Острови

Бора Бора

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Бора Бора

Несъмнено най-известният остров в южната част на Тихия океан е Бора Бора. Красотата му е несравнима и славата му непоколебима, едно от малкото места на земята, които всеки се надява да види, след което ще остане омагьосан. Бора Бора е малък остров от архипелага Дружествени острови, на Френската полинезия, заобиколен от лагуна и риф. Той е бивш вулканичен остров, разположен сред водите на южния пасифик, в центъра на който е разположен застинал вулкан с два върха Пахиа и Отеману (727м.). Част е от Таити, най-високата му точка е 727 метра, а площта му е 29 квадратни километра, дълъг е 9,6 км и широк около 4 км. По данни от преброяването през август 2007 година, жителите му са 8 880 души. Острова попада в тропичния климатичен пояс и лятото продължава 12 месеца в годината, темпертурите през деня варират от 29°C през август до 30-32°C през март, а през нощта са 22-24°C. Климатът е влажен през цялата година, но през зимните месеци от май до октомври са по-сухи, но когато вали, валежите са краткотрайни и интензивни, и скоро слънцето отново се показва. След като вулканът угаснал, островът започнал да потъва под повърхността на океана. Днес той се състои от две части, централната част има планински релеф и на нея живее основната част от населението на Бора Бора. Другата част е формирана като пръстен с равнинен релеф, тя обгражда централната и така между двете части се е оформила най-красивата лагуна в света. Изумрудените води в лагуната са изключително чисти и прозрачни, а това ги прави рай за гмуркачите със своя пъстър свят от риби и корали. Точно в тази част на острова се посрещат туристите, идващи от цял свят, за да се насладят на красотата му. Целият остров е покрит с гъста тропическа растителност, много дървета, цветя, но предимно се състои от кокосови палми и хибискус. Пясъкът е ситен като прашец, топла океанска вода, любезни местни хора и много луксозни хотели. Бора Бора е определен за остров номер 1 в света в класациите на U.S. News & World Report. Повече от романтичен идеал, той е истинска реалност и най-приветстваната дестинация за меден месец. Повечето младоженци избират точно това място за любовното си изживяване, защото се чувстват все едно са избягали от скучното си ежедневие и се намират на оазис, съобразен изцяло със специалния им момент на брачно блаженство. Летището се намира на малка отделна част на острова наречена Motu Mute и при пристигането си ще бъдете посрещнати с топла усмивка и цвете лей, след което превозени с лодка до курорта и ще се срещнете веднага с прекрасната прозрачна лагуна на острова. Обществен транспорт на острова не съществува. Най-добрия начин за придвижване е с колело или коли под наем, а основната индустрия е туризма. Основните езици са френски и таитянски, но много хора знаят английски език. Питейната вода от чешмата е безопасна, но на острова няма болници, а здравните заведения се намират на съседните острови.

Бора Бора

Името на острова на таитянски е Пора Пора, което означава „роден първи“, а легендата разказва за върховният бог Таароа, който уловил с въдица първо този остров от водите на Тихия океан. В таитянския език няма „Б“, за това всъщност острова се нарича Пора Пора, но в началото посетителите му чуват погрешно името.

Бора Бора

Първите заселници полинезийци идват на острова през 4 век, а предишното полинезийско име на острова е Вавау. Европейците стъпват на него през 1722 г. и тогава е направено първото наблюдение от Якоб Рогевеен. През 1770г. Джеймс Кук наблюдава острова и през същата година го посещава. През 1820 г. пристига и лондонското мисионерско общество, а през 1890 г. е основана протестантска църква. През 1842 г., след действия на адмирал Abel Aubert Dupetit, Бора Бора е протектор на Франция. По време на Втората Световна война американците го превръщат в стратегическа военна база, която официално е закрита на 2 юни 1946 г., но много американци толкова харесват острова, че остават да живеят на него.

Бора Бора

Населението на острова е разпределено в градските центрове Вайтапе, Фаануи и Нунуе, но заради планинския си релеф, то живее най-вече в крайбрежните райони. Голяма част от жителите се състои от американци, японци или европейци, въпреки че е част от Френската полинезия, Бора Бора принадлежи на Франция.

Бора Бора

Днес острова се издържа главно от туризъм, а през последните години, няколко курорта са построени на по малки острови около лагуната. Преди тридесет години, хотел Бора Бора е построил първото бунгало на кокили над водата в лагуната и днес те са стандартна характеристика на повечето курорти там. Плаващите в океана бунгала са много популярни, като средната им цена на вечер е около 1000 долара, а между декември и март са най-евтини. Качеството на тези постройки варира от сравнително евтини, до много луксозни и скъпи места за престой. Бора Бора е станал синоним на надводни бунгала, а много от тези пищни вили са със стъклен под, за да се наблюдава живота в лагуната по-долу. Уникален е факта, че повечето курортни хотели там са построени на собствен малък остров и посещенията до други места трябва да стават с лодка. Отпускайки се в собственото си бунгало, може да получавате рум сервиз донесен с кану. А когато се отдадете на спа процедури, ще прекарате времето си в тиха изолация и лукс. Повечето от туристическите дестинации са по вода, но е възможно да се посетят и забележителности на земята, като оръдия от Втората Световна война. Много от плажовете са изкуствени, а лагуните са най-красиви. Двата вулкана на острова са големи туристически атракции и може да се наеме екскурзовод или обиколка на Jeep Safari. Ако решите да се отдалечите от курорта, може да се посети селото Vaitape, където може да се пазарува в местните бутици, да се посетят много ресторанти и барове. Тъй като водата е начин на живот на острова, популярни дейности включват гмуркане с шнорхел, гмуркане около лагуната, круизи, риболов, каране на лодки, кайтсърфинг и джет ски. Много видове акули и скатове обитават водата и разбира се храненето им също е предпочитана забележителност. За любителите на високия адреналин има обиколка на острова с хеликоптер и парашутизъм. Веднъж посетили и разгледали Бора Бора, никога не може да бъде забравен. Впечатление, което ще остави във вас само красиви спомени и уникални места.

Pin It