Северна Америка

Лос Анджелис

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Лос Анджелис – Шеметният  „Град На Ангелите“

Лос Анжелис

Америка – мечта, бизнес, забава, пари, мода, култура и какво ли още не, при това радвайки се на слънчеви калифорнийски дни – това ще срещнете накуп само в Лос Анджелис. В буквален превод от испански, „лос анхелес“, както се чете според испанското произношение, означава „ангелите“. Живущите са над 10 000 000 души, като градът е втори по населеност в САЩ след Ню Йорк. Той, също така, е административен център на район Лос Анджелис, в който живеят към 18 000 000 души и се счита за една от най-големите градски агломерации в света. Разположен на брега на Тихия океан, Лос Анджелис се радва на топъл, субтропически климат, за разлика от други райони в САЩ.

Лос Анжелис

Наричат Лос Анджелис водещият център на забавленията, бизнеса, международната търговия, модата, науката, спорта и образованието в Щатите. Хората, живеещи в космополитния град, са от най-разнороден произход. Освен че Лос Анджелис се явява дом на известни институции от най-различни области, той е един от икономическите двигатели на САЩ. Заради „Холивуд“, който се намира там, градът си е спечелил прозвището „развлекателната столица на света“, като освен професионално поле за изява, Лос Анджелис приютява и много лични домове на известни звезди в киното и шоубизнеса.

Тъй като забележителностите са разпръснати из цялата агломерция, за да се придвижвате по-бързо, ще ви е необходимо метро, с което ще си спестите и главоболия поради задръствания.

Холивуд

Холивуд

Буквите на хълма първоначално са изписвали “Hollywood Land”, но впоследствие тези от втората дума падат до една. Те имат височина 14 м, а надписът е дълъг 110 м. Това е районът, предизвикващ най-силен туристически интерес, както и

Алеята на славата

Алеята на славата

Към момента, петолъчните звезди там надвишават 2500 броя. Освен индивидуални личности, на алеята присъстват и популярни анимационни герои и музикални групи. Можете да видите също и

Митичния театър „Grauman’s Chinese Theatre“

Grauman’s Chinese Theatre

за който казват, че „да отидеш в Лос Анджелис и да не видиш театъра, е като да отидеш в Китай и да не видиш Великата китайска стена”. Съвсем наблизо се намира и

Dolby Theatre”, домът на наградите „Оскар”

Dolby Theatre

Този театър се откроява със съвременен разкош и 3332 седящи места в основната зала.

Тур из филмовите студиа

warner bros studios hollywood

За никого не е тайна, че декорите във филмите често са бутафорни. Студията, в които се снимат известни филми, предлагат турове за туристи – например, това на Warner Brothers, където можете да видите автомобилите на Батман, както и декорите на сериала „Приятели“, или пък лично да влезете в студиото, в което се снима „Теория на големия взрив“. А опознавателният тур в Sony Pictures продължава близо 2 часа. В него имате възможността да видите къде точно са снимани филми като „Спайдърмен“, „Мъже в черно“,“Магьосникът от Оз“ и други ленти с известни заглавия. В Universal Studios пък турът продължава 45 минути. Там гостите могат да се возят на трамвай и да преминават през местата, където са снимани „Отчаяни съпруги“. Колкото до Paramount Studios, там турът продължава 2 часа, като в него можете да научите много за историята на киното.

Дисниленд

Дисниленд

Една от емблематичните забележителности в Ел Ей, както съкратено наричат Лос Анджелис, е разположеният на около 50 км от центъра световноизвестен увеселителен парк „Дисниленд“. Той е вторият най-посещаван парк в целия свят. Атракциите са толкова много и разнообразни, че за пълноценно разглеждане на парка ще ви трябват минимум 3 дни. Забавления има не само за малките, но и за „големите деца“, тъй като някои от увеселителните съоръжения рязко ще повдигнат нивото на адреналина ви.

Зоопарк

Зоопарк

На около 11 км от центъра е разположена зоологическа градина с повече от 1200 животински видове. Ще бъдете впечатлени от различните екзотични птици, влечуги, бозайници, безгръбначни, както и от красивите, отлично поддържани ботанически градини. Разбира се, на място ще намерите и кафенета, и други места за освежаване от дългите разходки.

