България

Чудните скали

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Природна забележителност – Чудните скали

Чудните скали

„Чудни скали“ е природна забележителност в България, област Варна, община Дългопол, на 4 километра южно от село Аспарухово. За природна забележителност е обявена на 17 февруари 1949 година. Площта ѝ е 12,5 хектара. Целта на обявяването е опазване на скалните образувания, което забранява промени, увреждащи естествения образ на скалите, околния пейзаж и природа. Чудните скали се намират на брега на язовир „Цонево“, които представляват съвкупност от три скални масива с височина между 15 и 40-50 метра. Това са десетина красиви скални игли, наподобяващи кули на замък. Скалният феномен е получен в резултат от действието на ерозията, на вятъра и водите на река Луда Камчия върху меката варовикова скала. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир „Цонево“, където са най-стръмни и отвесни. Из цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилният път между селата Аспарухово и Добромир. В съседство минава главният път, свързващ градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна-Пловдив. В националния Регистър на защитените територии и защитени зони в България се намира под код №3. Попада в териториялния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите Варна, и Регионална дирекция по горите Варна. Частично се покрива с обявената за защитена зона по Директивата за птиците Камчийска планина.

Чудните скали

В близост срещу Чудните скали се намира и едноименната хижа, която предлага настаняване. Тъй като се виждат от главния път, те често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на тази природна красота. В района има други интересни забележителности като скали, скални масиви и дупки, някои често обитавани от едри грабливи птици. Друг интерес представляват и скалите, които са оборудвани с маршрути за скално катерене. Намират се на 10-на минути пеша от природният феномен Чудните скали, на мястото на изоставена кариера за камъни. Тук се е провело едно от републиканските първенства по катерене и специално за целта са оборудвани с 8 маршрута. Постепенно скалите са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрута от 6-та до 10-та категория.

Чудните скали

Забранено е на територията на природната забележителност чупенето и рушенето на скалите, както и поставянето на рисунки върху тях. Местността около скалния феномен е подходящ за къмпинг, приятно място за пешеходни туристически разходки и изключително богатство за всички любители на риболова. Предпоставка за всичко това е благодатните възможности, които язовир Цонево предлага, а той е трети по големина изкуствен воден басейн на територията на България. В непосредствена близост до комплекса се намират: Тулумовата пещера на връх Арковна, крепостта Овеч, местността Сини вир край село Дебелец, водопада Куза Скока край село Лопушна, скалният манастир Рояк, резервата Върбов дол, екопарк „Водениците“, резерват „Калфата“ и много туристически пътеки.

Pin It