Европа

Милано – градът, който има с какво да ви впечатли

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Милано

Милано е главният град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион, и един от най-развитите в Европа. Самият град има население от 1 369 466 души, но заедно с обграждащите го предградия той се равнява на около 5 270 000 души – най-гъсто населената област в Италия. Милано е столица на областта и се определя като икономическото сърце на Италия. В неговият бизнес район се намират италианската фондова борса и седалището на национални и международни банки и компании. Миланската политехника е най-големият технически университет в Италия и водеща школа по архитектура, инженерни науки и индустриален дизайн. Смята се за водещ глобален град със силни страни в областта на изкуството, търговията, дизайна, образованието, развлеченията, модата, финансите, здравеопазването, медиите, услугите, научните изследвания и туризма. Градът е признат за световна модна и дизайнерска столица. Благодарение на няколко международни събития и панаири, включително и „седмицата на модата в Милано“ и Миланският панаир за мебели, които понастоящем са сред най-големите по отношение на приходите и посетителите. Милано е дестинация, която е посещавана от над 8 милиона души всяка година, като туристите са привлечени от музеите и художествените галерии, които могат да се похвалят с някои от най-важните колекции в света, включително големите творби на Леонардо да Винчи. Тук се намират два от най-успешните футболни отбори в Европа – Милан и ФК Интернационал, както и един от основните баскетболни отбори – Олимпия Милано.

Малко история

Думата Милано произлиза от древнолатинското име на града – Медиоланум. Това име е доста често срещано сред галоримските градове във Франция, като например Медиоланум Сантонум и Медиоланум Авлеркорум и изглежда, че съдържа келтския корен „-lan“ – означаващ заграждение или маркиране на територия. Следователно Медиоланум е централен град или светилище на конкретното келтско племе.

Около 400 години пр.н.е. келтите инсубри обитават Милано и заобикалящия район. През 222 година римляните превземат това селище, което е получило името Медиоланум. След няколко века на римско управление, Милано е обявен за столица на Западната Римска империя с император Диоклециан. През 293 години Диоклециан избира да остане в Източната Римска империя (със столица Никомедия), а негов съимператор е Максимиан – в Западната империя. Максимиан веднага построява няколко гигантски паметници, както и голям цирк – Thermae Erculee (470 на 85), голям комплекс от императорски дворци и няколко други сгради.

В указ на Милано от 313 година, император Константин I гарантира свобода на религията на християните. Градът е обсаден от вестготите през 402 година и императорската резиденция е преместена в Равена. Петдесет години по-късно хуните превземат града. През 539 година остготите превземат и разрушават Милано в хода на така наречената „готска война“ срещу византийския император Юстиниан I. През лятото на 569 година ломбардите (от които произлиза името на италианския регион Ломбардия) превземат Милано, превъзхождащи малката византийска армия. Някои римски структури остават в употреба в Милано по нареждане на ломбардите. Милано се предава на франките през 744 година и Карл Велики приема титлата „Крал на ломбардите“. В последствие Милано е част от Свещената Римска империя.

През 1277 година архиепископ Отоне Висконти удържа окончателна победа над своите врагове. Републиканската форма на управление е заменена с монархическа. Родът Висконти продължава да управлява Милано до 1450 година, след това е сменена от династията Сфорца. В тези години Милано става един от първите центрове на капитализма. Допълнителен импулс на местната икономика придава развитието на копринарството и обстоятелството, че „черната смърт“ заобикаля Ломбардия. При блестящият двор на Сфорца работят такива творци, като Леонардо да Винчи и Донато Браманте. На границата между XV и XVI век Миланското херцогство става ябълката на раздора между френската династия Валоа и испанските Хабсбурги. През тези години Милано задълго се намира под управлението на французите.

Градът гъмжи от всевъзможни удоволствия. Театрите и кината, както и преуспяващите клубни сцени и изкушаващи ресторанти, са процъвтяващи в тази модна среда. Всичко е от висока класа – разнообразието от магазини и модерни барове, най-известните дизайнери и модни къщи са разположени тук. Градът се обслужва от голям брой луксозни хотели и петият с най-голям брой звезди Мишелин. Познат още като столицата на модата, Милано е сред основните туристически центрове в Италия. Говори се, че е една от скъпите дестинации на Европа. Докато Рим се радва на позицията си на административна столица на Италия, Милано го прави в много области, главно в модната индустрия. Наред със силните имена на Париж, Ню Йорк и Лондон, Милано е посочен като една от модните столици на света. Градоустройственият облик се различава от другите италиански градове, които имат дълга римска история, емоционално свързана с тях. Независимо от това, модните изложби, нощният живот и италианската храна осигуряват футуристичната перспектива на Италия, която привлича много младежи. Милано може погрешно да се представя като скъпа дестинация, като се има в предвид, че се намират много места в града, където можеш да изпиеш чаша кафе без да губиш пари.

