Статии

Най-красивите водопади

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Безпорно водопадите са едно от най-красивите природни феномени. Много вода, буйна, гърмяща, устремена и преодоляваща всякакви препядствия по пътя си, създаваща най-невероятните гледки, на които можем да се насладим.

Водопадите Игуасу

1.Игуасу, Аржентина/Бразилия – Разположен на границата между Бразилия и Аржентина, той е считан за най-пълноводен в света и със сигурност огромните му размери го правят един от най-впечатляващите в света. Игуасу е каскада от водопади, 275 на брой, които се простират на дължина от 2,68 километра и височина от 60 до 80 метра, създадени от реките Игуасу и Парана. Думата „Игуасу“ има индиански произход и буквално означава „Голяма вода“. Най-големия водопад е с форма на U и е кръстен от испанските конквистадори „Дяволското гърло“. Водопадите са обградени от тропическа дъждовна гора, а всяка секунда изхвърлят средно по 1500 куб. метра вода. През месец март по време на дъждовния период, то може да достигне 12 хиляди кубични метра в секунда. Това място привлича милиони туристи всяка година и е едно от най-посещаваните туристически обекти в Южна Бразилия.

Гълфос

2.Гълфос, Исландия – Намира се в Исландия и е най-големия водопад на Стария континент. Името му означава „Златният водопод“, защото при залез слънце водите на водопада придобиват златни оттенъци. Един от най- известните в света и популярна туристическа дестинация, той е част от глетчеровата река Хвита или „Бялата река“. Гълфос е впечатляващ през зимата, когато водите му замръзват частично и всичко се покрива в сняг и ледени блокове. Каньонът, в който падат водите е широк около 2,5 километра, а на дълбочина достига 70 метра. Самият водопад пада на две нива – първо на 11 метра, а след това 21 метра.

Анхел

3.Анхел, Венецуела – Той е най-високия и непрекъснат водопад в света, който се спуска от височина 979 метра и 15 пъти по-голяма от височината на най-известния в света Ниагарски водопад. Намира се в национален парк Канайма, Венецуела и част от река Чурун. От юни до декември, когато е дъждовния период Анхел е изключително живописен и величествен водопад, докато през останалата част от годината е тънка струя вода. Много често туристите се разочароват, когато го видят, тъй като е покрит в гъсти облаци. Всяка година хиляди туристи идват в страната, за да се срещнат с това природно чудо, което е част от списъка на ЮНЕСКО.

Виктория

4.Виктория, Зимбабве – Намира се на границата между Замбия и Зимбабве и се смята за една от най-големите географски забележителности в Африка. Този водопад е един от най-зрелищните гледки в цял свят и е с ширина 1708 метра, което го прави най-дългата водна завеса. Намира се на около 1000 метра надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези. Неговата височина е 108 метра и определено феноменалните му размери го правят един от най-големите в света. Виктория може да се раздели на четири водопада – Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде. На един от местните езици името му означава „Гърмящ дим“ и в площта около него са включени два национални парка – „Гърмящия дим“ в Замбия и „Виктория фолс“ в Зимбабве. Името си дължи на Дейвид Ливингстън, шотландски изследовател, който дошъл тук през 1855 година и бил толкова заслепен от красотата му, че му дал името на Кралицата.

Ниагарски Водопад

5.Ниагарския водопад, САЩ – Несъмнено Ниагара е най-известния водопад в света и дълго бе смятан за най-големия в света. Той се намира на границата на САЩ и Канада и е известна туристическа дестинация. Състои се от три части – Канадски (Хорсшу), Американски водопади и Брайдъл Вейл, също така е най-големия в Северна Америка. Впечатлява не толкова със своята височина около 53 метра, колкото с ширината си и огромното количество вода, което се изсипва – 5700 куб. метра в секунда. Ниагарския водопад е любима туристическа дестинация от десетилетия, като всяка година около 20 милиона туристи посещават този природен феномен. Освен, че е известен със своята красота, той е ценен източник на хидроелектрическа енергия.

