnath
Триолет Шивала – храм Maheswarnath

най-дългото село на острова, което предлага възможност да посетите най-големият индуистки храм Maheswarnath, построен за първи път през 1819 година в чест на боговете Шива, Кришна, Вишну, Муруга, Брахма и Ганеша.

Овощните градини в Labourdonnais

Открийте голямо разнообразие от тропически плодови дървета, цветни и ароматни екзотични цветя. Възможни са екскурзии с планински велосипед или пешеходен туризъм.

Марк Твен е казал, че остров Мавриций е истински рай и то на Земята, определено е бил много прав. Климатът е топъл и приятен, екзотика лъха от всички страни, а разнообразните вкусни плодове като ананас, банани, манго и папая са в ежедневното меню. Идеален за двойки и младоженци, които могат да се насладят на спокойствието, романтиката и интимността, напълно отдадени един на друг.

Pin It