Северна Америка

Монреал

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Монреал – Центърът на френска Канада

Монреал

Канада винаги е била обект на силен туристически интерес, макар и да не се намира в топъл атмосферен пояс. Дори само името ѝ предизвиква особено вълнение, подтик към пътуване натам при първа възможност. Освен най-големия град – Торонто, в който ежегодно се стичат множество туристи, има и други много посещавани градове, значими за тази огромна държава. Близо до официалната столица Отава е разположен градът, наречен „културната столица на Канада“ – това е Монреал, най-големият в провинция Квебек. Той е вторият по големина в цяла Канада и освен всичко друго, също така е важен международен, икономически и финансов център.

Монреал се намира на остров със същото име, като градът се разпростира на един главен остров и още 74 малки островчета. В етимологичен аспект името му идва от възвишението Маунт Роял, издигащо се на 232 м. Монреал, където официалният език е френският, е смятан за един от най-старите градове в цяла Северна Америка. Въпреки особено студената и продължителна зима, градът винаги е очарователен, през всеки един от сезоните. Краткотрайната есен изпъстря пейзажа с красиви топли цветове, пролетта е шарена и ведра, а лятото предоставя весели емоции заради фестивалите. Към цялата прелест допринася и гостоприемността, и приветливостта на местните хора. Заради облика и характера си, Монреал е наречен също „най-европейският град в Северна Америка“.

Монреал

Има защо да посетите Монреал, за да се уверите, че всичко, за което се разказва, отговаря на истината – за това как си струва да се види денем и нощем, за зашеметяващите панорамни изгледи, за двуезичната култура, която се усеща навсякъде. Няма да съжалявате, че сте изпитали всичко това и сте се докоснали до необикновеността на космополитния, забележителен туристически град с население над 1 700 000 души. Веднъж стъпили на тази част от канадската земя, местата, които трябва да видите отблизо, са следните:

Старият град (Вю Монреал)

Монреал Старият Град

Старата част на туристическите градове са онези, които са изпълнени с най-богата история и култура, за което свидетелстват множество забележителности. Същото се отнася и до Монреал – тук определено витае европеският дух. Павираните улички, кафенетата, художническите ателиета и галерии, уличните музиканти и артисти, цветарските магазини, бутиците – всичко толкова силно напомня Европа, че за миг бихте си помислили, че не се намирате на континента Северна Америка. Атмосферата е уютна и приятелска и отвсякъде се чувства парижко културно присъствие.

Старото пристанище (Вю Порт)

Старото пристанище (Вю Порт)

То се намира на левия бряг на река Сейнт Лорънс, където е разположен градът Монреал. Ще намерите привлекателен изкуствен плаж, романтична гледка покрай реката, часовникова кула, Монреалски научен център и кино IMAX. Любопитно е да се отбележи, че тъкмо през зимата, когато температурите са вледеняващи, се провежда фестивалът за техно музика Igloofest, на който участниците са облечени в дебели ски екипи, за да преживеят безопасно студа. Самият фестивал продължава около месец и въпреки тежките атмосферни условия, той бележи силна посещаемост и много настроение.

Панорамната гледка от Монт Роял и Парк дю Мон-Роял

Парк дю Мон-Роял

Черешката на тортата, когато посещавате Монреал. Може да пропуснете всичко останало, споменавано в пътеводители и разкази, но не и това. Намира се на няколко минути от центъра и е префектното място за бягство от градския шум и дим от автомобили. Има условия за тичане, за спорт, за снимки и просто за релакс.

Парк дю Мон-Роял (Кралската планина) е създаден от известния американски строител и дизайнер Фредерик Лоу Олмстед, който е автор и на проекта за Сентрал Парк в Ню Йорк. Той проектира красивия парк на Монреал, в който има езерца, които през зимата се превръщат в ледени площадки; възможности за пешеходен туризъм; трасета за ски бягане и многобройни кътчета, където посетителите могат да поседнат и да се наслаждават на флората и фауната около тях.