Какво може да разгледате в Милано

Катедрала „Дуомо“

Катедрала „Дуомо“

Много популярна туристическа атракция, разположена в сърцето на града, на централният площад и една от най-големите по рода си сгради в света. Не е нужно да сте религиозен, за да оцените красотата й и не се притеснявайте за огромните тълпи – има капацитет 40 000 души. Този продукт на Готическата архитектура е нищо друго освен зашеметяващо съвършенство, а красотата се увеличава още повече от присъствието на главната камбанария и перфектният изглед към града и Алпите. Катедралата е станала известна от филма на Виторио Де Сика „Чудото е Милано“. Строежът й започва през 1386 година и е продължил до 1820 година, висока е 108 метра и 158 метра дълга.

Замъкът Сфорцеско

Замъкът Сфорцеско

Забележителност на града е замъкът, в който някога е пребивавало управляващото семейство на Милано. Построен е през 1368 година, за да защитава града. В замъка има галерия на изкуството. И макар да има много щети и ремонти, той си остава един от най-обичаните паметници в Италия.

Галерията „Виктор Емануил“

Галерията „Виктор Емануил“

В непосредствена близост до „Дуомо“ на същият площад Пиаца дел Дуомо е и прочутата покрита галерия на Виктор Емануил, която е във форма на кръст с остъклени тавани, където се намират най-известните магазини и заведения. Един от най-старите търговски центрове в света и дори днес може да видите огромна тълпа от хора, които пазаруват тук. Всеки аспект от тази конструкция почита определени събития от историята на Италия. Ако някога посетите Милано, определено ще се отбиете тук.

Църквата „Santa Maria delle Grazie“ и „Тайната вечеря“

Църквата „Santa Maria delle Grazie“ и „Тайната вечеря“

Тук в църквата се намира и „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Тази фреска е нарисувана на стената между 1494 година и 1498 година от знаменития италиански архитект, художник, изобретател, инженер и скулптор от епохата на Ренесанса. Шедьоварът е уникален в смисъл, че цветовете са били нанесени върху сухата стена. Жалко, че картината може скоро да изчезне поради влажността.

Пинакотека ди Брера

Пинакотека ди Брера

Италия е известна със своите изкуства и картини, и ако се надявате да видите някои от най-добрите, това е мястото, където трябва да бъдете. Не само,че това е най-голямата галерия в града, но и има колекция от най-ценните италиански произведения на изкуството.

Оперен театър „Ла Скала“

Оперен театър „Ла Скала“

Ако сте оперен фанатик, не се чудете повече, защото сте намерили световноизвестен оперен театър. Един от най-престижните оперни театри. Построен е между 1775 година и 1778 година и е с размери 780 кв.метра, най-големият в Европа. До театърът ще намерите Museo Teatrale alla Scala, за театрален декор и костюми.

Улица „Монтенаполеоне“

Улица „Монтенаполеоне“

Не е за пренебрегване и прочутата улица „Монтенаполеоне“ и нейните разклонения за търговия на дребно с най-модните стоки. Тя е с площ около четири декара. Пазаруването в този изключителен „златен триъгълник“ на осеяни с разкошни витрини улици е рай за хора с дълбоки джобове. Неуморните занимания на града с мода, вътрешен дизайн, архитектура и храна са изложени на показ в този шикозен квартал – от лъскави бутици до забележителни салони за чай от 19 век и бутици за деликатеси. Изложеното по витрините или е ултраекстравагантно, или самата простота – в духа на дзен. Така е и вътре в магазините – всичко е последен писък на модата в този град, който определя тенденциите и проправя пътища.

Градът е известен още с модните си къщи, автомобилните заводи Alfa Romeo и двата футболни гранда АК Милан и ФК Интер, с традиционният коледен козунак, наречен Panettone.

Милано е италианският град на бъдещето, бързоизграден метрополис, където творчеството е голям бизнес, да изглеждате добре е задължително, а напитките след работа са изкуство.

Pin It