Съдърланд

6.Съдърланд, Нова Зеландия – Намира се на Южния остров и е считан за един от най-красивите и мистериозни водопади в света. Достъпността до него не е много лесна, но си струва да се види – тясната струя вода, която лети надолу с височина от 580 метра, заобиколен от гъста зеленина и скали.

Кауай

7.Водопадите на Кауай, Хаваите, о. Кауай – Той е най-стария от основните хавайски острови, които са възникнали преди 6 милиона години. Огромното количество от валежи, допринасят за образуването на огромни каньони в планината с много водопади. В Книгата за рекорди на Гинес е отбелязан рекорден дъжд на острова – продължил 247 дни без прекъсване, от 27 август 1993 година до 30 април 1994 година. Един от природните феномени там е водопада Ханакапи, който е с височина 91 метра. Описан е „като опасен, но предизвикателен“, защото до него се стига след дълъг преход, който на места става доста хлъзгав.

Райското Пръскало

8.Райското пръскало, България – Най-големия водопад у нас. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Той събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. Висок е 124,5 метра и дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резервата Джендема. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо, че е посещаван от многобройни туристи всяка година, водопада и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Китай

9.Водопади в Китай – Най-големия водопад не само в Китай, но и в цяла Азия е Хуангуошу, който е висок 74 метра и широк 81 метра. Около него са разположени още 18 водопада. Това е един от малкото водопади в света, които могат да бъдат разгледани от всички страни. Кръстен е на растение със същото име и обграден с гъста растителност. Друг известен водопад там е Чженчутан, разположен в резервата Цзючжайгон и е неотразим с девствената си красота. На върха на скалата има праг, в който се удрят неговите води и формират множество по-малки водопади, потоци и водни перли.

Йосемити

10.Йосемити фолс, САЩ – Намира се в Национален парк Йосемити, Калифорния от където идва името му и е един от най-високите водопади в света 740 метра. Водопада има интересна легенда, че езерото в което пада е обитавано от духове и вещици. Най-добър за посещение е през пролетта, когато водния поток е най-силен и съответно е най-впечатляващ. Интересното е, че през зимата почти заспива.

Кайетур

11.Кайетур, Гвиана – Това е един от най-красивите и големи водопади в света. Това чудо на природата се намира в тропическите гори на Гвиана, в Южна Америка с височина 226 метра. Дълго време само местните жители са знаели за водопада, но през 1870 година случайно бил открит от английски геолог. Да се достигне до него е доста трудно, но това не спира туристите, които желаят да го видят.

Плитвишките Водопади

12.Плитвички водопади, Хърватия – Национален парк Плитвички езера е най-популярната туристическа атракция на Хърватска. Той е включен в Списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство през 1979 година и е разположен между Загреб и Задар. Красотата му се крие в неговите 16 езера, които са свързани чрез водопади,разположени в гъсти гори. Водопадите са невероятни, а областта е със спираща дъха красота.

Нокаликаи

13.Нокаликаи, Индия – Това е най-влажното място на Земята. Известен също като Сохра, той е най-високия водопад в Азия, с височина 340 метра.

Ридо

14.Ридо, Канада – Водопадите Ридо в град Отава несъмнено заслужават специално внимание. Два живописни двойни водопада, образувани при сливането на река Ридо. Замръзналите водопади дават името на цялата река и в нейна чест на много други места в Отава. Най-впечатляващи са през зимата, водния поток е доста слаб и водите замръзват напълно, образувайки оригинални ледени скулптури в различни форми.

Гокта

15.Гокта, Перу – Той е петия по големина в света, с височина 771 метра. Разделен е на две части – горна 230 метра и долна 541 метра. Невероятно, но факт света научава за него през 2005 година, а преди това само местните жители се наслаждавали на красотата му. Местното население криело съществуването му, защото се страхувало от проклятието на красивата руса морска сирена, живееща във водите му.

Pin It