С велосипед по канала Лашин

Велосипедите са нещо, което канадците използват непрекъснато, без оглед на сезона, достатъчно е само да няма сняг. На всеки турист се препоръчва да усети какво изпитват истинските канадци, затова се предоставя възможността да покара велосипед по велоалеята на канала Лашин, която е дълга около 15 км. Забележителното тук е красотата на живописните гледки наоколо: към старото пристанище, към езерото Сейнт Луиз и други.

Музей на изящните изкуства

Музей на изящните изкуства

Този внушителен музей е един от най-големите в Канада. Разделя се в общо четири сгради и разполага с около 3500 ескпоната общо. Необходим ви е поне ден, за да обходите целия музей и да се насладите на съвременни и класически творби на художници и скулптори. Музеят на изящните изкуства в Монреал се посещава от повече от 500 000 души годишно.

Музеят на МакКорд Жан-Пиер Далбер

Музеят на МакКорд Жан-Пиер Далбер

Този музей съдържа невероятна колекция от експонати, свързани със социалната история на Канада, особено местните народи. За любителите на историческите предмети и артефакти, колекциите от различни по вид текстилни изделия са в изобилие. Също така, тук има над хиляда броя мебели и изделия от сребро, керамика и стъкло и предмети, свързани с бита на канадския живот в миналото.

Тим Хортънс

Ето и нещо необичайно. Тим Хортънс не е исторически герой или улица, а заведение за хранене. Неизменна част от съвременната култура на днешните канадци, веригата за бързо хранене и топли напитки е основана от Тим Хортънс, прочут канадски хокеист. Докато се разхождате, няма как да не видите поне едно от тези заведения и ще забележите, че винаги са пълни – просто канадците си ги предпочитат пред останалите вериги за хранене.

Подземният град

Подземният град

Още една атракция, която Монреал предлага, е системата от климатизирани помещения, намиращи се под нивото на градските улици и в основите на големите градски сгради. Някои от тези структури се намират и над земята, но повечето от тях са отдолу, включително над 1000 магазина, десетки банки, 200 ресторанта, много кина и 10 метростанции.

Национална ботаническа градина

Национална ботаническа градина

Едно от райските кътчета на планетата Земя представлява Ботаническата градина на Монреал. Съществуваща от повече от 80 години, тази уникална по рода си градина с растения е едно идеално кътче както за отмора, така и за научна работа. С площ от 75 хектара, в рамките на ботаническия комплекс се намират 10 изложбени оранжерии и над 20 тематични градини, в които растат повече от 22 000 растителни вида. Отделно има и дендрариум, и розариум. Ботаническата градина в Монреал е призната за една от петте най-атрактивни и зрелищни в света. В нея ще бъдете не само възхитени, но и изумени от скулптурите, направени от растителност, които човешката ръка е съумяла да сътвори.

Базилика Света Богородица Нотр Дам

Базилика Света Богородица Нотр Дам

Впечатляващата базилика е основана още през 1656 г. Тя има нео-готическата лицева фасада с двойни кули. Тук можете да разгледате великолепния резбован амвон на скулптора Луи-Филип Хеберт (1850-1917), както и прозорците с витражи, изобразяващи сцени от основаването на Монреал. Базиликата е обширен комплекс, за който ще ви трябва около час, ако желаете да видите и другите обекти там.

Света Мария Кралица на света

Света Мария Кралица на света

Катедралата „Католическата кралица на света“ е построена през 1894 г. като по-малка версия на „Свети Петър“ в Рим. Масивните статуи в горната ѝ представляват патронните светии на 13-те енории на Монреал през XIX век и са изработени между 1892 и 1898 г. Най-забележителното произведение на изкуството във вътрешната част на катедралата е разпятието на Филип Хеберт.

Оратория Свети Йосиф

Оратория Свети Йосиф

Тя се намира в близост до западния изход от парк Монт-Роял и е посветена на покровителя на Канада. Изградена е с огромна базилика с куполна ренесанска архитектура от 1924 г. Счита се за Меката на поклонниците. Внушителната и силно респектираща сграда ще ви остави безмълвни пред гения на архитектурата.

Pin It