Статии

Най-мистичните места в България

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

България е страна с изумително красива и богата природа, с много интересни и мистични места. Уникални кътчета, богат фолклор, много легенди и митове разказвани по различните краища из нашите земи. Има места не толкова известни за туристите, които крият легенди и предания, със скритата си тайнственост, каращи те дори да настръхнеш от ужас. Тук има много призрачни места, прокълнати местности, изоставени безлюдни села, от които могат да те побият тръпки, но и да те карат да разплетеш тайната им.

Маркова механа

1.Маркова механа – Това мистериозно място се счита за българския бермудски триъгълник, представляваща някогашна антична крепост, намираща се на около 600 метра от прохода „Траянови врата“.  Смята се, че местността е изградена около VI век сл.Хр. и е просъществувала няколко столетия. Представлява естествено укрепена местност, а единствената страна открита за неприятелите, била охранявана от две масивни кули. Крепостта датира още от времето на Римската империя, като тогава се е наричала Шипон. През вековете тя става свидетел на различни владетели и епохи, като римски легионери, множество славянски племена, византийци, българи, кръстоносни походи и османско владение. Точно в този район на 17 август 986 година, се състои една от най-бележимите битки в българското средновековие – битката при Траянови врата, между войските на цар Самуил и византийския император Василий ІІ Македонец (Българоубиец). След падането на България под турско робство, няколко века по-късно, покрай крепостта намират спасение хиляди българи от околието, които поставят началото на село Клисура. Много от тях стават пазители на прохода, а други се разпръсват из планините, като постепенно поставят началото на някои от днешните села – Момин проход, Горна и Долна Василица, Голак и Костенец. От много години сред околното население на селата обикаля легенда, че вечер, когато се стъмни, край „Маркова механа“ се чува свистене. Има много сведения, от свидетели, че в тъмнината около запалени огньове танцуват самодиви. През последното столетие, се съобщава за няколко случая на изчезнали хора. През 1969 година в района катастрофира малък самолет и четири дни издирват останките му безуспешно. Специалистите установяват, че над прохода има въздушна яма и оттогава самолети не минават. За това сред много хора Маркова механа е наричана „Българския Бермудски триъгълник“.

Дупката в Царичина

2.Дупката в Царичина – През 1990 година асансьорният техник Димитър Кекеменов и инж. Стамен Стаменов, секретар на асоциация „Феномена“, представят пред генералния щаб на българската армия карта, която показва къде е скрито съкровището на цар Самуил. Тогава в село Царичина започват тайни разкопки, към които се присъединява и екстрасенса Елисавета Логинова. Според официални данни, тя комуникирала с извънземни и получавала странни сигнали, че там няма да бъде открито тайното съкровище, а останките на първия човек, населявал Земята. Според нея, неговият скелет е заровен в цело Царичина, а височината му е над два метра и е двуполов. Разкопките са подкрепени и от Ванга, която също твърдяла, че там е скрит геномът на човечеството. Есента на 1992 година, държавата отказва финансиране и проекта е спрян, а за две години е изкопан тунел от 160 метра, като се твърди, че са останали още 30 метра до достигането на крайната цел. Не след дълго разкопките са прекратени, а дупката зарита и капсулована. Какво се крие вътре, остава тайна, военните са засекретили всичко, а достапът до мястото е ограничен и до днес. По време на операцията, полковник Цветко Кънев, екипа му, както и екстрасенската твърдят, че са били посетени от извънземни. Съществуват много доклади и книги за дупката, но каквото и да пише в тях, жителите твърдят, че около това място се излъчва някаква необяснима енергия. Твърди се, че хората, които се заели с проекта, започват да слагат край на живота си, при мистериозни обстоятелства се самоубива екстрасенса Марина Наплатанова, а по-късно и баща й проф. Наплатанов.