Обсерваторията „Грифит“

Обсверваторията „Грифит“

Тя представлява идеалното място за любителите на панорамните фотоси. Обсерваторията „Griffith” е разположена на хълма срещу надписа „Холивуд“, като от това място се открива гледка към Лос Анджелис, Холивуд и океана. Също така, тук имате възможността да посетите някое от научните и космически изложения.

Концертна зала „Уолт Дисни“

Концертна зала „Уолт Дисни“

Изумителна архитектурна постройка в центъра на града – това е концертната зала „Уолт Дисни. Тя, може би, е единствената в света, в която не се изисква официално облекло за класически концерт.

Център „Гети“

Център „Гети“

Центърът „Гети“, който се състои от общо шест сгради, е разположен върху площ от 440 декара. Строен в продължение на 14 години, той е струвал един милиард долара. Първоначално е открит е през 1997 г. като вид модерен Акропол, на върха на планински хребет в Санта Моника, с гледка към Лос Анджелис и Тихия океан.

Замислена като място за събиране на непрекъснато разрастващата се колекция на Гети от творби на изкуството преди ХХ в., включително и като библиотека с над 1 милион тома по история на изкуството, цитаделата на върха на хълма представлява произведение на изкуството, направено от комбинация от искрящо бял травертински мрамор и стъкло. Освен творби на Ван Гог и Сезан, най-привлекателни тук са езотеричните колекции от Ренесанса до импресионизма и европейските приложни изкуства на ХVІІІ в.

Ако искате да се насладите на залеза над Тихия океан, перфектното място за тази цел е терасата на центъра на ресторанта, чиято кухня комбинира калифорнийски, азиатски и средиземноморски вкусотии.

Кей „Санта Моника“

Кей-„Санта-Моника“

За романтично настроените, които копнеят за красив спомен от Калифорния, е кеят „Санта Моника“ – за вече 100-те години от съществуването си, това място си остава любимо за свободно прекарване, разходка или просто съзерцаване на морето и пясъка.

Алеята на Венис Бийч

Алеята на Венис Бийч

Това е едно от най-известните места в Лос Анджелис. Алеята е с дължина 4,8 км и е най-посещаваната както от туристи, така и от местни. По нея ще намерите и улични музиканти, и ресторанти, и открити фитнес площадки, както и други занимания за деца и възрастни.

Музей на Смъртта

Музей на Смъртта

Типично за Америка е залитането по ексцентричното. Такъв пример е Музеят на Смъртта. За търсачите на тръпки, този необичаен музей е събрал солидна колекция от произведения на изкуството, създадени от серийни убийци – буквално. Ще видите снимки с шокиращи сцени от местопрестъпленията и от аутопсиите на жертвите. Отделно от тях, снимките от ужасяващи пътни катастрофи могат да ви накарат да се откажете от шофирането. В музея има и стаи, пълни с погребални атрибути и предмети за балсамиране, фотоси от екзекуции и експонати, пресъздаващи сцени на убийство. Една от стаите е посветена само на самоубийствата. И, като за капак – видео със смърт на реални хора.

Oue Skyspace LA

Oue Skyspace LA

Това е най-високата палуба за наблюдение на открито в цяла Калифорния. Издигната е на повече от 304 м над центъра на Лос Анджелис и предоставя зашеметяваща панорама на 360 градуса. Атракцията никак не е подходяща за хора, страдащи от фобия за височини, тъй като представлява пързалка с дължина около 14 м, изработена изцяло от стъкло и напълно изнесена от небостъргача, към който е прикрепена. От 70-тия до 69-тия етаж любителите на екстремното могат да се спуснат по килимче и през това време да се насладят на гледката. На това място виждате Лос Анджелис точно като птиците.

Отделно, посредством 360-градусова топографична стена, можете да бъдете отведени в света на дигиталното, където чрез динамична технология се разказва за Лос Анджелис и неговите забележителности, адреси на местата за посещение, включително информация за квартали и улици.

Oue Skyspace LA е предвидена не само за туризъм, но също и за отбелязване на лични тържества по необичаен начин.

Pin It