Село Шишенци

3.Село Шишенци – Това е едно от най-страшните и мистериозни места в България, намира се във Видинско и наброява 120 души. Много интересен факт е, че 80% от жителите са със сини очи. Когато стане 21.00 часа, всички се прибират, заключват се и никой не смее да излезе навън. Твърди се, че се чуват странни звуци, които разлайват дори и кучетата. Старите хора разказват, че се чуват призрачните гласове на мъже, жени, деца и думкане на тъпани, които започват в 21 часа и продължават до 5 сутринта. Скептици, както и от съседните села казват, че това са чакали, но жителите на селото разказват, че ги побиват тръпки и вечер никой не смее да излезе навън. Тук съществува легенда, че преди много години сватбари от съседното село тръгнали към Шишенци, но по пътя им ги нападнали татари и ги избили всички. Останали само гласовете им, които бродят и до днес.

Село Мусачево

4.Село Мусачево – На около 20 километра от София се намира село Мусачево, в което съществува малка къща със зеещи прозорци. Тя стои необитаема от десетилетия, а местните твърдят, че каквито и брокери да се опитвали да я продадат, така и не се намерил желаещ. Хората я наричали „къщата за един лев“, защото от няколко години висяла обява с безумно ниска цена, но и така никой не я искал. Според едни, къщата е построена върху турско гробище, а според други са заровени прокълнати жълтици, които носят смърт на заселилите се. Местните разказват, че преди години, семейството, което построило къщата измира при мистериозни причини, след това се нанася другo семейство, което също измира мистериозно, а след няколко години трети собственици се нанасят, те също измират по мистериозни обстоятелства. Оттогава никой не смее да припари до имота, а очевидци разказват, че през нощта се чували страховити звуци и проблясвали ярки светлини в нея.

Местността „Седлото“

5.Местността „Седлото“ – През 1981 година там е открита карта от животинска кожа с неясни знаци. Иманярът, който я намерил е занесъл на Людмила Живкова, която по това време е била председател на Комитета по култура и се увличала по мистериозни находки. Това, което чула от Мустафа, много я заинтрегувал. Твърдял, че картата описва място в местността „Седлото“, между странджанските върхове Голямо и Малко Градище, където е погребана египетската богиня-котка Бастет. Людмила Живкова занесла картата на Ванга, за да разбере малко повече. Преди хиляди години до тези места доплавали хора от Египет – роби, войници и военачалници. Те носили със себе си съркофаг от черен гранит, покрит целия с непознати знаци. В една тъмна нощ, в пълна тишина съркофага бил пуснат под земята и зарит с пръст, а тези които участвали в погребението били убити, за да бъде запазена тайната. Ценността на съркофага, била в това, какво е написано на него, там е представена историята на света, която обхваща 2000 години до наши дни и 2000 години в бъдещето. Пророчицата казала, че богинята държи жезъл от извънземна материя, а около нея са наредени несметни богатства. Предупредила, че не бива в никакъв случай да нарушава покоя на богинята, защото ги грозяла огромна опастност. Людмила Живкова започва тайни разкопки под ръководството на Кръстьо Мутафчиев. Участниците в разкопките твърдели, че мястото е заредено с особена енергия и всяка година в нощта на 5 срещу 6 май, на скалата се вижда сияние на две фигури – мъж и жена. През юли неочаквано умира Людмила Живкова, а причината за внезапната смърт, все още не е установена. След смъртта и експедицията е прекратена, а всичко е засекретено, Кръстьо Мутафчиев е осъден на 20 години затвор, но малко след това умира и той. Местните и до ден днешен твърдят, че се виждат сиянията, а мястото излъчва странна енергия.

Черната скала

6.Черната скала – Намира се над началото на река Марица, до курорта Боровец. През 1974 година, мястото е обявено за природна забележителност. По време на Втората Световна война, фашистите са хвърляли партизаните в пропастта. След 1944 година тук са били убити хиляди хора, обявени за врагове и неудобни на народната власт. Счита се за един от най-масовите гробове оставени от режима. Местните хора твърдят, че хвърляните от скалата, не винаги умирали веднага, често се чували стенания и викове, а миризмата на мърша била неописуема. И до днес живи свидетели твърдят, че като деца са откривали човешки останки, покрити с шума, но и много части се намирали по течението на реката. И до ден днешен, това място се използва за самоубийства, станали са три за последните пет години. На скалата има поставен метален кръст, в памет на загиналите там.

Pin It